>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje, newsy, ciekawostki świata żużlowego

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
W Częstochowie jest koncert o 20 z okazji 20-lecia Habakuka i zapewne Włókniarz obawiał się, że może być mniejsza frekwencja na meczu
Aha.No ale chyba 18 kwietnia gdy Speedway Ekstraliga ogłaszała oficjalnie godziny meczów to wiedzieli zainteresowani o tym koncercie? Czemu przełożyli dokładnie na tą godzinę o której jadą w Bydgoszczy?We Wrocławiu jechali wczoraj o 15,nie mogą w niedzielę tak jechać w Częstochowie?

@Vader

Ja wiem,że ten pomysł nigdy nie wypali ale mi wydaje się najprostszy.Internet rozwija się u nas tak szybko,że śmiem twierdzić że poprzez taką tv dotarli by do dużo większej liczby widzów niż TVP Sport.
A co do kaski z Enei-to nie jest tak różowo,to nie są takie kwoty jak w piłkarskiej lidze,a wiadomo jakie są wydatki klubu żużlowego na jeden mecz a jakie piłkarskiego.Dobrze że dają cokolwiek-ale to są żenujące kwoty,uwierz mi.

J 3,9K

jacques

Forum VIP
3 mecze w ciągu 1 dnia to niestety mrzonka. Mecze przed 16 są niestety &quot;deficytowe&quot;, zwłaszcza podczas miesięcy &quot;wakacyjnych&quot;.
TV dążyło do stworzenia 2 terminów, 16 i 18.30 podczas miesięcy &quot;niewakacyjnych&quot; oraz 17 i 19.30 podczas lata i długich weekendów. Według mnie są to optymalne pory. Tak pokazują badania oraz analiza frekwencji na meczach / oglądalności w TV. I to działało.
Najbardziej optymalna pora to właśnie 17-18, więc prezesi poszczególnych klubów, robią wszystko by tam wcisnąć swoje mecze.
Według mnie bardziej prawdopodobne jest rozłożenie meczów na dwie tury. Dwa w niedziele oraz jeden mecz w piątki, gdy w sobotę nie ma GP.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Ja wiem,że ten pomysł nigdy nie wypali ale mi wydaje się najprostszy.Internet rozwija się u nas tak szybko,że śmiem twierdzić że poprzez taką tv dotarli by do dużo większej liczby widzów niż TVP Sport. A co do kaski z Enei-to nie jest tak różowo,to nie są takie kwoty jak w piłkarskiej lidze,a wiadomo jakie są wydatki klubu żużlowego na jeden mecz a jakie piłkarskiego.Dobrze że dają cokolwiek-ale to są żenujące kwoty,uwierz mi.
Masz rację, że internet się rozwija ale ktoś musi zrealizować te mecze w TV, wozy transmisyjne, kamery, kamerzyści, komentatorzy - to wszystko kosztuje.
Chyba, że chcesz mieć jakość i realizację na poziomie &quot;internetowym&quot; w stylu takim - http://www.itv24.com.pl/live
czy http://www.kpsport.pl/pl/
Ale to kolejna kwestia, że kluby nie dostaną żadnej kaski z tytułu praw telewizyjnych.
Nie może porównywać kaski jaką daje Enea na żużel to sponsorów u kopaczy. Przecież najgorsza oferma ligowa u kopaczy dostaje więcej kasy niż dobry klub żużlowy.
Nie ma sensu porównywać dyscypliny piłka kopana jako pseudo narodowego sportu z żużlem, który jest co tu nie mówić sportem kilkunastu miast.
@Żak napisał wszystko dokładnie o czym ja tylko lekko wspomniałem.
PS. zauważył ktoś, że na YT trudno ostatnio znaleźć filmiki z GP z polskiego C+?
Wczoraj ściągnąłem sobie na kompa całe GP ale na YT nadal brak...

kubson21 1,8K

kubson21

Użytkownik
Kenneth Bjerre we Włókniarzu link
Co za idioci...
Kto wg Ciebie jest idiotą? Włókniarz za to że go sprowadził,czy Sparta za to że go oddała? Harris to walczak ale w naszej lidze idzie mu kiepsko,Bjerre mimo tego że liczy się dla niego tylko kasa,gwarantuje zdobycze punktowe w okolicach 10 pkt/mecz.
W ten sposób Włókniarz z drużyny która miała walczyć o utrzymanie,moim zdaniem spokojnie może namieszać w play-off.
Łaguta+dobry junior Czaja+Bjerre+Jabłoński w formie+startowiec Nermark+Zengota to bardzo ciekawy skład.Jestem tylko ciekaw jak z KSM się wyrobią.

