Sebastian Vettel - Mark Webber 1.90
Unibet
Wydaje mi się, że Sebastian poradzi sobie z Markiem już na starcie. Australijczyk startuje średnio. Webber jest bardziej doświadczony, ale to Vettel ma większe szanse na sukces w generalnej klasyfikacji i to Niemiec jest obecnie w lepszej dyspozycji. Wczoraj Red Bull odleciał innym rywalom. W wyścigu może być jednak zupełnie inaczej. Partnerom z Red Bulla zagrożą na pewno kierowcy z McLarena. Lewis jest nieobliczalny. Jenson bardziej wyważony, ale prezentuje się znakomicie.
Michael Schumacher -
Nico Rosberg 2.60
Unibet
Michael prezentuje się w Hiszpanii znacznie lepiej niż na samym początku sezonu. Wczoraj w końcu zajął wyższe miejsce w kwalifikacjach od Nico Rosberga. Różnica jednak nie była duża. Myśle, że po takim kursie warto spróbować zagrać na Nico. Michael startuje z 6 pozycji, a Nico z 8. Młodszy z Niemców na pewno będzie chciał zaliczyć kolejny udany wyścig i zgarnąć trochę punktów do klasyfikacji generalnej. Schumacher doświadczeniem bije go na głowe i liczy, że po raz pierwszy zgarnie więcej punktów od młodszego kolegi. Walka zapowiada się interesująco.
Nico Hulkenberg -
Rubens Barrichello 1.95
Unibet
Wczoraj młody Niemiec myśle, że zaskoczył wszystkich. Choć z drugiej strony bardziej negatywnie zadziwił Nas występ Rubensa Barrichello, który wczoraj nie zakwalifikował się nawet do Q2. Rubens oczywiście jest bardzo, bardzo doświadczony i liczę, że zdobywane przez wiele lat doświadczenie jutro wykorzysta. W treningach Brazylijczyk nie prezentował się wcale źle. Wczoraj być może miał problemy z bolidem lub po prostu słabszy dzień. Na pierwszym zakręcie zapewne będzie niezłe zamieszanie i mam nadzieje, że już wtedy Rubens przesunie się o kilka pozycji do przodu. Hulkenberg startuje z 13 pozycji, Barrichello z 18. Różnica spora, ale bardziej doświadczony kierowca Williamsa jest w stanie szybko ją zniwelować.
Najszybsze Okrążenie -
Mark Webber 2.40
Unibet
Mark kręcił wczoraj niesamowite czasy. Sebastian momentami stawiał wysoko poprzeczeke swojemu partnerowi ze Stajni, ale za każdym razem Australijczyk potrafił odpowiedzieć urywając kolejne tysięczne sekundy. Kurs może nie jest rewelacyjny, ale warto wziąć pod uwagę to, że w Australii i Malezji również Mark osiągał Najszybsze Okrążenia w wyścigu. Pod uwagę wziąłbym ewentualnie jeszcze Lewisa Hamiltona.
McLaren - Mercedes
GP 1.35
Unibet
Kurs nie zachwyca, ale spokojnie można gdzieś "dorzucić". Bolidy McLarena podobnie jak Red Bulla są piekielnie szybkie. Lewisowi o zwycięstwo będzie na pewno bardzo, bardzo trudno, ale pozostanie na 3 miejscu podium, bądź wskoczenie na 2 pozycję jest jak najbardziej w zasięgu. Jenson Button, który obecnie jest chyba najbardziej nie doecenianym kierowcom również może po raz kolejny pokazać znakomitą jazdę i napsuć krwi innym kierowcom. Schumacher w Hiszpanii prezentuje się lepiej, ale nie wierze w to, że zajmie wyprzedzi kogoś z pierwszej piątki. Nico w ten weekend prezentuje się trochę słabiej do Michaela, ale na pewno powalczy i będzie chciał po raz kolejny zająć wyższą lokatę niż partner ze Stajni. Wydaje mi się, żę Schumacher i Rosberg zostaną sklasyfikowani na miejscach 6-7. W jakiej kolejności ? Zobaczymy.
