>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje o Ekstraklasie - kontuzje, ciekawostki, transfery.

Status
Zamknięty.
pokerface 69

pokerface

Użytkownik
Lech Poznań wciąż najlepszą polską drużyną

Na 74. miejsce awansował Lech Poznań w najnowszym, dzisiejszym rankingu Międzynarodowej Federacji Statystyków i Historyków Futbolu IFFHS. To awans o jedną pozycję. Kolejorz wciąż jest najwyżej notowaną polską drużyną klubową. Mistrz kraju Wisła Kraków zajmuje 336. miejsce, Ruch Chorzów jest 379.

Ex aequo z Lechem Poznań ową 74. pozycję zajmuje klub Al-Hilal Omdurman z Sudanu. Polacy i Sudańczycy wyprzedzają tak znane kluby jak: brazylijski Vasco da Gama, Rubin Kazań, Werder Brema, Fenerbahce Stambuł czy rzymskie Lazio. Tuż przed Lechem znajdują się: Glasgow Rangers, Atletico Madryt, Partizan Belgrad i Lewski Sofia.
Zestawienie otwiera FC Barcelona, która wyprzedza Real Madryt, FC Porto, Manchester United i Manchester City.
W rankingu nie uwzględniono innych polskich ekip, np. Legii Warszawa, Polonii Warszawa czy Jagiellonii Białystok.

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Kluby nie chcą kibiców gości!
Oto jak głosowały poszczególne kluby za przyjeciem kibiców gości przeciw:]

Za zakazem:
GKS Bełchatów
Górnik Zabrze
Jagiellonia Białystok
Korona Kielce
Lech Poznań
Lechia Gdańsk
Legia Warszawa
ŁKS
Podbeskidzie Bielsko-Biała
Polonia Warszawa
Ruch Chorzów
Śląsk Wrocław
Widzew Łódź

Byli przeciw zakazowi:
Wisła Kraków
Zagłębie Lubin

Wstrzymali się od głosu:
Cracovia

źródło: http://ekstraklasa.wp.pl/kat,77156,title,Kluby-nie-chca-kibicow-na-stadionach,wid,13566540,wiadomosc.html?ticaid=1c9b2&amp;amp;_ticrsn=5

art_ 18

art_

Użytkownik
Bedi Buval oskarża Lechię o fałszerstwo
- Oddaliśmy już sprawę do FIFA, poinformowaliśmy o tym PZPN. Działacze Lechii Gdańsk kłamią - tak w rozmowie z &quot;Super Expressem&quot; mówi Bedi Buval, z którym klub rozwiązał ostatnio kontrakt. Piłkarz twierdzi, że jego podpis pod aneksem do umowy sfałszowano.
- Nie było żadnego porozumienia! Od miesiąca trwa moja wojna z Lechią. Klub bezprawnie rozwiązał mój kontrakt. Na jakiej podstawie? Na podstawie sfałszowanego podpisu - grzmi Francuz. - Ja nic nie podpisywałem. Aneks miał powstać 15 kwietnia i jest w nim deklaracja, że zgadzam się na rozwiązanie mojego kontraktu. Przecież to niedorzeczne! Dlaczego miałbym godzić się na zakończenie umowy, z której byłem zadowolony? 15 kwietnia byłem na meczu Lechii w Zabrzu z Górnikiem - dodaje.

A co na to mówią w Lechii? - Jeśli ktoś nie pamięta, co podpisuje, to gratuluję. Nie boimy się tego sporu, niech go rozstrzygną odpowiednie instytucje. Ale jeśli oficjalnie zostaniemy oskarżeni o fałszerstwo, to nasza kancelaria podejmie odpowiednie kroki - zapowiedział Błażej Jenek, dyrektor generalny Lechii.
Maor Buzaglo blisko Legii Warszawa
Maor Buzaglo w Izraelu jest dużo wyżej ceniony od Maora Meliksona. Tyle że są z nim liczne kłopoty. Zatrudniając Maora Buzaglo Legia przejmie też problemy z jego ojcem.

Rok temu dyrektor sportowy Legii Marek Jóźwiak zapowiadał, że klub będzie patrzeć nie tylko na umiejętności zawodnika, ale i jego charakter. Tymczasem zimą sprowadził czołowego skandalistę ligi izraelskiej Feliksa Ogbuke, latem zagwarantował najwyższą gażę w Ekstraklasie Danijelowi Ljuboi, który w wielu klubach sprawiał kłopoty, a teraz interesuje się kolejnym kontrowersyjnym graczem – Maorem Buzaglo.

Sam piłkarz uchodzi w Izraelu za największy talent od czasów Yossiego Benayouna, jednak kolejne kluby mają problem nie tyle z nim, co z jego ojcem. W światowym sporcie głośno było o szalonych tatusiach tenisistek – Mary Pierce czy Jeleny Dokić, którzy awanturowali się z sędziami, w Izraelu nie mniejszą sławę zdobył Buzaglo-senior.

Ojciec przychodził do klubu nieproszony i robił awantury, że jego syn został przedwcześnie zmieniony. Napisał też list do mediów, że jego dziecko jest źle traktowane z powodu zazdrości. Innym razem oznajmił, że Maor nie czuje wsparcia potrzebnego gwieździe, wobec czego szuka dla niego klubu w Anglii. Piłkarza ukarano - musiał zapłacić 50 tys. euro i nie miało znaczenia to, że nie zgadzał się ze zdaniem ojca. Co ciekawe, zawodnik miał w kontrakcie klauzulę dopuszczającą karanie go za zachowanie ojca.

Maccabi miało już go dość. Buzaglo nie pojechał na obóz do Holandii i trenuje z juniorami w kraju. Podobno można go kupić za pół miliona euro.

Mimo wybryków ojca, to nie jest duża kwota. Jego imiennik Maor Melikson kosztował Wisłę Kraków 700 tys., a jest cztery lata starszy i w Izraelu nie tak wysoko ceniony. Buzaglo był wybrany odkryciem sezonu 2007/08, gra w reprezentacji kraju, w barwach której wystąpił w podstawowym składzie w dwóch ostatnich meczach eliminacji Euro 2012 (z Gruzją 1:0 i Łotwą 2:1).

pokerface 69

pokerface

Użytkownik
Johan Voskamp jest bliski przejścia z holenderskiej Sparty Rotterdam do Śląska Wrocław. 26-latek strzelił w 31 meczach Eerste Divisie aż 29 bramek. W ligowym debiucie trafił do bramki aż...ośmiokrotnie!

Johan Voskamp dzierży rekord Eerste Divisie (drugiej najwyższej klasy rozgrywkowej w Holandii) pod względem strzelonych bramek w jednym meczu. Dokonał tego już w debiucie w barwach Sparty Rotterdam, a do bramki Almere City trafił aż ośmiokrotnie!
Informację o ewentualnym transferze Voskampa podała już oficjalna strona Sparty Rotterdam. Informuje ona, że od przejścia do klubu polskiej ekstraklasy dzieli napastnika pomyślne przejście testów medycznych oraz uzgodnienie warunków umowy z włodarzami z Wrocławia.
Informację potwierdził także dyrektor generalny Sparty Wiljan Vloet. - Żałujemy, że Johan Voskamp przejdzie do Polski, ale klauzula w jego umowie nie pozostawia nam wyboru. Zaczynamy poszukiwania nowego napastnika, który spełni nasze ambicje - zapowiedział Vloet.

pokerface 69

pokerface

Użytkownik
Gil Blumstein: - Warto podjąć to wyzwanie

- Gdy otrzymałem propozycję, by tu przyjechać nie zastanawiałem się ani chwili. Uznałem, że czeka na mnie kolejne ciekawe wyzwanie i że warto je podjąć - mówi dla Terazpasy.pl izraelski pomocnik Gil Blumstein , który od wtorku trenuje z Cracovią.

- Mimo młodego wieku grałeś już w kilku klubach z kilku krajów. Możesz coś opowiedzieć o sobie?
- W wieku piętnastu lat byłem w Hiszpanii i grałem w Villarreal, ale potem odniosłem kontuzję i wróciłem do Izraela. Byłem zawodnikiem reprezentacji młodzieżowych Izraela w wielu kategoriach wiekowych – choćby U-17, czy U-21. Dwa lata temu grałem Beer Shevie wraz z Meliksonem, którego znam bardzo dobrze i który jest moim przyjacielem – Maor to dobry człowiek i dobry piłkarz. W ostatnim sezonie grałem natomiast w Szkocji, w Inverness.
- Melikson i Ty graliście chyba na jednej pozycji?
- Tak, można powiedzieć, że graliśmy na podobnych pozycjach. Czasem zdarzało się też, że on grał na lewym skrzydle, a ja na prawym, czy w ataku, ale bywało też tak, że walczyliśmy obaj o jedną pozycję.
- Jesteś podobnym typem zawodnika, co Melikson?
- Można tak powiedzieć, choć Maor woli dryblować tuż przy linii, a ja wolę dośrodkować piłkę do napastnika. Lubię grać za napastnikiem, w pomocy i mogę również grać na skrzydle.
- Byłeś na testach w Glasgow Rangers...
- Tak, to prawda, chyba dwa lata temu. Wspominam to jako dość pechową sytuację, ponieważ mimo, że od strony sportowej spełniałem oczekiwania to z powodu problemów finansowych Rangersi nie zdecydowali się mnie pozyskać. Dwa lata temu ich sytuacja finansowa była zła, ale teraz mają nowego sponsora. To już jednak zupełnie inna historia. Miałem wtedy pecha, że trafiłem na zły okres tego klubu, a jak widać w piłce od szczęścia wiele zależy. To wszystko zostało jednak za mną, dziś jestem w Krakowie i jestem z tego powodu szczęśliwy.
- Jesteś w tej chwili wolnym zawodnikiem?
- Tak, jestem wolnym zawodnikiem.

