Olympiakos Pireus - Partizan Belgrad
Biorąc pod uwagę
finanse obu klubów, jest to pojedynek giganta z kurduplem. Grecki team to największy budżet FF (37 mln Euro). Dla porównania, Serbowie dysponują około 3 mln Euro na ten sezon. Ale pieniądze nie grają, co Partizan już udowodnił, awansując do Final Four.
Powiem szczerze - nie jestem zwolennikiem filozofii gry trenera Yanakisa, a Pireus to dla mnie bardziej zlepek indywidualności niż prawdziwa drużyna. Teoretycznie drużyna powinna być znacznie silniejsza niż przed rokiem, ale ja jakoś specjalnie tego nie dostrzegam. Zauwazyłem za to, że grecki klub dość często nie radzi sobie z presją, a ta w tym meczu będzie niesamowita, bowiem Pireus musi wygrać. Natomiast gracze Partizanu wielokrotnie w swoich wypowiedziach podkreślali, że uwielbiają występować w roli doga i wtedy najlepiej im się gra.
Ofensywnie Pireus jest drużyną nr 1 w Eurolidze. Trudno się dziwić, bo zawodników ma świetnych - Papaloukas, Teodosic, Halperin, Childress, Kleiza, Boroussis. Dla porównania, Partizan to 14 ofensywa tegorocznej Euroligi. Defensywnie oba zespoły są podobne, odpowiednio 10 i 11 miejsce, ale akurat tą statystykę brałbym z lekkim przymrużeniem oka - dla mnie Partizan defensywnie jest lepszy. Natomiast obszarem, gdzie Serbowie mają przewagę jest procent zbiórek w ofensie i defensie - Partizan jest odpowiednio 1 i 2 w tym względzie.
Będzie to także spotkanie dwóch różnych stylów gry. Pireus opiera grę na szybkim tempie i transition points. Partizan z kolei slow motion. I własnie to będzie klucz do wygranej w tym meczu - która drużyna narzuci swoje tempo. Partizan to świetny team, prawdziwa drużyna z mieszanką talentu i pracowitości zawodników. Roberts, Kecman, McCaleb, Rasic, Maric, Vesely, Vranes..liczę na to, że to Ci zawodnicy wyjdą z wygraną z tego meczu. Innym niezwykle ważnym czynnikiem będzie podejście sędziów do meczu. Wiadomo, że Partizan lubi i potrafi bronić niezwykle twardo. Jeżeli sędziowie pozwolą grać, widzę tutaj kolejną przewagę Serbów.
Partizan 76-74 Olympiakos
Propozycje:
Partizan ML @ 4.25
Partizan +8 @ 1.90
Typ na HC Partizan wszedł spokojnie. Jak niewiele zabrakło do tego by młodzi Serbowie pokonali giganta. Sporo szczęścia po stronie Greków i ostatecznie to oni wygrywają po dogrywce 3 puntkami. Brawa dla chłopaków z Belgradu za świetne widowisko