Oglądając wstępnie piątkową ofertę spotkań eliminacyjnych przychodzi mi na myśl kilka typów. Kilka omówię później. Z tych na szybko:
Izrael -
Portugalia 1(+1) @ 2.45
Kursy na Portugalię warte byłyby pobrania gdyby wynosił około 2.00.
Portugalia to jeden z tych zespołów, który ma wiele indywidualności. Brakuje im jednak zespołowości, gdy gra im nie wychodzi, zawodnicy 'polują' na samodzielne akcje kończące się najczęściej utratą piłki. Izraelczycy nie są w tej grupie chłopcem do bicia, tym bardziej że mają ten sam stan punktowy co
Portugalia...ok, dwa zwycięstwa z Luksenburgiem (3:0, 6:0), ale Portugalczycy z zespołem trzy klasy niższym ugrała skromne 1:2 na wyjeździe. Jak dla mnie kurs z handi i wynik inny niż zwycięstwo Portugalii nie zdziwi mnie szczególnie.
Mołdawia-
Czarnogóra 2 @ 1.60
To z Czarnogórcami przyjdzie nam walczyć zapewne o drugie miejsce w grupie. Tak samo jak dla nas, tak i dla nich, spotkanie z Mołdawią to tylko i wyłącznie walka o 3pkt. Obecnie Mołdawia ma zwycięstwo wyłącznie z drużyna amatorów z San Marino. Cicho liczę na przewagę bramkową wyższą niż jednym trafieniem, ale różnie się to już ekipy męczyły na wyjazdach, więc ostrożny win Czarnogóry dam na pewno. Kurs jak najbardziej do pobrania...ciągle spada.
Bośnia-
Grecja under 2.5 @ 1.60 wynik 0:0 @ 7.00
Pierwsze co kojarzy mi się z Grekami to solidność w obronie. Grecy wolą dowieźć 0:0 w spotkaniu, w którym nie widzą szansy strzelenia bramki. 3/4 spotkania eliminacyjne skończyły się właśnie tym underem a nawet niższym. Bośniacy strzelają wiele bramek...ale tam gdzie rywal im na to pozwala. W pierwszym spotkaniu tych drużyn padł wynik 0:0...na wyjeździe spodziewam się większego zaangażowania Bośniaków i czekania na kontrę, stały fragment gry ze strony Greków. To będzie na pewno mecz walki, nie tylko dlatego, że to ważne spotkanie dla układu tabeli, ale i spotkanie ekip z Bałkanów. Twardy mecz, niski wynik moim zdaniem.
Irlandia Płn-
Rosja over 2.5 @ 2.35
Wydaje mi się, że Irlandczycy nie mają już nic do stracenia. Trzy 'uciułane' remisy niewiele wnoszą do szans na miejsca premiowane awansem.
Rosja...zdecydowany lider. Mecze na ciężkim terenie maja jednak to do siebie, że nigdy nie wiadomo, czy niesiony dopingiem gospodarz nie ruszy do przodu. Tak jak pisałem wcześniej, dla Irlandczyków to mecz ostatniej szansy, więc wątpię w jednostronne spotkanie, a że Ruscy to mocny rywal może to wykorzystać i wypunktować rywala.
Polska - Ukraina
gospodarz o1.5 @ 2.40 ???? trzeba ochłonąć..
Może i typ 'patriotyczny', ale kiedy jak nie teraz? Ukraina w zapaści. Już od ME lecą na łeb na szyję. Zmiana trenera może i wpłynie dobrze na drużynę, ale też nie było szansy jeszcze w pełni sprawdzić jego pracy. Dla Ukraińców to mecz o wszystko, dla nas mecz o trzymanie się czuba tabeli. Problemy kadrowe Ukraińców, w tym ważnej postaci dla gry Ukrainy...Brak Konoplianki dla Ukraińców to tak, jakby nasi wychodzili bez Lewandowskiego. A propo Lewego. Osiem spotkań z rzędu ze strzelona bramka w BvB. Może i reprezentacja nie jest tak zgrana, nie jest tak silna jak Dortmundczycy, ale to jest właśnie takie spotkanie, w którym może się wykazać. W składzie pojawili się świetnie grający w Nottingham Majewski, doceniany we Francji Krychowiak, dopełnienie Lewego z BvB. WF wprowadził racjonalna politykę powołań, o czym świadczą powołania Boruca czy Koseckiego. W kadrze graja najsilniejsi obecnie, co cieszy. Wierzę w zwycięstwo Polaków i przy tak licznym dopingu na Narodowym...wreszcie strzelającego Lewego dla Polski.
Z innych bez opisu ( może później):
Macedonia -
Belgia goście o1.5 @ 1.85
Lichtenstein-
Łotwa 2 @ 1.70- go go Rudnevs!
Słowenia-
Islandia 1 @ 1.75 - u siebie,na przełamanie, z Islandią ????
Niemcy+
Holandia+Turcja+
Hiszpania+
Austria+Bułgaria @ 1.48 ???? peff