Witam witam i o zdrowie pytam ???? Może u Was nieco lepsze
Pół roku zleciało i wracamy na lód.
Pierwszą kolejkę opusciłem, lecz już zabieram się zakolejkę nr 2. Jednak bez większych analiz, bo na początku można równie dobrze z fusów wywróżyć ????
Liberec - Pardubice
Myślę, ze Tygrysy na własnej tafli sobie poradzą, o dziwo jeszcze przed startem sezonu wg
Fortuny byli na równi faworytem obok Trzyńca na wygranie sezonu zasadniczego. Pardubice po dobrym poprzednim sezonie, mogą znów popaść w logową mizerię, aczkolwiek w te wakacje nie było już chyba takiej transferowej karuzeli jak w poprzednich latach. Stawiam po prostu na solidnosć gospodarzy prowadzonych dalej przez Pesana.
Trzyniec - Ołomuniec
No cóż, porażki w Zlinie byłem niemal pewny - ah ten Zlin.... Niestety z "Olmikiem" obawiam sie również potkniecia. Koguty prezentują dosyć podobny styl do Beranów, ułożony, zorganizowany, defensywny z groźnymi wypadami, a to na ogół nie leży Stalownikom i zazwyczaj z Ołomuńcem się męczą niemiłosiernie. Dodatkowo widać, że mimo niewielu roszad, pod Javorovym coś nie gra. O ile sparingi wygrane w cuglach (poza właśnie Ołomuńcem) to
LM bezlitośnie obnażyła wicemistrza. Dwa tęgie lania i to u siebie, bilans 3:14 pewnie do dziś chyba lekko dźwieczy w głowach graczy. Ewidentnie trzeba poskłądać obronę, o ile napad w sparingach efektywny i jest myślę kwestią znalezienia optymalnych trójek to z tyłu chaos. Odszedł doświadczony i waleczny Linhart i Jank, który też coś zawsze wnosił. wskoczył młody Haman. Dodatkowo posypał się znowu najlepszy obrońca Roth, na szybko ściągnieto Gernata. Hrubec w bramce na razie dosyć niepewny, myślę, że jutro powinien wyjść pewny i doświadczony Hamerlik. Obawiam się jednak, ze goście zapunktują.
Karlowe Wary - Mlada Bolesław
Beniaminek chcąc zapewnić sobie utrzymanie musi na pewno punktować u siebie, zwłaszcza ze średniakami> Mlada ponownie na papierze wyglada dosyć imponująco, jednak rok temu papier nie przełożył się na taflę i sezon spisany na straty. Skłaniam się lekko ku gospodarzom, którzy bedą chcieli wejsć udanie w sezon przed własną publicznością.
Hradec K. - Chomutov
Piraci pewnie będą nieco na ciężkich nogach po dzieisjszym meczu z mistrzem, plus od razu podróż na północ kraju. Gospodarze powinni sobie poradzić, są po silnych przetarciach w
LM. Chociaż tam porażka we Francji chluby im nie przyniosła. na Chomutov powinno jutro wystarczyć.
Kometa - Pilzno
Hmmm jak by to ugryźć. Z jednej strony Pilzno idzie jak burza, w
LM komplet zwycięstw, "klobouk dolu" jak mawiają Czesi, jednak jak wiadomo każda seria musi się skończyć, a gdzie jak nie w zamku urzędujacego króla? Pytanie jednak jak na mistrzu odbije się dzisiejszy mecz w Chomutovie. Mimo prestiżu meczu chyba jednak bym go nie tykał. Jeśli już to skłaniam się ku....gościom. Wzorem roku poprzedniego i szaleńczej jazdy Skody na początku i niemrawego startu mistrza
Litvinov - Zlin
Niemal co roku ligowi średniacy, jak nie gorzej. Tym razem "Chemicy" z najwyższym chyba w historii budżetem, nową energią, kilkoma powrotami. W piątek pokazali siłę, Zlin nikdy "wyjazdowy" nie był, choć zdarzały im się serie. Myślę, że gospodarze zapunktują.
Vitkovice - Sparta
Jeśli Sparta w trakcie Dni NATO dobije się do stadionu ???? to zapowiada się pewnie ciekawe widowisko. Starcia tych ekip zawsze obfitują w bramki. Sparta jak co roku totalne przemeblowanie i kolejny, kolejny, kolejny atak na tytuł, bo ileż można czekać.... Niemniej Prażanom na czeskich krańcach źle się wiedzie czy to w Ostravie, czy w Trzyńcu. Myślę, że są w stanie jutro przełamać tą niemoc.
A tak troszkę na marginesie tematu....
Co sądzicie o wejściu konkurencyjnej telewizji do czeskiej ligi (O2 Sport) a przez to rozbiciu kolejek na niemal cały tydzień dla praw telewizyjnych, zaburzenie znanego wszystkim rytmu wtorek-piątek-niedziela? Dodatkowo wymuszenie na Hokejka.cz wprowadzenia opłat za oglądanie ich transmisji?