no
Rzeka Tajemnic dobry
film..
Jeżeli ktoś lubi Seana Penna, to polecam jeszcze
21 gramów i
Wszyscy Ludzie Króla. Ten drugi nie ma jakiś super ocen, faktycznie coś w tym filmie skiepszczono, ale naprawdę warto obejrzeć. Fragmentami doskonały.
tak przeglądam swoje oceny na filmwebie i z produkcji mniej znanych, a wysoko przeze mnie ocenionych mogę jeszcze polecić:
Trio z Belleville - naprawdę poruszający
film animowany słynnego Sylvaina Chometa, mimo iż nie pada w nim właściwie żadne słowo. Dla mnie genialne.
Księżniczka Mononoke - bajka japońska, ale naprawdę super zrobiona. Fabuła extra, poruszająca, zaskakująca. Również doskonała produkcja.
Ziemia Niczyja - pewnie wielu oglądało, ale też nie jest to jakiś super znany
film, bo jest produkcji europejskiej. Opowiada o żołnierzach wrogich armii, którzy utknęli w miejscu, do którego nie przyznaje się żadne państwo, czyli ta tytułowa ziemia niczyja.
Film stosunkowo niedługi, ale naprawdę godne polecenia europejskie kino.
Podejrzany - to już hollywodzkie kino, ale też wiem, że nie wiele osób je oglądało, z którymi przynajmniej rozmawiałem. Bardzo dobry thriller psychologiczny z Freemanem, Hackmanem i Jane'm. Akcja toczy się cały czas w biurze detektywa i tylko wplątane są wspomnienia podejrzanego..
Mechaniczna pomarańcza - stary
film, ktoś kto interesuje się kinem, lubi Kubricka to na pewno oglądał, ale wielu pewnie omija szerokim łukiem starsze filmy, a szkoda, bo to naprawdę doskonałe kino.
Film momentami przezabawany, momentami przerażający. Pomieszanie stylów, tragedii, komedii.
Utalentowany Pan Ripley - było kilka wersji tego filmu, ale najbardziej przypadła mi do gustu ta z Mattem Damonem w roli Toma Ripley'a. Naprawdę dobry
film dla mnie. Taki klimat wciągający ma.
Walc z Baszirem - jak wychodził ten
film chyba 2 lata temu, to było nawet o nim głośno, ale raczej jest to kino alternatywne. Człowiek, który to zrealizował przedstawia w animowany sposób swoje przeżycia z wojny izraelsko-libańskiej.
Moon - sam o tym filmie nie słyszałem długo, dopiero z pół roku temu "zdobyłem" przypadkowo i od razu obejrzałem. Dobre, ujmujący dramat psychologiczny rozgrywający się na...promie kosmicznym.
Fracture -
film z takimi gwiazdami jak Hopkins czy Gosling, ale nie było o nim jakoś głośno, a szkoda, bo
film naprawdę warty zobaczenia. Świetnie trzymający w napięciu thriller i bardzo zaskakujący..
Dzienniki motocyklowe -
film przedstawiający młodość Ernesto Guevary, a konkretniej jego podróż na motocyklu po Ameryce Płd. Naprawdę wiele ciekawego można się dowiedzieć o tym człowieku z tego filmu, więc jeżeli kogoś to interesuje to polecam.
Słoń -
film opowiada o ostatnich godzinach przed masakrą w szkole Columbus. Mało się mówi w nim, ale kręcony z ciekawej perspektywy i mimo iż powinien nudzić, to mnie nie nudził..
Dobra to na razie na tyle, mam nadzieję, że kogoś zainteresowałem jakąś pozycją;-)