Wreszcie ciekawa dyskusja na poziomie bez zbędnych emocji i za to brawa się należą ale i ja bym z chęcią wtrącił swoje trzy grosze do tej dyskusji.
Jeśli o mnie chodzi to bramkarza trzeba ściągnąć z ligi hiszpańskiej, bo jest tam kilku specjalistów. PRzede wszystkim nie bawić się w żadnego Guaite, bo jest on przereklamowany. Średniej klasy co najwyżej bramkarz, który w normalnych warunkach nie miałby szansy rywalizowania z Diego Alvesem ale Valverde nie wiem dlaczego tak się uparł, a może po prostu chce podbić za niego cenę. Ci co oglądają uważnie
La Liga, to wiedzą, że w tym sezonie poza Courtoisem, którego raczej nie jest w stanie Barca kupić, to w trójce najlepszych golkiperów są Willy Caballero i Andres Fernandez. Zapewne przy ewentualnym transferze powiedzą, że to bramkarz bez takiego obycia na arenie międzynarodowej ale pokazał w Osasunie, gdzie miał mnóstwo okazji do wykazania się, że jest to bramkarz naprawdę wysokiej klasy i moim zdaniem powinien już dostawać szansę w reprezentacji, a przynajmniej powołania, bo wcale gorszy od Valdesa obecnie nie jest. A jak już chcą doświadczonego bramkarza, to Willy jest, który w Maladze pokazał, że jest bramkarzem klasy światowej. Kapitalny sezon w lidze, a także w
LM i moim zdaniem byłby nie drogi, chociaż nie wiem jaka u niego jest klauzula wykupu ale sądzę, że do 10 milionów byliby w stanie go pozyskać. A co do Muslery, to byłby to bezsens, bo to jest tykają bomba w mojej ocenie. Bramkarz, który w jednej sytuacji wybroni najtrudniejszą piłkę, a w następnej puści szmatę taką, że głowa mała. Tam potrzeba pewniaka w bramce, a nie golkipera, który będzie robił babola co jakiś czas.
Co do obrony, to ten sezon pokazał, że potrzeba mieć tam kilku zawodników, bo przestawianie Songa czy Adriano nie jest najlepszym rozwiązaniem, chociaż z braku laku, to i dla nich lepiej, bo mieli więcej gry i też mogli poprawić grę na tej pozycji. Kogo tam sprowadzić? Hummels zapewne byłby cholernie drogi, a pamiętamy jak skończyło się ściąganie jednego stopera bardzo drogiego(Czychrynskij), a też kilka lat temu ściągnięto Henrique z Palmeirasu i nie dostał ani jednej szansy, tylko go wypożyczano więc tym razem albo kupić takiego zawodnika, który dostanie poważną szansę albo postawić na Bartre i tyle. Ale wracając do transferu, to jak dla mnie Inigo Martinez powinien być pierwszym wyborem. Póki co nie gra w pierwszej reprezentacji ale to zasługa del Bosque, który uparł się na Albiola, a ten przecież praktycznie nic nie gra w Realu. Moim zdaniem Inigo mógłby spokojnie stworzyć duet stoperów z Pique w Barcelonie, jak i w reprezentacji, bo Puyol to teraz się częściej leczy, a i lata swoje ma.
W pomocy to raczej zmian gruntownych nie przewiduje ale więcej szans dla Thiago, Sergi Roberto czy Rafinhy to chyba dobry pomysł, bo przecież Xavi czy Iniesta wiecznie nie będą grać więc pora dawać więcej szans tym zawodnikom.
Jeśli chodzi o skrzydła, to na pewno Tello powinien grać więcej w tym najważniejszych spotkaniach. Prosty ale skuteczny drybling, szybkość i umiejętność dokładnego strzału czy dobrego dogrania. Do tego nie kładzie się z byle powodu i to mi się w nim podoba. Co do Neymara, to on sam zapowiedział, że najwcześniej transfer do Europy będzie po Mundialu w Brazylii, chociaż zapewne znowu transferowa saga będzie trwała całe lato... Myślę, że powracający z wypożyczenia Bojan, a może Affelay powinni dostać szansę pokazania się, a i Sanchez będzie miał lepszy sezon niż teraz.
Co do Deulfeu, to
Nolito na pewno widział go więcej razy w akcji w barwach Barcelony B i tam jak wiemy jest gwiazdą numer 1. Jednak gdy przychodzi do gry w pierwszej drużynie, to on dalej myśli, że każdego jest w stanie objechać jak dziecko, co kończy się stratami i też koledzy z drużyny mniej mu ufają po takich stratach i mniej mu podają. Dla mnie to taki jeździec bez głowy póki co, ale przecież ma wszystko, bo technicznie genialny, do tego szybki i z dryblingiem więc jeśli mu tam trenerzy porządnie w głowie poukładają jak ma grać, to będą mieli z niego pociechę, a jeśli nie, to pewnie będzie to kolejny Denilson(ten z Betisu), który będzie się kiwał w nieskończoność i tyle z tego będzie.
I jeszcze uwaga jedna, bo Luis Alberto, to z tego co pamiętam jest wypożyczony jedynie z Sevilli, a ci wobec odejścia Baby i ewentualnego odejścia Negredo, będą go chcieli pewnie zatrzymać w zespole.