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
Jestem tylko ciekaw jak z KSM się wyrobią.
Bjerre 7.59, a Harris 6.58 także aż tak dużej różnicy nie ma. Z Bjerre w składzie wychodzi KSM 40,03 także jak najbardziej dopuszczalny.
Co za idioci...
nie rozumiem tej reakcji, skoro Harris zawodzi to czemu nie spróbować Duńczyka? To nie jest byle jaki zawodnik, a skoro Bomber ma problemy sprzętowe to niech się nimi zajmie, a Kenio będzie trzaskał te 8 punktów na mecz spokojnie.
W ten sposób Włókniarz z drużyny która miała walczyć o utrzymanie,moim zdaniem spokojnie może namieszać w play-off. Łaguta+dobry junior Czaja+Bjerre+Jabłoński w formie+startowiec Nermark+Zengota to bardzo ciekawy skład.
pełna zgoda. Przed sezonem nikt nie przypuszczał, że Zengota i Jabłoński będą w stanie punktować tak jak to czynią w tym roku. Nermark nie okazał się sezonowcem i nadal kręci niezłe wyniki, a Łaguta nie zawodzi także niedoceniana ekipa spokojnie w szóstce powinna się znaleźć.

vde 119

vde

Użytkownik
Chyba panu prezesowi zaszumiało w głowie.
Po trudnym okresie dla klubu powinna przyjść stabilizacja finansowa...
Poza tym jak mieć do kogoś respekt, jak robi się wszystko co kibicom się zachce? Jak przyniosę transparent &quot;CHCĘ DRABIKA W 7mce z Wybrzeżem&quot; to go wystawią?
Bjerre w żaden sposób nie jest potrzebny temu klubowi, nie jest lepszy od Harrisa za to kosztowniejszy. Chrisowi zarzucano że nie ma jaj (tak kibice Włókniarza twierdzą, nawet go wygwizdali gdy miał dwukrotnie defekt na pierwszej pozycji) a Kenneth to co? On jest czystym materialistą. Harris może nie jest typem jakiegoś żużlowca który identyfikuje się strasznie z klubem, ale Bjerre to już w ogóle przy nim najemnik.. Jak chce się, żeby ludzie przychodzili jak co sezon zatrudnia się najemników? Jeżdżących tylko po pieniądze?
PS: Wiem jedno. Będzie w składzie z Toruniem 20. maja 2012 Bjerre to bojkotuje mecz ;)

radula 5,4K

radula

Użytkownik
PS: Wiem jedno. Będzie w składzie z Toruniem 20. maja 2012 Bjerre to bojkotuje mecz
Nie rozumiem czemu akurat ten mecz wybrałes?
A tak a propo to potrzebne sa pkt zawodnika a Bjerre jest w stanie przywieźć wiecej niz Bomber ktory jeździ w Polsce w tym roku tragicznie. Jeszcze sie bedziesz cieszyl w nd jak zdobywa pkt.

vde 119

vde

Użytkownik
Bjerre chyba nie zdążą zgłosić, a chyba Harris jak był awizowany to już nie można ot tak sobie zmiany zrobić, ale mogę się mylić.
Czemu ten mecz? Nie wiem który, ale jak się dowiem że Harrisa nie ma a jedzie ten kasiarz to ja nie idę na mecz, proste ???? Ja nie przychodzę dla zwycięstw i sukcesów, tylko dla chłopaków, którzy walczą i starają się jak mogą. Kennethowi &quot;$$$ Bjerre mówię stanowcze NIE ! ???? :cool:

matheo1985 8

matheo1985

Użytkownik
Bjerre chyba nie zdążą zgłosić, a chyba Harris jak był awizowany to już nie można ot tak sobie zmiany zrobić, ale mogę się mylić.
Czemu ten mecz? Nie wiem który, ale jak się dowiem że Harrisa nie ma a jedzie ten kasiarz to ja nie idę na mecz, proste ???? Ja nie przychodzę dla zwycięstw i sukcesów, tylko dla chłopaków, którzy walczą i starają się jak mogą. Kennethowi &quot;$$$ Bjerre mówię stanowcze NIE ! ???? :cool:
NO COMMENT!! chyba masz mało wspólnego z żużlem... z tego co wiem, to nikt nie ma płacone we włókniarzu ryczałtu!! więc bjerre ile ujedzie pkt, tyle zarobi... dlatego harris jest jak do tej pory bardzo biedny ????
POZDRO DLA KUMATYCH!!!