McLaren - Ferrari 1.50
Unibet
Tak jak pisałem wyżej McLaren ma sporą szansę na zaistnienie w tym wyścigu i zajęcie czołowych lokat. Lewis jeździ piekielnie agresywnie i pikielnie szybko. Jenson bardziej stonowany, szanuje opony, ale w tym sezonie równie świetny, a może i lepszy od partnera z Teamu. Fernando jeździ u siebie i prezentuje się dobrze. Gorzej jednak z Brazylijczykiem, który wyścigi w Bahrajnie i Australii zaprezentował się bardzo dobrze. Teraz z wyścigu na wyścig jest jednak gorzej. Alonso zdobędzie sporą ilość punktów, ale na jakiś świetny występ Brazylijczyka bym nie liczył.
Ferrari - Mercedes
GP 1.45
Fernando Alonso po tym wyścigu powinien zapisać sobie do klasyfikacji generalnej sporo punktów. Czy stać go na podium ? Trudno powiedzieć. Poważnie zagrozi mu na pewno Jenson Button. Występ Felipe Massy to jedna wielka zagadka. Nie liczyłbym jednak na genialny występ Brazylijczyka. Jakieś punkty powinien jednak zdobyć. Michael i Nico powinni zająć miejsce w środku punktowanej stawki. Wątpie, żeby zagrozili kierowcom Red Bulla, McLarena i Fernando Alonso. Walka w parze tych dwóch Stajni powinna być na styku. Mam nadzieję, ża zakończy się korzystnie dla Ferrari.
Safety Car -
TAK 1.95
Unibet
Możliwe, że w trakcie wyścigu spadnie deszcz co ma znaczący wpływ na powodzenie tego Typu. Pierwszy zakręt może przynieść spore zamieszanie i możliwe, że już na pierwszym kółku pojawi się Samochód Bezpieczeństwa.
Bwin ???? ???? ????
Wyżej Sklasyfikowany Bolid
BMW-Sauber -
Renault 1.28
Kurs niezbyt ciekawy, ale gdzieś można zawsze "dorzucić". Robert powinien zająć lokatę w TOP 10. Kobayashi startuje z punktowanej lokaty, ale za plecami będzie mieć Adriana Sutila, który prezentuje się w tym sezonie przyzwoicie. Japończyk długo tej pozycji nie powienin utrzymać. Ogólnie wydaje mi się, że ktoś z dwójki De La Rosa - Kobayashi nie ukończy wyścigu. Jeżeli Robert nie popełni jakiegoś znaczącego błędu to powinien zostać wyżej sklasyfikowany niż którykolwiek kierowca z BMW-Sauber.
BMW-Sauber -
Force India 1.60
W treningach oba zespoły spisywały się porównywalnie. Na jakiś genialny występ Liuzziego bym nie liczył. Adrian tak jak pisałem powinien poradzić sobie z Japończykiem z Saubera i jeżeli nie popełni znaczącego błędu to powinien zostać sklasyfikowanym na lepszej pozycji. BMW-Sauber ogólnie ma spore problemy z dojechaniem do mety i tutaj szukał bym również okazji do sprawdzenia się tego typu.
Force India -
Renault 1.40
Dużą zagadką jest występ Liuzziego i Petrova, którzy zakończyli wczorajsze kwalifikacje w Q2. Rosjanin na pozycji 14, a Włoch na 17. Tych kierowców raczej nie brałbym pod uwagę w tej parze. Skupiłbym się na Sutilu i na Naszym rodaku. Niemiec ma szybki bolid i w tym sezonie już pokazał, że naprawdę dobrze się prezentuje. Świetna 5 pozycja w Malezji. Robert jest zawodnikiem lepszym od Sutila. Zajmuje lepsze lokaty i co najważniejsze świetnie układa mu się współpraca z Teamem. Jak na razie nie popełnia znaczących błędów. Dzisiaj po raz kolejny powienin zostać sklasyfikowany na punktowanej pozycji. Sutil również ma na to spore szanse, ale wątpie, żeby zajął lepszą pozycję od Roberta.
Fernando Alonso -
Lewis Hamilton 1.65
Liczę na dobry występ w dzisiejszym wyścigu obu Anglików z McLarena. Lewis ma spore szanse na podium i nie zdziwie się jak wyprzedzi Marka Webbera. Fernando tutaj czuje się bardzo dobrze. Oczywiście dużą rolę odgrywa tutaj start. Jeżeli Lewis nie przyszarżuje i nie popełni poważnego błędu ma spore szanse na to aby zostać sklasyfikowanym wyżej od Hiszpana.