- Jak długo już jesteś w Krakowie?
- Od dwóch dni.
- Zagrasz w środę w meczu sparingowym?
- Tak, sądzę, że tak. Nie jestem stuprocentowo pewien, ale tak podejrzewam.
- W jaki sposób trafiłeś do Villarreal?
- Kiedy byłem bardzo młody zaproponowano mi grę w Hiszpanii. Pojechałem tam na tydzień, po którym podpisaliśmy czteroletnią umowę. Po dwóch latach, gdy grałem ponownie w reprezentacji młodzieżowej, przydarzyła mi się poważna kontuzja. Wróciłem do Izraela, żeby się leczyć, ale spędziłem w Hiszpanii dużo czasu i sporo się tam nauczyłem.
- Jak długo leczyłeś wtedy kontuzję?
- To zabrało trochę czasu – chyba sześć, albo siedem miesięcy. Teraz już nie ma po tym śladu i tylko można żałować, że pechowo zakończyła się moja przygoda z Hiszpanią i Villarealem. Samego wyjazdu natomiast nie żałuję, bo mimo młodego wieku dziś mam już za sobą wiele doświadczeń w różnych klubach, w różnych krajach. W wieku 17 lat zacząłem grać w pierwszej drużynie w Izraelu i nie boję się wyzwań. Jestem gotowy na rywalizację – to kwestia pewności siebie, wiary we własne siły.
- Czy przed przyjazdem do Krakowa dowiadywałeś się czegoś o Polsce, o Krakowie, o Klubie? Rozmawiałeś na ten temat choćby z Meliksonem?
- Tak, oczywiście, ale mój dziadek pochodzi z Polski, a konkretnie z Łodzi, więc wiem trochę o Polsce. Po wojnie dziadek wyjechał do Izraela i ja tam się urodziłem, więc nie mówię, że wiem o Polsce bardzo wiele, ale trochę chyba tak. Byłem tu zresztą dwa lata temu na turnieju wraz z drużyną narodową. Gdy otrzymałem propozycję, by tu przyjechać nie zastanawiałem się ani chwili. Uznałem, że czeka na mnie kolejne ciekawe wyzwanie i że warto je podjąć.
- Oprócz izraelskiego masz również polski paszport, zgadza się?
- Tak, to prawda.
- Wygląda na to, że piłkarze z Izraela stają się w Polsce coraz popularniejsi. Do Meliksona dołączył kolejny Wasz rodak, Dudu Biton. On też jest ci znany?
- Tak, Biton grał ze mną, kiedy byliśmy bardzo młodzi – jeszcze przed moim wyjazdem do Villarreal. To również bardzo dobry piłkarz, posiadający znakomita szybkość. To, że wszyscy się znamy wynika również z tego, że Izrael to niewielki kraj i wszyscy gdzieś tam graliśmy ze sobą w reprezentacji narodowej.
Depesz, Crac

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Zmniejszania kosztów, odcinek kolejny...
Dawid Janczyk przejdzie badania w Hapoelu Beer-Sheva

Dawid Janczyk we wtorek wyleci do Izraela, gdzie przejdzie badania medyczne w Hapoelu Beer-Sheva - poinformował dyrektor do spraw sportowych Korony Kielce Jarosław Niebudek.
23-letni napastnik trafił do Korony 28 lutego. Został wtedy wypożyczony z CSKA Moskwa do 2012 roku. W minionym sezonie rozegrał sześć spotkań w Ekstraklasie i nie strzelił żadnej bramki.
Zawodnikiem Hapoelu został niedawno polski bramkarz
Marcin Cabaj.

Strata to nie będzie żadna ale &quot;proces oszczędnościowy&quot; trwa w najlepsze.

Cracovia testuje Macieja Dąbrowskiego

Od dziś przez trzy dni na testach w ekstraklasowej Cracovii będzie przebywał Maciej Dąbrowski.
24-letni środkowy obrońca w poprzednim sezonie występował w drugoligowym Zawiszy Bydgoszcz, gdzie w 30 meczach ligowych strzelił pięć goli, przyczyniając się do awansu do I ligi. Pod koniec czerwca rozstał się po 2,5 roku z bydgoskim zespołem, ponieważ nie porozumiał się z władzami klubu w sprawie nowej umowy.
W przeszłości wychowanek Lubienianki Lubień Kujawski zaliczył w barwach GKS-u Bełchatów jeden występ w polskiej ekstraklasie. 20 marca 2008 roku Dąbrowski rozegrał pełne 90 minut w
meczu z Lechem Poznań.

