Przed nami dwie ostatnie kolejki, które wyłonią finalistów Mistrzostw Świata z strefy europejskiej oraz drużyny, które jeszcze stoczą swe bitwy w barażach o wyjazd do Brazylii. Spotkań masa, więc każdy powinien wybrać coś dla siebie. Ode mnie macie takie propozycje:
Anglia – Czarnogóra
Dla Anglików to najważniejszy mecz tych eliminacji. Wygrana z reprezentacją Czarnogóry zapewni im minimum baraże do MŚ i duży komfort psychiczny przed spotkaniem z Polską. Wiadomo już ,że w piątkowym meczu nie zagra Ashley Cole. Wydawać by się mogło, że to spore osłabienie lewej linii defensywy jednak ja się z tym nie zgodzę. Jego konkurent, Leighton Baines, jest obecnie w świetnej dyspozycji i jeżeli pokaże to co w Evertonie to lewa strona powinna być piekielnie mocna. Czarnogóra w tych eliminacjach swój limit szczęścia już wykorzystała. Mimo, że gracze z Bałkanów ciągle liczą się w walce o awans, na Wemblay powinni przegrać.
Anglia to ciągle czołowa ekipa, mająca w swoim składzie wiele znakomitych indywidualności ,którzy bądź co bądź przewyższają umiejętnościami i doświadczeniem swoich piątkowych rywali. Ja tutaj gram czysty win gospodarzy, którzy zapewne wygrają naszą grupę i w przyszłym roku pojadą na Mundial.
Kadra Angli:
Bramkarze: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Celtic), John Ruddy (Norwich City)
Obrońcy: Phil Jagielka, Leighton Baines (obaj Everton), Gary Cahill, Ashley Cole (obaj Chelsea Londyn), Phil Jones, Chris Smalling (obaj Manchester United), Kyle Walker (Tottenham Hotspur). Kierran Gibbs ( Arsenal)
Pomocnicy: Ross Barkley (Everton), Michael Carrick, Tom Cleverley (obaj Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea Londyn), James Milner (Manchester City), Andros Townsend (Tottenham Hotspur), Jack Wilshere (Arsenal Londyn).
Napastnicy: Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Rickie Lambert (Southampton), Wayne Rooney, Daniel Welbeck (obaj Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool).
Kadra Czarnogóry:
bramkarze: Mladen Bozovic (Tom Tomsk), Vukasin Poleksic (VSC Debrecen)
obrońcy: Stefan Savic (Fiorentina), Savo Pavicevic (Anorthosis Famagusta), Marko Basa (OSC Lille), Miodrag Dzudovic (Spartak Nalczik), Ivan Kecojevic (Gaziantepspor), Marko Simic (Kayserispor), Vladimir Volkov (Partizan Belgrad), Milan Jovanovic (Lokomotiw Sofia), Vladimir Bozovic (Mordowija Sarańsk)
pomocnicy: Nikola Drincic (bez klubu), Elsad Zverotic (FC Fulham), Branko Boskovic (Rapid Wiedeń), Simon Vukcevic (FK Vojvodina Nowy Sad), Milos Krkotic (Dacia Kiszyniów), Mitar Novakovic (Amkar Perm), Milorad Pekovic (Hansa Rostock);
napastnicy: Stevan Jovetic (Manchester City), Mirko Vucinic (Juventus Turyn), Fatos Beciraj (Dinamo Zagrzeb), Dejan Damjanovic (FC Seul), Filip Kasalica (Crvena Zvezda Belgrad), Andrija Delibasic (bez klubu).
Typ: ANGLIA wygra
Kurs: 1,36 WilliamHill
Walia – Macedonia
Miałem nie ruszać tego spotkania, jednak sytuacja jaka obecnie panuje w reprezentacji Walii mnie do tego zachęciła. Obie drużyny zajmują obecnie dwie ostatnie pozycje w swojej grupie i o nic już nie walczą. Do meczu z Macedonią Walijczycy przystąpią jednak piekielnie osłabieni. Z zawodników, którzy są pierwszoplanowymi postaciami tej drużyny, aż dziesięciu jest kontuzjowanych. Przede wszystkim brak Garetha Bale’a będzie mocno odczuwalny, bowiem skrzydłowy Realu Madryt jest głównym motorem napędowym Walijczyków. Ponad to zabraknie: Ledley (49/3, pomocnik, Celtic), Allen (14/0, pomocnik, Liverpool), Crofts (27/0, pomocnik, Brighton), Davies (8/0, obrońca, Swansea City), Ricketts (50/0, obrońca, Wolves), Matthews (12/0, obrońca, Celtic), Gabbidon (47/0, obrońca, Crystal Palace), Collison (15/0, pomocnik, Bournemouth). Na domiar złego dziś kadrę opuścił Shaun McDonald w miejsce którego powołano Jamesa Colinsa z West Hamu.
W pierwszym meczu obu drużyn wygrała Macedonia 2:1. Może i obie drużyny nie mają o co grać, ale goście nie należą do tych ,którzy „odpuszczają” swoje mecze. Tak więc w piątek podpórkę na Macedonie biorę bardzo chętnie.
Typ: Macedonia lub remis
Kurs: 1,55 WilliamHill Ehh mówiłem by odpuścić
Na razie tyle, choć z innych typów wartych uwagi polecam pograć Bośnie z handicapem
, która jest bardzo blisko upragnionego awansu na Mundial. Zwyciężyć powinny także drużyny Niemiec,
Holandii,
Hiszpani oraz Szwecji.