Kolejny dzień zmagań i mam kolejne propozycje z dnia dzisiejszego:
NIP vs Vitality
Na początek półfinałowe starcie między dobrze znanymi zespołami. Kursy wskazujące faworyta w postaci Vitality i jak najbardziej prawidłowo. W ostatniej rundzie pokonali po bardzo ciężkim boju bardzo dobrze spisujące się CF 2:0. NIP odprawił Movistarts 2:1 zgodnie z moimi przewidywaniami. Na dzisiaj proponuje również dokładny wynik.
NIP vs Vitality DW 1:2 @3,6 unibet 2:1 jest ale nie w ta stronę
Drużyny świetnie się znają, na tym poziomie decyduje dyspozycja dnia oraz wszechstronność map, a to wszystko moim zdaniem jest po stronie ekipy Zyw0o. Czego możemy się spodziewać ? Ban vitality na ancienta (wydaje mi się że najlepsza mapa na ten moment NIPu) oraz ban na vertigo przez NIP. Co pójdzie na pierwsze starcie? Obstawiam że NIP wybierze Nuke'a, Vitality wybierze Inferno. Bardzo duże prawdopodobieństwo jest wygrania swoich map, Oczywiście i jedni i drudzy potrafią grać na tych mapach, ale i jedni i drudzy mają większy komfort po swoich mapickach. Deciderem będzie prawdopodobnie mirage bo zostanie zbanowany d2 przez NIP i overpass na którym świetnie sobie radzi NIP przez Vitality.
Oglądałem ostatnie spotkania obu drużyn i o dzisiejszym zwycięstwie myślę że zdecyduje wszechstronność francuzów. Podobała mi się energia między rundami ostatniego spotkania apEX wykrzykiwał różne rzeczy po wygranych rundach (także w stronę CF). Widać jak budują ich te mecze, jak zależy im na tym bym dojść jak najdalej. Myśle że świetny w ostatnich REZ i trzymający bardzo dobrą formę device dzisiaj nie wystarczy.
Statsy do hltv do meczu:
https://www.hltv.org/matches/2351901/nip-vs-vitality-iem-fall-2021-europe
Drugie spotkanie o 17:00 to Movistar Riders vs Copenhagen Flames
powyżej 2,5 mapy @2,1 unibet
Movistar - CF DW 1:2 @3,4 unibet dogrywka 1 mapy chyba wpłynęła na psychikę CF
Mecz drużyn o lokaty 5-8 w turnieju. Nie jest to jednak spotkanie o pietruszkę, każda z drużyn walczy o jak najwyższy spot.
O obu drużynach pisałem przy okazji poprzedniej rundy gdzie walczyli jako underdogi z bardziej znanymi zespołami. Oba teamy pokazały się z dobrej strony, MR urywając mapę Nipowi, CF stawiając się Vitality.
Co przewiduje na dzisiaj? na pewno 3 map, w zależności od banów i mappicków spodziewam się że zobaczymy Inferno bądź nuke po stronie Movistar oraz vertigo/ancienta po stronie CF. To daję spokojny wynik 1:1 po 2 mapach i przejście do decidera.
Świadomie nie piszę o banach bo tu potoczyć może się różnie. Najcześciej banuje się najsłabsze swoje mapy, ale w przypadku tych drużyn może to pójść w drugą stronę, tzn banowania najlepszych map przeciwnika. Czemu tak sądzę ? Bo to się już kiedyś wydarzyło:
1. Movistar Riders removed Ancient
2. Copenhagen Flames removed Inferno
3. Movistar Riders picked Nuke
4. Copenhagen Flames picked Vertigo
5. Movistar Riders removed Mirage
6. Copenhagen Flames removed Dust2
7. Overpass was left over
Spotkanie miało miejsce we wrześniu:
https://www.hltv.org/matches/2350909/copenhagen-flames-vs-movistar-riders-pinnacle-fall-series-1 i zakończyło się wynikiem właśnie 2:1 na korzyść CF.
Czy będzie powtórka ? Na to niejako liczę, głównie licząc ze każdy z zespołów zaprezentuje się tak samo dobrze na swoich mapach jak w ćwierćfinale.
Statsy do hltv do meczu:
https://www.hltv.org/matches/2351904/movistar-riders-vs-copenhagen-flames-iem-fall-2021-europe
Co do spotkań wieczornych, G2 nie tykam po kursie @2,0 na DW 2:0 bo nie wiem jak G2 podejdzie do tego meczu, wydaję mi się że Bułgarzy mogą urwać im mapę, ale random tego zdarzenia nie pozwala mi strzelania w to spotkanie. W normalnej formie i chęciach G2 powinno przejechać się po Fiend jak Astralis. ALE. Nie opłaca się szukać tam czegoś jak mamy lepszy kąsek w postaci main eventu
tzn:
powyżej 2,5 mapy @1,9 Unibet
ENCE DW 2:1 @4,75 UnibetJeszcze nigdy nie cieszyłem się tak bardzo z przegranego beta, piękny mecz ENce
Jaram się tym meczem w opór. Ence wygrało wczoraj zgodnie z moim przewidywaniem ale bardzo łatwo oddali swoją mapę. Zapewne ciężar wygranej na mappicku G2 był ciężki do ogarnięcia + dobre wejście w mecz i było w pewnym momencie 9:1 i już za późno by odrobić. Nie oglądałem niestety decidera gdzie była dogrywka i muszę to dzisiaj to nadrobić bo podobno było niesamowite.
Co do spotkania Astralis tak jak napisałem wyżej, Fiend to nie ta półka. Wygrali 2:0, cisną dalej.
Co dzisiaj zobaczymy? Astralis zbanuje mirage, Ence inferno. Co pójdzie na pierwszy pick. Wydaję mi się że ENCE weźmie ancienta, czuje się pewnie na tej mapie i w sierpniu wygrali na tym z Astralis - tutaj link
https://www.hltv.org/matches/2350322/astralis-vs-ence-esl-pro-league-season-14. Jeśli Astralis wybierze Nuke i na Nim wygra to połowa drogi za Nami. Dobrze się czują na nuke i co prawda przegrali już kiedyś w powyższym meczu z ENCE na tej mapie to jednak sądzę że całościowo ta mapa im bardziej leży. Wczoraj na tej mapie właśnie G2 zmasakrowało na CT ENCE i tam było po temacie. Decider? Astralis banuje vertigo, a ENCE wybiera pomiędzy d2 a overpassem. Sądzę że d2 będzie dogodniejsze na ostatnią mapę dla ENCE. Tam się może wydarzyć wszystko, ale liczę na Hadesa i dychę.
Pamiętajcie w najgorszym wypadku przy takim rozłożeniu po 2 mapach szacunkowe kursy przy 3 mapie będą rozkładać się 1,75-1,8 na Astralis do 2,1-2,25 na ENCE. Będzie można skontrować z zyskiem na zakład DW. (ale po co jak Można obgryzać paznokcie
)
Statsy do hltv do meczu:
https://www.hltv.org/matches/2351900/astralis-vs-ence-iem-fall-2021-europe