A co sadzicie o pomysle Ikera Casillasa, który mowi żeby dograc ligi do końca roku i w nowym roku juz w styczniu ruszyc z nowym sezonem, który skończy się tuz przed mistrzostwami swiata, które będą w zimie bodaj styczniu 2022 czy grudniu 2021?
To nie taki glupi pomysl i w miare przedluzania się blokady dszansa na jego realizacje będzie rosla. Nawet kibice Barcelony, których pytam, mowia ze to nie jest takie głupie.
Pozostaje kwestia przedluzenia kontraktow. Ale wszyscy powinni być zadowoleni: odpoczynek i kwarantanna wystarczająco dlugie, telewizje wyplaca kase, druzyny dokoncza sezon, nie widze lepszego rozwiazania
Zostana na lodzie tylko ci, którzy buduja wszystko na kolanie i jada na kasie na styk. Takie kluby typu West Ham czy polskie zuzlowe Unia Leszno będą miały olbrzymie problemy. West Ham wszystko chapnęli wlasciciele i sa mechanizmy jej wyprowadzenia a Unia jedzie na garnuszku miasta plus masa wysokich kontraktow gwiazd.
Mnostwo klubow
Championship będzie miało potworne kłopoty tez. Często tam przeinwestowali wlasciciele w nadziei na awans. Podejrzewam ze wiekszosc
Championship wpadnie w poważne tarapaty i trzeba będzie wymienić więcej niż polowe ligi, bo te co sa (przede wszystkim Leeds, Derby, Fulham, Middlesbrough, Stoke, Swansea, Sheffield Wednesday, Nottingham, Charlton, Brentford, Millwalla nawet West Brom) pobankrutują albo wlasciciel dadza sobie spokoj i zwina bude. Malo tam jest zdrowych klubow, budżet opeira się na awansie najlepiej teraz, najdalej za rok, może poza Charltonem
Ale czy to zle? Ligi wyczyszcza się troche z patologii.
Jeśli Bolton majacy 200 milionow funtow dlugow zostaje rok w rok dopuszczany do rozgrywek to ja nie mam pytan
Jeśli Marinakis majacy za soba zastraszanie sedziow w Grecji i bedacy epicentrum korupcji w tamtejszym futbolu i dla ligi angielskiej jest 'czysty' i pozwala mu się objac Nottingham to ja nie mam pytan
Jeśli Joy Sepala dostaje pozwolenie na zakup Coventry (nie robi takich rzeczy, ale z gory przyznaje ze klub ma gdzies i im gorzej tym lepiej dla niej bo ma fundusz hedgingowy), no to nie ma o co pytac. Co ciekawe w tym ostatnim przypadku pod względem sportowym wszystko gra i druzyna gra coraz lepiej, ale wlasciciel ma to gdzies iwolalby żeby kklub utonal, to chyba tez to nie jest zdrowa sytuacja?
W League 1 jest cala masa porządnych i stabilnych klubow (Coventry, Rotherham, Wycombe, Oxford, Fleetwood) choc oczywiście czyraki typu Sunderland tez sa, ale one będą miały tez problemy i mogą się zwinąć, szczególnie Sunderland
Stanie się to co z Bury i Boltonem. Kluby polikwiduja się, albo pol ligi dostanie administracje i kare 12 punktów na start