Rozmawiałem dzisiaj z rozpoznawalnym polskim szkoleniowcem, którego nazwiska niestety nie mogę ujawnić. Otóż powiedział mi krótko: Problem z naszą reprezentacją wynika z tego, że nie mamy systemu szkolenia. Właśnie przez ten fakt nie potrafimy nic nie zdziałać od kilku dobrych lat na wielkich imprezach, a teraz doszło do tego, że nawet się na zakwalifikowaliśmy. I taka jest niestety prawda. Wina nie leży po stronie trenera, tylko całego systemu, a raczej jego braku. Europa już nam dawno uciekła.
Smuda głównym kandydatem do objęcia schedy po Leo? Bądźmy poważni: To nie jest dobry szkoleniowiec. W decydujących momentach czy to z Lechem, czy z Legią przegrywał to, co wydawałoby się za osiągalne. Owszem, może i ma charyzmę, ale to nie wszystko. Nam jest potrzebny zagraniczny zaciąg trenerów.
Dyskutowałem także ze starszymi osobami, które znają się na piłce. Jeden z nich podał przykład, że chociażby w Afryce kilkanaście lat temu ściągnięto świetnych trenerów, którzy od podstaw nauczyli Czarnych futbolu. I co? Odpowiedź chyba sama się nasuwa.
Nie musiales rozmawiac z zadnym z trenerow można sie domyślic ale do rzeczy.
Człowieku pod tobą
by Grzecho napisał wytłuszczonym drukiem , że druzyne trzeba budowac w oparciu o młodych z ligi. Zgadzam sie z tym w pewnym stopniu i jak oceniasz komu łatwiej bedzie to zrobic Kasperczakowi , Smudzie czy "zagranicznemu zaciągowi trenerów" jak to okresliles?
Wielu zarzucało LEO , że nie zna sie dobrze na naszej lidze , że nie daje szansy Peszcze,MAłeckiemu czy innym jak myślisz kto lepiej zna nasza lige niż Smuda?
Pozatym cos mnie trafia jak ktoś taki jak ty (internetowy jakby nie było anonim) mówi mi " Smuda to nie jest dobry szkoleniowiec". Przegrywał w decydujacych momentach? To on zrobił drużyne z LEcho-Amicy który to LEch przegrywał nie mial stylu i charakteru. To on awansował z Widzewem do
LM bijac sie z najlepszymi w Europie w tamtych czasach. Decydujacym meczem można okreslic tez mecz o awans do fazy gr. z
Austria także jego ekipa dzieki walce do konca , charakterowi i wreszcie swietnemu przygotowaniu dala rade , mało?
Zagłebie było cienkim zespołem przejął ich i co bylo dalej w lidze...pamietasz?
To trener który absolutnie zasługuje na prowadzenie kadry. I nie mów mi , że potrzebny jest młody polski trener albo zagraniczny. Teraz to bedzie jak już wspominałem nie łatwe zadanie. Budowanie drużyny praktyczne od nowa grajac tylko mecze sparingowe. Sadzisz , że taki Tarasiewicz dałby rade? Na jakiej podstawie...?
Troche sie ośmieszasz pisząc " rozmawiałem ze starszymi ludźmi znajacymi sie na piłce" dlaczego bo ty sie nie znasz?
Nie trzeba byc geniuszem aby zrozumiec , że pod względem szkolenia młodzieży czy struktury czysto piłkarskiej jestesmy w którejś daleko lidze w Europie.
Cypr przez niektorych w ostatnich latach wyśmiewany . Mowiono o naszych piłkarzach " po co on tam idzie" lub " co to za liga" . Tymczasem boiska , infrastruktura czy nawet wynagrodzenia są kilkukrotnie lepsze od naszych.
Taki Kosowski walczył kilka razy z Wisła o
LM gdy Wisła miała naprawde niezły skład poszedł tam i bedzie grał przeciwko najlepszym w Europie.
Co do moich wywodów na temat zagranicznego trenera nie jestem jakimś skrajnym nacjonalista , że tylko sie nasi trenerzy liczą ale jest jeden problem.
Jak juz wspomniał
by Grzecho trzeba bedzie budowac młody zespoł.
Jak juz wspomnialem Smuda zna ta lige jak wlasna kieszen a i piłkarze zagraniczni dażą go szacunkiem jak chocby niechciany i obrażony na LEO Wichniarek.
Przypuscmy , że zatrudniamy najlepszego lub jednego z czołówki trenerow zagranicznych Europy np. dla mnie Hiddink.
Ile czasu zajmie mu zaznajomienie sie ze stanem naszych druzyn , młodych zawodnikow, systemu szkolenia itp?