Tą pierwszą kolejkę zacznę od słów :
Musimy pamiętać że mecze Euroligowe różnią się diametralnie od meczy w lidze i tutaj zespoły słabsze zawsze potrafią zaskoczyć in plus. Pytanie tylko czy takie słabsze zespoły mam ? Tak i jest to Prokom.
Prokom has changed a lot during the summer, while Chalon kept its core players, but added new pieces to be even more competitive in its first Euroleague experience
Ten cytat świetnie obrazuje to co przyjdzie nam ujrzeć. Blake Schilb zrobi nam z d*** jesień średniowiecza. Każdy widział jak „dobrze” broni Prokom tzn. nic nie broni… Cieżko coś sensownego powiedzieć bo tak naprawdę wszystko w rękach i nogach francuzów którzy jeżeli zatrzymają obwód Prokomu to szybko pozamiatają. Blass mimo iż jest w formie meczu sam nie wygra. Do tego trzeba pamiętać że on się szybko irytuje a w
EL jest trochę inne sędziowanie i pozwala się na więcej a nie gwiżdże najmniejszy dotyk przeciwnika.
Hracyniuk który jest na poziomie Towarzystwa Krzewienia Kultury Fizycznej nie będzie miał większych szans z Shelden Williamsem który pograł w NBA….
Myślę też że Francuzi zdominują tablicę bo to mi się też rzuciło w oczy w obu meczach Prokomu że tam nie ma kto zbierać.
TYP : Chalon win (90%) lub Chalon -12.0 (35%)
CSKA to oprócz podbicia kursy nic sensownego nie widzę bo nie wiem na ile ostatnie kontuzje Samardzinskiego, Blumsa i reszty to odpoczynek przed CSKA a na ile poważny uraz eliminujący ich z gry.
TYP : CSKA win (99%)
Zalgirisu z Cedevitą nie podejmę się typować ale tutaj widzę sporo punktów. Ma kto rzucać z obwodu, ma kto penetrować i ma kto walić spod dziury. Także oba zespoły bardzo fajnie zbilansowane i to będzie ciekawy mecz do oglądania. Jeżeli dopisze skuteczność to over powinien siąść bezproblemowo. Pamiętajmy jednak że to pierwsza kolejka i typy na linie trzeba traktować z przymróżeniem oka.
TYP : over 150,5 (55%) lub Cedevita +14,5 (75%)
Oj ten mecz to najchętniej bym odpuścił ale wobec braków gości (Tibor Pleiss, Maciej Lampe and Unai Calbarro) to nie wypada nie grać Oly które utrzymało cały skład ale straciło mózg w postaci trenera. Czy to może mieć wpływ ? w pewnym sensie tak ale chyba nie aż taki aby nie poradzić sobie z Cają w takim personalnym zestawieniu. Do tego ten hiszpański zespół traci sporo grając w obcych halach. Nadmienię tylko że od tamtego tygodnia myślałem o zwycięstwie Caja
.
TYP : Oly win (70%) lub Oly -2,5pts (60%)
Cantu to zespół który ma mega potencjał i to już nie ten zespół co sezon temu. Podkoszowi to marzenie i do tego obwód który w każdym momencie może odpalić no i oczywiście człowiek orkiestra Manuchar Markoishvil. Czy przeciwnicy to ogórki ? ich pierwsza piątka robi wrażenie ale już potem jest blado i myślę że na Euroligę to za mało. Będą moim zdaniem podejmować walkę u siebie. Do tego kontuzje w Ljublanie
TYP : Cantu win (90%) lub Cantu -6 (60%)
Fenerbahce – Khimki tutaj tego meczu nie będę opisywał bo nie będę obiektywny. W tym sezonie moim zdaniem Ulker jest w stanie bić się o finał. Mają taką pakę że głowa mała. Na pewno potrzeba zgrania i z meczu na mecz będzie coraz lepiej. Na to liczę. Khimki… hm… może o tym zespole wypowie się Kostuch, bo ja osobiście nie widzę ich w tej grupie. Zatrzymanie Fridzona będzie kluczowe. Nie patrzę też na wygraną z Astaną bo to nie ten kaliber. Szybciej mi do Khimik z meczu Triumphem a to za różowo nie wyglądało. Ogólnie Khimiki mają mocną pierwszą piątkę a potem cienko. Obawiam się o utrzymanie tempa gry i dlatego typuje na Fene bez mrugnięcia oka.
TYP : Fenerbahce win (90%) lub Fenerbahce -4 (70%)
Malaga – Maccabi o tym meczu nie powiem ani słowa bo to typowy NO BET.
-----------------
No to mamy pierwszego doga ???? Cedevita wygląda apetycznie. Chyba w tych pierwszych jutrzejszych meczach jedyną niespodzianką może być ich wygrana. Kursy też zaniżone na gospodarzy.