Dušan Kuciak dołączy na zgrupowanie Legii

Do zespołu Legii Warszawa przebywającego na zgrupowaniu w Windischgarsten dołączy słowacki bramkarz Dušan Kuciak - poinformowała oficjalna strona Legia.com.

Słowak będzie brał udział w treningach stołecznego zespołu, a dziś o godzinie 19:00 najprawdopodobniej obejrzy z wysokości trybun sparing Legii z SV Horn.

90 minut.pl

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Zdecydowanie wiadomość dnia!
Kamil już parę razy udowodnił, że nie można go za szybko skreślać.
Pewnie znowu okaże się, że doświadczenie i myślenie na boisku zdecydowanie wystarczają na naszą ligę i Kosowski będzie gwiazdą w GKSie mimo swoich 33 lat.

Kamil Kosowski piłkarzem GKS-u Bełchatów

Kamil Kosowski podpisał roczny kontrakt z ekstraklasowym GKS-em Bełchatów. 33-letni pomocnik ostatnio występował w cypryjskim Apóllonie, ale zdecydował się na wcześniejsze rozwiązanie umowy.

Kosowski wcześniej na Cyprze grał także w barwach APÓEL-u, z którym dwa lata temu wywalczył mistrzostwo kraju i superpuchar. Łącznie w cypryjskiej ekstraklasie przez trzy sezony wystąpił w 61 meczach, strzelając sześć bramek.
Kosowski wcześniej występował również w hiszpańskim Cádiz CF, włoskim AC Chievo Verona, angielskim Southampton FC oraz niemieckim 1.FC Kaiserslautern. W Polsce reprezentował barwy m.in. Wisły Kraków oraz Górnika Zabrze. W ekstraklasie zagrał w 179 meczach, zdobywając 14 bramek. Ponadto z krakowianami trzykrotnie zdobył mistrzostwo, dwa razy Puchar Polski oraz zaliczył jeden triumf w rozgrywkach o Puchar Ligi.

Nowy piłkarz bełchatowian najprawdopodobniej nie wystąpi w najbliższych meczach sparingowych z ŁKS-em i Sandecją Nowy Sącz. Na razie Kosowski będzie brał udział w treningach i wyjedzie z zespołem 11 lipca na zgrupowanie do Wronek.

Kamil Kosowski ma na swoim koncie 52 występy i cztery bramki w reprezentacji Polski. Po raz ostatni w kadrze zagrał 18 listopada 2009 roku w
meczu z Kanadą.

90 minut.pl

Otrzymane punkty reputacji: +5
uzytkownik-23347 790

uzytkownik-23347

Użytkownik
Wejście na sparing Lech - Zagłębie będzie płatne

Bilety na mecze Ekstraklasy, w porównaniu do średnich zarobków w Polsce i poziomu samej ligi, w wielu przypadkach są zwyczajnie drogie. Ale to nie wszystko.
O to bowiem jeśli ktoś zamierza zobaczyć czwartkowy sparing Lecha Poznań z Zagłębiem Lubin, który odbędzie się w Grodzisku Wielkopolskim, musi za tę przyjemność (czy aby na pewno?) zapłacić. A konkretnie - 15 złotych! Sprawa jest tym śmieszniejsza, że chodzi o najzwyklejszy w świecie mecz towarzyski, bez żadnej szczególnej okazji. Można jeszcze zrozumieć, gdy klub wprowadza wejściówki na starcie z jakimś renomowanym rywalem z zagranicy (15 zł rok temu kosztował bilet na spotkanie Lecha z Rosenborgiem) lub organizuje wielki, jubileuszowy mecz, ale coś takiego zakrawa już na lekką kpinę. Kieszenie kibiców są wystarczająco drenowane w trakcie sezonu. Jak tak dalej pójdzie, doczekamy się płatnego wejścia na treningi.
Miejmy jednak nadzieję, że ten pomysł okaże się nieporozumieniem i nie zachęci innych do naśladowania...
Johan Voskamp piłkarzem Śląska Wrocław

Śląsk Wrocław kupił ze Sparty Rotterdam 26-letniego Johana Voskampa, poinformowała oficjalna strona internetowa holenderskiego zespołu. Napastnik kosztował 600 tysięcy euro.
Lada moment informację powinna ogłosić polska strona. Dowiemy się wówczas czegoś konkretniejszego, m.in. na jak długo związał się z polskim klubem Voskamp.
- Żałujemy, że Voskamp wyjeżdża do Polski, ale Śląsk zapłacił kwotę, która jest ujęta w klauzuli, więc nie mamy nic do powiedzenia. Johan będzie grał z nowym klubem w Lidze Europy, życzymy mu powodzenia - powiedział Wiljan Vloet, dorektor sportowy klubu.
W minionym sezonie Voskamp rozegrał 31 spotkań na zapleczu Eredivisie, w których strzelił aż 29 bramek, dzięki czemu został królem strzelców. Latem 2010 roku trafił do Sparty Rotterdam z Helmond City, a w swoim debiucie przeciwko Almere trafił osiem razy do siatki, czym ustanowił rekord Erste Divisie pod względem strzelonych bramek w jednym meczu.We wspomnianym Helmond również radził sobie bardzo dobrze. W jednym sezonie 22 razy wpisał się na listę strzelców i został wicekrólem strzelców II ligi. W latach 2006-2008 rozegrał 49 spotkań w Eredivisie w barwach Excelsioru Rotterdam, w których strzelił 11 bramek. Oprócz tego grał jeszcze w RKC Waalwijk, ale tam akurat nie był wiodącą postacią.

