No to może i ja coś dodam od siebie. W oparciu o pare ostatnich spotkań widać, że gra Borussii obecnie nie jest już tak radosna, piłkarze wydają się bardziej oszczędzać na boisku, nie widać już tej zadziorności na murawie, ale tego się każdy mógł spodziewać .. Wiadome z góry było, że Borussia przez 34 kolejki w lidze nie będzie grała pięknie i z pasją, nie ma chyba takiej drużyny, która potrafiłaby tego dokonać. Co jest jednak warte podkreślenia, pomimo tego, że Borussia nie gra już tak pięknie, to wyniki są piękne, chłopaki biją kolejne klubowe rekory, a 20 meczy bez porażki w lidze mówi samo za siebie. To cechuje poważne i klasowe ekipy, że pomimo gdy gra się nie klei, drużyna ma pod górkę i nic nie wychodzi, to oni potrafią zgarnąć 3 pkt.
Niby różnica w klasach ale warto przypomnieć jak BVB męczyło się z
Fortuną
Tak zgadza się, Borussia w tym spotkaniu wymęczyła awans, ale dla mnie ten mecz to żaden wyznacznik. Przypomnijmy sobie w jak okrojonym składzie wtedy grali piłkarze z Westfalii, grał wtedy niemalże rezerwowy skład, dlatego też ani trochę mnie nie dziwi, że mecz wyglądał jak wyglądał.
Piłkarze Greuther oprócz możliwości gry w 1 Bundeslidze mogą sobie zapewnić również grę w europejskich pucharach.
Zgadza się, jednak trzeba sobie szczerze powiedzieć, że dla tego klubu nie jest to obecnie priorytet, fajnie jak się uda, ale priorytetem dla drugoligowca jest obecnie awans do BL i nic tego nie zmieni.
Teraz przechodząc już do dzisiejszego spotkania, wbrew pozorom Borussii wcale nie będzie łatwo. Greuther świeci obecnie formą w rozgrywkach 2 BL, do tego dochodzi ich terener Buskens i jego przeszłość i nadal istniejąca emocjonalna wieź z Schalke 04, chyba każdy kto choć trochę interesuje się BL wie co mam na myśli i jakie panują stosunki pomiędzy S04 a BVB. Dlatego też uważam, że Buskens strasznie zepnie na dzisiejsze spotkanie, a to, że przeciwnikiem jest Borussia doda mu tylko dodatkowej motywacji. Następny aspekt drużyna z Furth gra na własnym boisku, co dla drugoligowca jest bardzo ważne i dodaje pewności siebie, do tego dochodzi cała otoczka meczy pucharowego, do tego juz półfinał, więc motywacji na pewno nie zabraknie, a jak wiemy DFB Pokal rządzi się swoimi prawami.
Z drugiej strony mam jednak mistrza Niemiec i obecnego lider BL. I tutaj jestem pewien, że drużynie z Dortmundu również nie zabraknie motywacji, nie przy trenerze Kloppie .. Szkoleniowiec Borussii, jak i zresztą cala drużyna są strasznie napaleni na finał w Berlinie, przynajmniej tak będą sobie mogli powetować szybkie odpadnięcie z europejskich pucharów. O Borussii już wiele napisałem powyżej, już może nie brylują tak swoją grą jak miało to miejsce w poprzednim sezonie, za to wydaje mi się , ze drużyna w końcu dorosła piłkarsko, młodzi piłkarze dojrzeli, i teraz mecze w którym im nie idzie, potrafią rozstrzygnąć na swoją korzyść.
Podsumowując, chciałem przedstawić obiektywnie sytuację obu ekip przed tym meczem, sam się typowania nie podejmę raczej. Myślę jednak, że to Borussia jest ekipą dojrzalszą piłkarsko i bardziej klasową, z większymi umiejętnościami, nie spodziewam się jednak żadnego pogromu jak co niektórzy tutaj przypuszczają. Jednak mimo wszystko uważam, że Klopp i jego ekipa dopną swego i wywalczą dzisiaj awans do upragnionego przez Kloppa finału w Berlinie :wink: