Pierwszy mecz obu drużyn w tegorocznym turnieju finałowym , w ogóle pierwsze spotkanie tego turnieju. Mecz zapowiada się niezmiernie ciekawie i interesująco. Drużyny z absolutnego światowego topu .
Pisałem już , że kurs na Brazylię jest śmiechu warty , tak samo jak wszystkie kursy na tą drużynę w tej edycji LŚ. Buki przy okazji każdego meczu uraczają nas kolejnymi śmiesznymi kursami na Canarinhos , mimo , że Polacy praktycznie w każdym meczu sprowadzili ich na ziemię to buki dalej swoje. Swoją drogą jestem pewny , że na jutro znów będzie ochłap na Brazylię i mega kurs na Polaków. Tego nie można nie wykorzystać , a granie po 1.30 i pisanie , że "teraz to już się przełamią" jest głupie. Tak jak napisał Filip , Kuba grała lepszą siatkówkę od Brazylii w fazie grupowej.
Brazylia nie gra obecnie nic , jej skład nie powala na kolana. Jedynie środek mają mega mocny i fantastyczny , ta pozycja została im na starym poziomie , ale reszta... reszta to może nie dno , ale mocno przeciętniacki poziom. Murilo o ile jeszcze trzyma przyjęcie to przy wysokim Kubańskim bloku może zostać ostro "oczapowany" ze wszystkich stron , drugi przyjmujący to zagadka , ja wystawiłbym tam mimo wszystko Thiago , ale możliwy jest też Giba. W każdym razie drugiego przyjmującego
Brazylia ma bardzo słabego i potencjał ich skrzydeł jest tym samym bardzo , bardzo słaby. Skrzydła Murilo - Thiago - Vissotto to nie jest nic niezwykłego , poziom co najwyżej średni . Poziom i potencjał w ataku tych skrzydeł jest po prostu słaby , jedyny mocnym punktem tej trójki jest Leo , ale on też jest po kontuzji i nie wiadomo , czy będzie wstanie trzymać poziom ataku Brazylii. Rozegranie w tej ekipie to też nic nadzwyczajnego , Bruno to żaden wirtuoz , Ricardo stary i nie pokazuje nawet 1% z tego co pokazywał kiedyś.
Kuba to drużyna niezwykle ciekawa i o niezwykle potężnym potencjale , ich skrzydłowi w ataku ośmielę się stwierdzić , że są po prostu dużo lepsi od Brazylijczyków. Leon - Bell - Hernandez/Cepeda to zawodnicy którzy wyczyniają cuda w ataku , gorzej jednak z przyjęciem , ale taki Leon potrafi zdecydowanie naprawić w ataku to co zepsuł w przyjęciu. Na rozegraniu zagra Diaz i po raz kolejny ośmielę się powiedzieć , że to nie jest żaden gorszy poziom od Bruno i Ricardo , zawodnik bardzo dobry technicznie , dokładny i trudno do odczytania dla bloku rywali.
Typy: Kuba +1.5 s. (2.24) Pinnacle
O tym meczu już napisałem wystarczająco dużo , nie daje tutaj żadnych szans Bułgarom. Jeśli Bułgaria kilka dni temu na swoim terenie , na tej samej hali w której zagra dziś dostała od
rezerw Niemców i od
młodzieży Argentyny . Grozer , Schops , Bohme to kapitalna zagrywka i kapitalny atak , również świetne warunki fizyczne. Bułgarzy na skrzydłach to tylko Sokolov , rozegranie dno , przyjęcie dno , środka to tam się w ogóle nie używa.
Niemcy pewny win , nie ma innej możliwości tutaj.
Typy: Niemcy -1.5 s. (1.70) Pinnacle