Zatem Voskamp to kolejny zawodnik, który przeniósł się z Holandii do Polski. Wcześniej na taki krok zdecydowali się: Kew Jaliens, Saidi Ntibazonkiza, Hesdey Suart, Marciano Bruma, Giovani Duarte, Csaba Horvath czy Joel Tshibamba. Do tego dochodzą jeszcze Polacy - Arkadiusz Radomski i Andrzej Niedzielan. A wszystko zapoczątkował w 2005 roku Jarda Simr.
Źródło: 2x45

Otrzymane punkty reputacji: +5
art_ 18

art_

Użytkownik
Dudu Biton zagra w Wiśle Kraków
Do Wisły Kraków przechodzi izraelski napastnik, Dudu Biton. Biała Gwiazda wypożyczyła go z belgijskiego klubu Charleroi na rok i zagwarantowała sobie opcję pierwokupu tego piłkarza.

Przez ostatni rok Dudu Biton, reprezentując najpierw barwy Hapoelu Petach Tikwa, a potem Charleroi w 27 meczach strzelił 17 goli.

Biton jest także reprezentantem młodzieżowych reprezentacji Izraela. Występował w barwach drużyn U-17, U19 oraz U21, w każdej z nich strzelając bramki. Łącznie w młodzieżowych reprezentacjach Izraela Biton strzelił 13 goli.

Zawodnik dzisiaj podpisał umowę z Wisłą Kraków, a już jutro rano uda się do Tallina, gdzie dołączy do drużyny Wisły, biorącej udział w turnieju w stolicy Estonii.
FC Vaslui skarży się do PZPN ws. Dusana Kuciaka
Dusan Kuciak dotarł na zgrupowanie Legii w Austrii. Ale nie jest pewne, czy podpisze kontrakt z warszawskim zespołem. FC Vaslui oficjalnie zażądało powrotu bramkarza. Poinformowało również PZPN o całej sytuacji. Rumuńscy działacze są przekonani, że Kuciak wróci do ich klubu.

Prezydent Vaslui, Constantin Zotta, przyznał, że nie wyobraża sobie, żeby piłkarz opuścił klub. - Powiadomiliśmy o całej sytuacji obydwie federacje: polską i rumuńską. Również Legia otrzymała od nas oficjalne pismo w tej sprawie. Słyszeliśmy nawet, że Kuciak podpisał z nią kontrakt. Takie problemy zdarzają się na całym świecie, ale wierzę, że ten zostanie rozwiązany - mówił.

Zupełnie innego zdania jest dyrektor sportowy Legii, Marek Jóźwiak. - Spokojnie załatwiamy ten transfer. Informacje, które Rumuni wysyłają w świat, kompletnie mijają się z prawdą - mówił na łamach polskiej prasy.
Ale Zotta jest innego zdania. - Rozmawiałem z Kuciakiem przez telefon i podziękowałem mu za to, co dotychczas zrobił dla klubu. Ale zaznaczyłem, że liczymy na niego w najbliższym sezonie. Myślę, że dołączy do nas w ciągu kilku najbliższych dni - dodał.

Który klub wyjdzie zwycięsko z walki o bramkarza? Rumuni podkreślają, że po ich stronie są przepisy: piłkarz ma wciąż ważny kontrakt, Legia odpowiada, że Vaslui zalega Słowakowi 250 tysięcy euro.