vde 119

vde

Użytkownik
NO COMMENT!! chyba masz mało wspólnego z żużlem... z tego co wiem, to nikt nie ma płacone we włókniarzu ryczałtu!! więc bjerre ile ujedzie pkt, tyle zarobi... dlatego harris jest jak do tej pory bardzo biedny ????
POZDRO DLA KUMATYCH!!!
hmmm, jednocześnie może należysz do tych co pisali że Harris nie po to bierze kasę żeby zera wozić?
Tak się składa drogi matheo, że jest tak jak piszesz, choć pewnie parę tysięcy dostał za podpis, nie mniej jednak będzie brał więcej za pkt niż Harris. Ja wolę 8 pkt Harrisa niż 10 pkt Bjerre.
Kierowanie klubem to nie myślenie o tym co teraz, tylko myślenie perspektywiczne.
Po drugie, gdyby nikt Kennetha nie zatrudnił w tym roku to może by w końcu zrozumiał, że nie jest wart pieniędzy jakie sobie żąda. To tak jak z SGP. Gdyby PL zrezygnowała solidarnie na 2 lata z cyklu, to BSI nie wymuszałaby tak dużego haraczu bo ciężko to nazwać sprawiedliwą opłatą za organizację.
Idź i gwizdaj sobie na Harrisa w niedzielę, tylko nie płacz jak za rok Bjerre odejdzie do Torunia czy Gorzowa.
Kiedyś na żużel przychodziło się dla zawodników walczących, dziś przychodzi się dla tych co robią pkt a nie umieją wymówić nawet nazwy klubu, szkoda.
PS: Istnieje ryzyko przełożenia niedzielnego meczu pomiędzy Włókniarzem a Stalą Gorzów. Uzależnione jest to od ... pogody w stolicy Słowenii - Ljubljanie ;]

&quot;W przypadku, gdy zawody w dniu 05.05.2012 Speedway WC runda 2 Ljubljana, w
których startuje zawodnik Matej Zagar zostaną przełożone na dzień 06.05.2012
mecz pomiędzy zespołami Dospel CKM Włókniarz Częstochowa - Stal Gorzów w
dniu 06.05.2012 nie odbędzie się.&quot;

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
hmmm, jednocześnie może należysz do tych co pisali że Harris nie po to bierze kasę żeby zera wozić? Tak się składa drogi matheo, że jest tak jak piszesz, choć pewnie parę tysięcy dostał za podpis, nie mniej jednak będzie brał więcej za pkt niż Harris. Ja wolę 8 pkt Harrisa niż 10 pkt Bjerre. Kierowanie klubem to nie myślenie o tym co teraz, tylko myślenie perspektywiczne. Po drugie, gdyby nikt Kennetha nie zatrudnił w tym roku to może by w końcu zrozumiał, że nie jest wart pieniędzy jakie sobie żąda. To tak jak z SGP. Gdyby PL zrezygnowała solidarnie na 2 lata z cyklu, to BSI nie wymuszałaby tak dużego haraczu bo ciężko to nazwać sprawiedliwą opłatą za organizację. Idź i gwizdaj sobie na Harrisa w niedzielę, tylko nie płacz jak za rok Bjerre odejdzie do Torunia czy Gorzowa.
nie rozumiem... W poprzednim sezonie do klubu przyszedł Łaguta z Nermarkiem, przed obecnym sezonem dołączył Zengota, Jabłoński i Harris także dla nikogo z drużyny nie jest to NAWET trzeci rok jazdy w Częstochowie i Ci to jakoś nie przeszkadzało, a teraz pojawienie się Bjerre nazywasz najemnictwem? W tym sporcie nie ma takiej identyfikacji z klubem, sprzęt kosztuje i każdy chce jak najlepsze warunki kontraktowe. Zawsze po sezonie jest duża rotacja na rynku transferowym, dlaczego? zmienny KSM to jedno i nawet tak zidentyfikowany z Falubazem Zengi musiał odejść by gdzieś występować. Druga sprawa to fakt, że z roku na rok ktoś odpala formą (Łaguta, Nermark) i zainteresowanie nim wzrasta u konkurentów. Powiedz mi ile wywiadów jest przeprowadzanych w języku polskim? Jak może być identyfikacja z klubem skoro niektórzy jeżdżą w 3-4 ligach na świecie? Przytoczysz przykłady Adamsa, Huszczy czy Jankesa, ale oni za darmo nie jeździli i kluby dbały o takie ikony, a jeśli Włókniarz finansowo nie stoi zbyt dobrze to musi być skład &#39;ruchomy&#39;. Nie chcesz to nie chodź na stadion przy Olsztyńskiej - nikt płakać nie będzie.
Kiedyś na żużel przychodziło się dla zawodników walczących, dziś przychodzi się dla tych co robią pkt a nie umieją wymówić nawet nazwy klubu, szkoda.
A teraz to zaprzeczasz sam sobie... jak można nie walczyć na żużlu? Da się bez walki zrobić solidną ilość punktów? Efektowne mijanki? Okej, podobają się wszystkim, ale wyjście z pod taśmy i prowadzenie przez 4 kółka jest równie skuteczne jak wyprzedzanie na trasie także po raz kolejny nie mam pojęcia do czego bijesz.
Kierowanie klubem to nie myślenie o tym co teraz, tylko myślenie perspektywiczne.
To według Ciebie w tym roku mają już odkładać na przyszły sezon skoro pojawiła się opcja wzmocnienia składu i powalczenia w fazie play-off? Weź się zastanów...
Zawodnicy przychodzą i odchodzą, a Ty doczepiłeś się jednego Bjerre, który nie różni się absolutnie niczym od pozostałych, którzy w tym roku dołączyli do Włókniarza.
PS. Nie, nie jestem fanem Kenia tylko to co napisałeś jest totalnie niespójne i nielogiczne.