Fernando Alonso - Felipe Massa 1.20
Kurs do jakiejś taśmy w sam raz. Fernando po prostu w Hiszpanii bije na głowę Brazylijczyka, który po dobrych występach w Bahrajnie i Australii spuścił z tonu. Punkty powinien zdobyć, ale na jakąś oszałamiającą ilość bym nie liczył. Fernando powinien walczyć o 3-5 miejsce. Z kierowcami McLarena oczywiście.
Fernando Alonso - Michael Schumacher 1.35
Nie chce mi się już powtarzać tego co pisałem wcześniej o Alonso. O Michaelu równiez już wspominałem. Prezentuje się znacznie lepiej niż na początku sezonu, jednak do czołówki obecnie troszke mu brakuje. Jak dla mnie Michael zajmie dzisiaj miejsce w środku punktowanej stawki.
Jenson Button -
Robert Kubica 1.35
Obecny Mistrz Świata prezentuje się bardzo, bardzo dobrze. Wygrane wyścigi w Malezji i Chinach dały mu Pierwszą Pozycję w generalnej klasyfikacji. Spory sukces starszego z kierowców McLarena zwłaszcza, że wiele osób stawiało na Lewisa w tej parze ( W tym również moja skromna osoba. ). Robert bardzo solidnie, świetna
praca z Teamem. Nikt nie spodziewał się chyba tego, że Polak tak szybko zacznie zajmować czołowe lokaty. Jeżeli spadnie deszcz to zaczną się przetasowania i Robert będzie miał szanse. W przypadku dobrej pogody nie daje Robertowi większych szans.
Jenson Button - Nico Robserg 1.35
Nico powinien być bardzo blisko Roberta Kubicy w końcowej klasyfikacji. Na jakiś świetny występ raczej bym nie liczył. Raczej na walkę pomiędzy Nim a Massą, Kubicą i Schumacherem. Jenson to chyba najbardziej niedoceniany kierowca. Tym czasem jego "delikatna" jazda, z której jest znana przyniosła mu spore korzyści w pierwszych czterech wyścigach. Dzisiaj również może "zaskoczyć".
Nico Hulkenberg - Vitantonio Liuzzi 1.60
Tak jak pisałem wcześniej. Nie liczę na świetny występ Włocha. Niemiec również nie odegra znaczącej roli, ale z kierowcą zespołu Force India powinien sobie poradzić. Róznica w pozycjach może zniwelować się już na starcie, lecz w tej parze liczę po prostu na młodego Niemca z zespołu Williamsa.
Jaime Alguersuari - Kamui Kobayashi 2.55
Hiszpan jak na razie w każdym z wyścigów dojeżdżał do mety. Dwukrotnie na pozycji 13. Raz na 11 i raz na punktowanej 9. Japończyk tak jak jego partner z zespołu ma ogromne kłopoty z dojechaniem do mety. Kończy wyścigi bardzo szybko. Dzisiaj startuje z dobrej pozycji, jednak kilku zawodników z tyłu powinno sobie z Nim poradzić. Być może po raz kolejny w dojechaniu do mety przeszkodzi mu bolid.
TOP3
Lewis Hamilton 1.70
Wydaje mi się, że Lewis spokojnie powinien zakończyć ten wyścig na podium. Używanie słowa spokojnie w stosunku do Anglika nie jest jednak na miejscu. Jeździ jak wariat. Agresywnie ścina zakręty. Za taki styl lubię młodszego z kierowców McLarena. Wydaje się, że pozostałe dwie pozycje na podium są zarezerwowane dla kierowców Red Bulla. Czy aby na pewno ?
Jenson Button 3.00
Typ dosyć ryzykowny. Największe szanse na TOP3 mają oczywiście kierowcy Red Bulla. Liczę jednak na doświadczenie Jensona. Potrafi szanować opony, a na tym torze jest to bardzo, bardzo ważne. W tym sezonie miał być drugim kierowcą McLarena. Nie złożył jednak broni i prezentuje się świetnie. Lepiej od faworyzowanego Lewisa.
Trochę sporo tego ???? Typy bardziej dla sprawdzenia siebie. Nie brałbym ich sobie do serca.