Dyscyplina:
Piłka ręczna,
Liga mistrzów
Godzina: 19:00
Spotkanie: Vardar Skopje - Vive Tauron Kielce
Typ: 2
Kurs: 3.10
Bukmacher: bet365
Analiza:
Dziś przed nami kolejne spotkanie spotkanie 1/8 finału Ligi mistrzów w którym zmierzy się ekipa ze stolicy Macedonii czyli Vardar Skopje i nie ośmielę się powiedzieć tego słowa, najlepsza
polska drużyna ostatnich lat (moim zdaniem) czyli Vive Tauron Kielce. Słów kilka o dzisiejszym gospodarzu. Vardar prawie 2 tygodnie temu zakończył tegoroczny sezon i od tamtego czasu nie rozegrał żadnego oficjalnego meczu. Sezon 2014/15 nie jest dla nich zbytnio udany, trzymają się co prawda w lidze mistrzów, ale w SEHA Liga zajęli oni 4 miejsce. Fakt faktem, że w tym roku do SEHA Liga dołączyła jedna z najlepszych drużyn Europy czyli Veszprem i to oni sięgnęli po tytuł SEHA Ligi, ale nie ulega faktom, że Vardar wychodząc z drugiego miejsca w tabeli pokpił sprawę, bo może białoruska ekipa Meshkov Brest była dla nich za silna, to PPD Zagrzeb powinni po prostu wygrać. Jedyne co im teraz pozostało, to powalczyć o jak najlepsze miejsce w Lidze mistrzów.
Vive Tauron Kielce to bezprecedensowy lider naszej rodzimej ligi i drużyna, która w tym sezonie w lidze nie zaznała porażki. Do niedawna taka sytuacja miała też miejsce na parkietach europejskich, ponieważ Vive od 24.05.14 do 21.03.15 było nie pokonane zarówno na halach w Polsce jak i w Europie! Tą niesamowitą serie przerwała dopiero ekipa Montpellier, która jednocześnie zafundowała ekipie Talanta Dujszebajewa zimny prysznic i to w dodatku w Hali Legionów. Kielczanie swoje pierwsze spotkanie w fazie Playoff ligi mistrzów wygrali na wyjeździe z wcześniej wspomnianym Montpellier 29 do 25, a dzięki tej wyjazdowej wygranej mogli poczuć się nieco pewniej. Mogli się poczuć pewniej, ale wszyscy zgodnie wspominali, że nie są jeszcze pewni awansu do dalszej fazy i to znalazło potwierdzenie w meczu przed własną publicznością. Vive dzięki temu spotkaniu myślę, że zrozumiało, że trzeba grać i być skoncentrowanym przez całe 60 minut, a nie tylko na początku spotkania. Jeśli chodzi o rozgrywki PGNiG, to nie będę się za bardzo rozpisywał, bo przecież wystarczy zajrzeć w tabelę sezonu zasadniczego. Wspomnę tylko tyle, że przed wyjazdowym spotkaniem w Macedonii Vive rozegrało pierwsze spotkanie w rundzie PO i wygrało je pewnie 38-26 z drużyną z MMTSu.
Niestety nie byłem w stanie doszukać się jakiś informacji na temat braków w drużynie Vardaru Skopje, dlatego mogę jedynie napisać coś o absencjach w drużynie Vive. Plusem dla Talanta Dujszebajewa może być fakt, że będzie mógł dzisiaj skorzystać z Tobiasa Reichmanna, ale minusem i to dużym będzie brak naszej gwiazdy - Krzysztofa Lijewskiego. Poza "Lijkiem" Vive nie ma innych braków i dziś na wyjazdowe spotkanie pojechała cała 16osoba kadra.
Smaczku dzisiejszemu spotkaniu dodają trzy aspekty. Pierwszym z nich jest fakt, że EHF dzisiejsze spotkanie okrzyknęła spotkaniem tygodnia. Drugim aspektem jest syn trenera kieleckiej drużyny - Alex Dujszebajew, który na co dzień gra z powodzeniem w drużynie Vardaru. Trzecim i ostatnim punktem jest trener drużyny Skopje, który przez osiem lat był asystentem Talanta Dujszebajewa. Trener naszej drużyny komentując te fakty powiedział: "Drużynę Vardaru prowadzi trener, który przez osiem lat było moim asystentem w Hiszpanii. To dla mnie wyjątkowe mecze"
Wydaje mi się, że podwójna motywacja naszego trenera, charakter i chęć walki Kielczan może dzisiaj być dla nich duużym plusem, ale nie możemy zapominać o tym, że żywiołowa publika będzie niosła dzisiejszych gospodarzy, a stawka jaką jest awans do Final four
LM podgrzeje jeeeeszcze bardziej dzisiejszy mecz. Z moich słów jasno nie wynika, że Vive Tauron to mój typ, ale wydaje mi się i trzymam kciuki za nas zespół. Wynik jaki przewiduje to jedno, góra dwu bramkowa wygrana Kielczan.