uzytkownik-23347 790

uzytkownik-23347

Użytkownik
Sparingi klubów Ekstraklasy

Kluby Ekstraklasy rozpoczynają w sobotę rozgrywanie sparingowych spotkań w ramach przygotowań do nowego sezonu. Prezentujemy listę planowanych przez wszystkie zespoły meczów sparingowych. Systematycznie będziemy także prezentowali wyniki poszczególnych pojedynków.
Listy będą aktualizowane wraz zachodzącymi zmianami.
Cracovia
25.06. MSK Żilina (Słowacja) 0:0
29.06. Ruch Radzionków 0:2 (0:2)
02.07. Piast Gliwice 2:1 (0:1)
06.07. Korona Kielce
07-17.07. trzy sparingi (rywale nieznani)
GKS Bełchatów
29.06. Podbeskidzie Bielsko-Biała 1:1 (0:0)
02.07. Korona Kielce 0:0
06.07. Łódzki KS
09.07. Sandecja Nowy Sącz
13.07. Zagłębie Lubin
16.07. Zawisza Bydgoszcz
23.07. nieznany rywal
Górnik Zabrze
02.07. Przebój Wolbrom 4:0 (2:0)
05.07. Kolejarz Stróże 2:3 (0:2)
07.07. MSK Żilina (Słowacja)
09.07. MFK Rużomberok (Słowacja)
19.07. dwa sparingi - rywale nieznani
16.07. dwa sparingi - rywale nieznani
21.07. rywal nieznany
22.07. rywal nieznany
Jagiellonia Białystok
24.06. Śląsk Wrocław 2:1 (0:0)
Korona Kielce
25.06. Orlicz Suchedniów 8:1 (4:1)
29.06. Calisia Kalisz 1:0 (0:0)
02.07. GKS Bełchatów 0:0
06.07. Cracovia
09.07. Łódzki KS (dwumecz)
12.07. Lechia Gdańsk
16.07. Zagłębie Lubin
23.07. Widzew Łódź lub Podbeskidzie Bielsko-Biała
Lech Poznań
07.07. Zagłębie Lubin
11.07. Panathinaikos Ateny (Grecja)
13.07. Rubin Kazań (Rosja)
15.07. FC Koeln (Niemcy)
19.07. Wacker Burghausen (Niemcy)
??.07. Apollon Limassol (Cypr)
Lechia Gdańsk
29.06. Polonia Warszawa 0:0
02.07. Olimpia Grudziądz 1:0 (0:0)
02.07. Zawisza Bydgoszcz 1:0 (0:0)
08.07. Omonia Nikozja (Cypr)
12.07. Korona Kielce
15.07. Łódzki KS
23.07. rywal nieznany
Legia Warszawa
01.07. Wisła Płock 4:1 (2:0)
05.07. SV Horn (Austria) 2:1 (1:0)
08.07. MSV Duisburg (Niemcy)
09.07. SK Vorwarts Steyr (Austria)
12.07. FSV Mainz (Niemcy)
15.07. TSG Hoffenheim (Niemcy)
Łódzki KS
06.07. GKS Bełchatów
09.07. Korona Kielce (dwumecz)
15.07. Lechia Gdańsk
23.07. Polonia Warszawa
Podbeskidzie Bielsko-Biała
29.06. GKS Bełchatów 1:1 (0:0)
02.07. MFK Karvina (Słowacja) 2:0 (1:0)
06.07. Polonia Bytom
09.07. Reprezentacja Bielskiego OZPN
13.07. Energetyk ROW Rybnik
16.07. MFK Dolny Kubin (Słowacja)
20.07. Widzew Łódź
23.07. Korona Kielce
Polonia Warszawa
29.06. Lechia Gdańsk 0:0
05.07. Warta Poznań 5:1 (2:0)
13.07. SC Freiburg (Niemcy)
16.07. Borussia Dortmund (Niemcy)
19.07. Olympiakos Pireus (Grecja)
23.07. Łódzki KS
Ruch Chorzów
02.07. Polonia Bytom 4:0 (2:0)
05.07. Raków Częstochowa 1:2 (1:1)
??.07. Red Bull Lipsk (Niemcy) lub Carl Zeiss Jena (Niemcy)
??.07. Sparta Praga
Śląsk Wrocław
24.06. Jagiellonia Białystok 1:2 (0:0)
28.06. Slovan Bratysława (Słowacja) 1:0 (0:0)
02.07. Dinamo Zagrzeb (Chorwacja) 2:1 (1:0)
02.07. Varteks Varażdin (Chorwacja) 1:0 (0:0)
05.07. Inter Zapresić (Chorwacja)
1:0 (0:0)
08.07. rywal nieznany

Widzew Łódź

25.06. Szczerbiec Wolbórz 5:0 (2:0)
01.07. Dolcan Ząbki 1:2 (0:2)
07.07. Wisła Płock
09-10.07. Bogdanka Łęczna
14.07 Omonia Nikozja (Cypr)
20.07. Podbeskidzie Bielsko-Biała
23.07. Korona Kielce
Wisła Kraków
18.06. MKS Sławków 9:0 (6:0)
25.06. Liteks Łowecz (Bułgaria) 2:1 (1:1)
29.06. Rot-Weiss Oberhausen (Niemcy) 1:0 (0:0)
06.07. Rapid Bukareszt (Rumunia)
08.07. Racing Genk (Belgia) lub Flora Tallinn (Estonia)
Zagłębie Lubin
07.07. Lech Poznań
11.07. Omonia Nikozja
13.07. GKS Bełchatów
15.07. Warta Poznań
16.07. Korona Kielce
19.07. rywal nieznany
20.07. Górnik Polkowice
23.07. rywal nieznany
26.07. rywal nieznany

typer36 456

typer36

Użytkownik
Mógłby ktoś streścić cały sparing Wisły z Rapidem? Bo oglądałem ostatnie 20 minut i zaobserwowałem jak najbardziej pozytywne poczynania w ataku (zwłaszcza zmarnowana setka Ilieva po kombinacyjnej akcji) i praktycznie żadną grę w obronie. Patrzą co przeciwnik robi i biegają za nim, żadnego agresywnego odbioru lub zapobiegania, jedynie wybijanie. I ciekawi mnie czy tak wyglądał obraz całego meczu

TommyTSW 53,1K

TommyTSW

Forum VIP
Wisła straciła gole po błędach indywidualnych i nie ma co mieć pretensji do całej defensywy.Druga bramka to totalny szkolny błąd Jovanowica który chwilę wcześniej z musu zastąpił Chaveza.
Mecz w pierwszej połowie był dosyć wyrównany ze wskazaniem na Rapid, Wisła nie stwarzała żadnych groźnych akcji, druga część to dominacja Wisły, sporo dogodnych sytuacji i brak skuteczności, Rapid parę razy wyszedł ze swojej połowy nie zagrażając zbytnio obronie.

uzytkownik-23347 790

uzytkownik-23347

Użytkownik
Niedzielan w Cracovii

Szeregi Cracovii zasili już teraz Andrzej Niedzielan, choć jeszcze kilka godzin wcześniej wydawało się, że negocjacje z wicekrólem strzelców poprzedniego sezonu potrwają znacznie dłużej. 32-letni napastnik wyjedzie z &quot;Pasami&quot; na zgrupowanie do holenderskiego Zutphen. Tak podaje oficjalna strona Korony, jednak portal we szlo.com utrzymuje, że Niedzielan do Austrii nie pojedzie, bo najpierw musi rozwiązać kontrakt z obecnym pracodawcą. Do Krakowa piłkarz ma trafić za darmo.
Źródło: 2x45

Magera raczej trafi do Polonii
Wszystko wskazuje na to, że Lukas Magera nie zagra w Legii. Czeski napastnik jest w tej chwili bliższy związania się umową z Polonią Warszawa. Potwierdza to agent zawodnika - Wygląda na to, że piłkarz Timisoary trafi wkrótce na Konwiktorską - stwierdził w rozmowie z agencją prasową CTK, Ondrej Chovanec. Również trener Maciej Skorża po wczorajszym sparingu z SV Horn sugerował, że reprezentant swojego kraju podpisze kontrakt z klubem zarządzanym przez Józefa Wojciechowskiego.

horus 129

horus

Użytkownik
Marko Ćetković w Jagiellonii!

Marko Ćetković związał się dziś z Jagiellonią 3-letnim kontraktem. To już czwarte, kolejne wzmocnienie żółto-czerwonych tego lata i czwarty Czarnogórzec w naszym składzie.
Marko Ćetković, 24-letni ofensywny pomocnik, mogący grać na prawym skrzydle jak i w środku pola, reprezentował ostatnio barwy mistrza Czarnogóry - FK Mogren Budva - tej samej drużyny, z której tej zimy dołączył do Jagiellonii Luka Pejović. W poprzednim sezonie Ćetković wystąpił w 29. meczach ligowych Mogrenu i zdobył w nich 8. bramek. 24-letni pomocnik reprezentował również swój kraj w młodzieżowych drużynach.
- Marko znam bardzo dobrze, graliśmy razem przez dwa lata w Mogrenie. Myślę, że będzie bardzo dużym wzmocnieniem. Charakteryzuje go przede wszystkim duża szybkość, świetna technika bardzo dobrze radzi sobie w pojedynkach 1 na 1. Bardzo się cieszę, że Marko dołączył do drużyny, gdyż poza dużymi umiejętnościami piłkarskimi jest najzwyczajniej w świecie rewelacyjnym kolegą - mówi Luka Pejović.
Marko Ćetković dołączy do drużyny, gdy ta powróci z Kazachstanu.
źródło: jagiellonia.pl

