Ronaldo a C.Ronaldo to zupelnie inni pilkarze i ronaldo z Milanu do piet nie dorasta graczowi United !! to co on potrafi zrobic z pilka i jak osmieszyc rywala to jest genialne i zupelnie nie rozumiem jak moze sie to nie podobac ??!!
czy ty kiedys widziales co robil z pilka i przeciwnikami Ronaldo Luis Nazario de Lima (dla jasnosci) za czasow gdy przywdziewal barwy Barcelony? czy ty widziales co on potrafil zrobic gdy byl w najwyzszej formie? porownanie obecnego Ronaldo i CR7 nie ma sensu bo Ronaldo juz jest bez formy, przytyl i chyba nie stara sie tak bardzo, a CR7 jest obecnie w chyba zyciowj formie, porownal sobie Ronaldo jak byl w zyciowej formie i CR7 w zyciowej formie... wg mnie porownanie na korzysc Ronaldo
co do osiagniec w futbolu to wogole nie ma co porownywac, CR7 nie istnieje...
Ale sie temat rozkręcił Fajnie ale bez kłutni panowie.
Ja osobiście sądze ze nie jest ważne czy CR7 robi rogaliki jak R10 czy Juninho! Ważne ze strzela piękne bramki z rzutów wolnych! I to b. często wiec strzelaćumie! A swoją drogą jak by były zupełnie bez rotacji to bramkarze by bronili te strzały a na meczach widac ze sa bez szans! Nie zdąrzą się rruszyc za piłką.
CR7 strzela inaczej niz Ronaldinho, wg mnie mocniej i bez rotacji, po jego strzalach pilka nie kreci sie (lub kreci sie bardzo powoli) wokol wlasniej osi, nie znaczy to ze pilka leci prosto, wrecz przeciwnie
taki obiekt jak pilka jezeli leci z duza predkoscia i nie wiruje wokol wlasnej osi jest bardzo podatny na zawirowania osrodka w ktorym sie znajduje, czyli w tym przypadku powietrza, wszyscy sie zgodzimy ze w czasie meczu powietrze "nie stoi w miejscu", pilka lecac bez rotacji potrafi skrecac w bardzo niekontrolowany sposob, nawet strzelec nie jest w stanie tego przewidziec, efektem sa gole po strzalach np w srodek bramki, bramkarz widzi pilke i na nia czeka, a ona 2 metry przed nim zaczyna skrecac, a ze leci bardzo szybko nie ma czasu na reakcje, niektorzy siatkarze w podobny sposob zagrywaja, silnie i bez rotacji i potem przeciwnik nie odbiera ale odbiera w aut mimo ze pilka leciala (wydawalo nam sie) na niego
dodam jeszcze ze lecacy obiekt ktory posiada rotacje wokol wlasnej osi leci duzo stabilniej, jego tor lotu jest przewidywalny poniewaz obiek taki jakby wkreca, wwierca sie w osrodek i nie jest tak narazony na zawirowania osrodka, widac to chocby na przykladzie broni palnej, lufy sa od wewnatrz gwintowane i pocisk wylatujac z lufy ma juz nadana rotacje wokol wlasnej podluznej osi, bron gladkolufowa jest mniej precezyjna bo jest efekt o ktorym pisalem na poczatku, z tej samej (miedzy innymi) przyczyny dawniej bron palna nei byla tak precezyjna jak dzis, nie stosowano (bo nie znano) luf gwintowanych
nie bez znaczenia jest tez ksztalt, kulisty powoduje zwiekszona wrazliwosc na zawirowania osrodka, miedzy innymi dlatego nie stosuje sie pociskow kulistych, ale o ksztalcie stozkowym
koniec tych wywodow, chodzi mi o to ze CR7 strzela inaczej i nie mniej skutecznie niz chocby Ronaldinho,ten drugi potrafi nadac taka rotacje pilce ze leci ona takim torem i na tyle szybko ze bramkarz nie ma czasu na interwencje, natomiast strzaly CR7 sa silniejsze i leca po malo przewidywalnym torze
pozdrawiam