levy42 3,9K

levy42

Użytkownik
Widzę,że dyskusja częstochowska się tu rozwinęła.Więc może chłodny głos z Bydgoszczy.Na papierze to dobre posunięcie Częstochowy,a beznadziejne Wrocławia który wzmacnia rywala. A piszę,że to wzmocnienie papierowe,bo nie wiadomo jak Harris poradziłby sobie w kolejnych meczach.A Kenio na razie ma poważne kłopoty ze sprzętem-widać,że brak jazdy w Polsce od razu odbił się na budżecie i ciężko mu było o nowe inwestycje.Teraz zaciera rączki na pewno,ale nie wierzę że od razu będzie robił wynik dwucyfrowy.Po kilka meczach owszem będzie poprawa,ale nie od razu ????

pierzakrys 178

pierzakrys

Użytkownik
nie lapie czemu tak sie czepiasz Duńczyka, to że jest złotówka kazdy wie ale w przeciwieństwie do Harisa jest gwarantem punktów i Dzieki tej transakcji moim zdaniem czewa możne włączyć się o walke o PO
levy42 Wrocław raczej sie zabezpieczył i jest klauzula ze kencio nie możne z nimi jechać.

zgredziu 147

zgredziu

Użytkownik
Ojojoj ,ojojoj ,ale się kużwa narobiło.!!!!
I tu zabiorę głos. Ja Zgredziu. Popieram obu przedmówców co dziwne możecie powiedzieć, ale to jedyny przypadek gdzie obie opcje mają racje . Już tłumacze dlaczego.
Harris cieniarzył podkreślam czas przeszły bo już nie cieniarzy.
9 kwietnia Unia Leszno - Włókniarz Częstochowa Chris Harris - 6 (2,3,1,0,0)
22 kwietnia Azoty Tauron Tarnów - Dospel Włókniarz Częstochowa Chris Harris - 6 (2,1,0,3,0)
29 kwietnia Dospel Włókniarz Częstochowa - Polonia Bydgoszcz Chris Harris - 0 (0,d,d,-)

Robi w każdym meczu coraz więcej punktów i nie ma defektów. Więc można powiedzieć,że się spasował i okey dla Harrisa w tym momencie. Teraz popatrzmy ze strony władz klubu. Koleś w kolejnych meczach w Lesznie Tarnowie, Częstochowie nie spełnia pokładanych w nim nadziei ,żeby nie powiedzieć jest słaby i nie spasowany. Według powiedzenia do trzech razy sztuka cierpliwość co niektórych się wyczerpała i jak wypada na ludzi rozsądnych zaasekurowali się Bjerre. Przyszły mecze w których kazdy 1pkt będzie na wage złota i już skończyło się babce sranie . Po prostu dosyć. Daliśmy Ci szanse , dałeś dupy KONIEC KROPKA! Z drugiej strony ,gdyby włodarze mojego ukochanego klubu śledzili na bieżąco poczynania Bombera już po blamażu w Częstochowie z Bydgoszczą wiedzieli by ,że już jest okey.
01.05.2012 Vastervik Speedway - Valsarną Hagfors Chris Harris – 10+1 (3,2,1*,2,2)
04.05.2012 Coventry Bees z Belle Vue Aces Chris Harris – 12+3 (2*,3,2*,3,20
A oni właśnie dokładnie w tym czasie prowadzą rozmowy z Wrocławiem o Bjerre. Będzie tyle opinii czy zrobili dobrze czy źle ilu ludzi będzie się na ten temat wypowiadać.
Włodarze Włókniarza czekają teraz na potwierdzenie wypożyczenia w żużlowej centrali. Wówczas Duńczyk będzie mógł startować w rozgrywkach ligowych w biało-zielonych barwach.
A teraz co do barw klubowych i przywiązania zawodników. Skończyły się czasy kiedy te klimaty były i rządziły. Żyjemy w piepszonych czasach gdzie kasa rzązi ludźmi a nie odwrotnie. Masz kase żyjesz i dajesz rade. Nie masz jej jesteś nikim i to nie tylko w sporcie. Czasy przywiązań klubowych
A.Huszcza- Zielona Góra
S.Drabik - Włókniarz
R. Jankowski - Unia Leszno
Już dawno minęły. Kiedyś pierwsze pytanie w Częstochowie było takie. Jeździ dzisiaj Józek Jarmuła?? Tak i już 5 tysiecy ludzi było więcej bo kochali tego kolesia za jego szleńczą jazde , szarże i jazde na jednym kole za co dostawał upomnienia. To samo było ze Sławkiem Drabikiem , który po dużej robił wiatrak ze swych przeciwników i nawet jak pojechał słabiej nikt mu tego nie miał za złe bo wiadomo było ,że nie zrobił tego celowo bo był całym sercem za klubem. To samo było z Tomkiem Gollobem kiedy czesał wszystkich w Bydgoszczy po dużej i wraz z bratem Jackiem robili co chcieli w parze.
Czasy jednak się zmieniają i my też musimy się do nich dostosować , choć serce i sumienie się burzy. Bo co to tak naprawdę za drużyna , gdzie jeździ jeden wychowanek a reszta to najemnicy. I tu się zgodze z kolegą. Nasi to nasi i tak naprawdę powinni wywodzić się z naszego miasta ,naszych szkółek.
Kto już pamięta skład i nazwiska Osumek , Ułamek , Drabik, Cieślak. To byli nasi prawdziwi nasi i to była nasza ukochana drużyna!!!
Teraz też jest ale jakoś innaczej. Barwy niby te same tylko jakoś czegoś brakuje. Może jestem zbyt sentymantalny ,ale powiedzcie mi ,że nie mam racji i wy z Leszna , Zielonej, czy Torunia. Powiedzcie ,że kiedyś nie było fajniej.???

feekus 1,7K

feekus

Forum VIP
Zaskakująca decyzja napłynęła z Manchesteru - jeden z liderów Belle Vue Aces (w Polsce mający podpisany kontrakt z Lechmą Poznań) Adam Shields postanowił zakończyć karierę. Wczorajsze zawody w Coventry zakończył w swoim pierwszym starcie, kiedy to po upadku nie był w stanie wrócić na tor w tamtejszych zawodach. Jako oficjalną przyczynę podaje się problemy personalne zawodnika, który przez długi czas ścigał się na bardzo dobrym poziomie na Wyspach. Po zeszłorocznej kontuzji nie zdołał się już odrodzić i tak oto sympatyczny Australijczyk nie pojawi się już na torze. Warto wspomnieć, że był mistrzem juniorów Australii w 1997r. oraz występował w kadrze Australii podczas DPŚ.

J 3,9K

jacques

Forum VIP
Ostrovia bez Karlssona

W niedzielnym meczu w Lublinie Ostrovia Ostrów będzie musiała radzić sobie bez Petera Karlssona - poinformował serwis ostrowwlkp.info.

Szweda dopadła grypa żołądkowa i jest niezdolny do jazdy. W jego miejsce w składzie Ostrovii pojawi się Adrian Gomólski.

Źródło: ostrowwlkp.info

lysy-16140 268

lysy-16140

Użytkownik
dobre sobie grypa żołądkowa chyba jednego z działaczy i aż tak drogie były leki, że PiKej nie jest opłacany za swoje występy...

J 3,9K

jacques

Forum VIP
Mecz w Rzeszowie odwołany!

Nie odbędzie się planowany na niedzielne popołudnie mecz pomiędzy PGE Marmą Rzeszów a toruńskim Unibaxem. Na przeszkodzie stanęła niesprzyjająca pogoda.

Na godzinę 17.00 zaplanowano mecz pomiędzy PGE Marmą Rzeszów a Unibaxem Toruń. Nad stolicą Podkarpacia jednak od ponad trzech godzin pada deszcz, a okresowo pojawiają się burzowe błyskawice i grzmoty. Z tegoż powodu sędzia Leszek Demski zdecydował się odwołać spotkanie.
Kierownictwa obydwu drużyn ustaliły nowy termin spotkania. Ma ono odbyć się 27 maja (niedziela).

Do góry Bottom