horus 129

horus

Użytkownik
Wybaczcie za post pod postem, ale jest już szczegółowy terminarz I kolejki Ekstraklasy z dniem i godzinami rozpoczęcia spotkań.
Przedstawia się on następująco: Terminarz 1. kolejki Ekstraklasy:
29 lipca (piątek)
Ruch Chorzów - GKS Bełchatów 18:00
Lechia Gdańsk - Polonia Warszawa 20:30
30 lipca (sobota)
Cracovia Kraków - Korona Kielce 13:45
ŁKS Łódź - Lech Poznań 16:00
Widzew Łódź - Wisła Kraków 18:30
31 lipca (niedziela)
Śląsk Wrocław - Górnik Zabrze 14:30
Legia Warszawa - Zagłębie Lubin 17:00
1 sierpnia (poniedziałek)
Podbeskidzie Bielsko-Biała – Jagiellonia Białystok 18:30
Tak więc liga startuje w Chorzowie, natomiast pierwszym spotkaniem pokazanym na antenie Eurosport będzie mecz beniaminka, czyli Podbeskidzia Bielsko-Biała z pucharowiczem - Jagiellonią Białystok.
Przypominam też, że w tym sezonie wszystkie spotkania na żywo pokaże stacja Canal +
EDIT:
II kolejka wygląda tak: Terminarz 2. kolejki Ekstraklasy:
5 sierpnia (piątek)
Górnik Zabrze - Widzew Łódź 18:00
Zagłębie Lubin - Lech Poznań 20:30
6 sierpnia (sobota)
GKS Bełchatów - Podbeskidzie Bielsko-Biała (godzina rozpoczęcia meczu do potwierdzenia)
Polonia Warszawa - Wisła Kraków 18:30
7 sierpnia (niedziela)
Cracovia Kraków - Legia Warszawa (godzina rozpoczęcia meczu do potwierdzenia)
Jagiellonia Białystok - Lechia Gdańsk (godzina rozpoczęcia meczu do potwierdzenia)
Śląsk Wrocław - ŁKS Łódź (godzina rozpoczęcia meczu do potwierdzenia)
8 sierpnia (poniedziałek)
Korona Kielce - Ruch Chorzów 18:30

radula 5,4K

radula

Użytkownik
To jak to będzie w tym sezonie.Mecze pokazuje C+ a Eurosport coś też? Czy Eurosport 2? Bo dobrze rozumiem że na Orange Sport już nic nie będzie?

pokerface 69

pokerface

Użytkownik
Hernâni José da Rosa, czyli po prostu Hernani po sześciu latach opuszcza Kielce i przenosi się do londyńskiego West Ham United. Jak dowiedziała się Ekstraklasa.net, kwota transferu Brazylijczyka z polskim paszportem wyniosła 1 mln funtów.

27-letni obrońca podpisze z klubem z Londynu prawdopodobnie trzyletni kontrakt. Jego szczegóły dopina manager zawodnika Krzysztof Jakubczak. Do finalizacji transferu dojdzie w momencie, kiedy zespół Młotów powróci z obozu w Szwajcarii. W przeszłości aspirujący do gry w reprezentacji Polski stoper reprezentował barwy takich klubów jak: Gremio, Avai, czy Górnik Zabrze.
Taki przebieg spraw szczególnie ucieszyć musi działaczy kieleckiej Korony, którzy próbują wyciągnąć klub z problemów finansowych

Niedzielan zawodnikiem Cracovii!
Nowym piłkarzem Cracovii został były reprezentant kraju Andrzej Niedzielan! 32-letni napastnik podpisał z naszym klubem roczny kontrakt (z opcją przedłużenia o kolejny rok).
Niedzielan urodził się 27 lutego 1979 roku w Żarach, gdzie reprezentował barwy miejscowego Płomienia. W późniejszym etapie swojej kariery grał m.in. w Zagłębiu Lubin, Górniku Zabrze, czy Groclinie Grodzisk Wielkopolski. W 2004 roku wyjechał do Holandii do NEC Nijmegen, w którym grał do 2007 roku. Po powrocie do Polski występował w Wiśle Kraków, Ruchu Chorzów, a ostatnio w Koronie Kielce.
Łącznie w Ekstraklasie wystąpił w 130 spotkaniach, w których strzelił 52 bramki. W minionym sezonie, w barwach Korony Kielce, zdobył 12 goli. Lepszy od niego był jedynie Tomasz Frankowski z Jagiellonii Białystok (14 trafień).
Popularny &quot;Wtorek&quot; to także wielokrotny reprezentant w Polski. W koszulce z orłem na piersi wystąpił w 19 spotkaniach, w których strzelił 5 bramek.
Zawodnik już jutro dołączy do drużyny &quot;Pasów&quot;, która od dziś przygotowuje się do nowego sezonu w holenderskim Zuthpen.
Wkrótce zamieścimy rozmowę z piłkarzem oraz wypowiedź trenera Jurija Szatałowa.

horus 129

horus

Użytkownik
To jak to będzie w tym sezonie.Mecze pokazuje C+ a Eurosport coś też? Czy Eurosport 2? Bo dobrze rozumiem że na Orange Sport już nic nie będzie?
Wszystkie mecze pokazuje Canal +. Dodatkowo mecz poniedziałkowy transmituje Eurosport (raczej nie słyszałem aby to był Eurosport 2) i 4 mecze pokazuje Polsat (na swoich kanałach sportowych). Mecze Śląska zawsze będą i na Canal + i na kanałach sportowych Polsatu.
Najatrakcyjniejsze spotkania zaklepuje sobie zawsze Canal +. Reszta pokazuje mecze tzw. dalszego wyboru.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom