Za nami już rywalizacja w parze Cobreloa-Colo Colo. W pierwszym meczu na Monumental wygrała Cobreloa 3:2 i było to zasłużone w moim odczuciu zwycięstwo, gdyż Colo Colo zaprezentowali się po prostu słabo. Z kolei we wtorkowy wieczór w Calamie to właśnie Colo Colo było o wiele lepsze. Jednak zwycięstwo 2:1 nic im nie dało i to właśnie Cobreloa zagra w finale Clausury. Warto wspomnieć o duecie graczy Colo Colo w ataku. Otóż w pierwszym meczu Paredes grał od początku, a Carlos Munoz wszedł dopiero w drugiej połowie ale przy golu na 2:2 to właśnie rezerwowy Munoz asystował przy golu reprezentanta
Chile Estebana Paredesa, z kolei w Calamie obaj podzielili się po równo bramkami oraz asystami. Ja żałuję, że Los Albos nie awansowali do finału, a szansę mieli, gdyż w rewanżu powinni dużo wyżej ograć Cobreloe ale chociażby sytuacja z końcówki meczu, gdy to Millar w sytuacji sam na sam z Pericem zdecydował się na kompletnie nie potrzebny lob pokazała, że chyba nie zrozumieli powagi sytuacji w jakiej się znaleźli. A z tego co zrozumiałem cały regulamin rozgrywek w
Chile to właśnie Colo Colo straciło szansę na grę w Libertadores 2012, a dla takiego wielkiego klubu to istny dramat. Dzisiaj czeka nas drugi półfinał:
W niedziele na San Carlos doszło do pierwszego meczu Universidad Catolica-Universidad de
Chile. Wtedy zasłużenie wygrali gracze La U po golach Charlesa Aranguiza oraz Eugenio Meny. Niby wygrali tylko 2:1 ale ten gol dla La UC był dość przypadkowy, gdyż Kevin Harbottle zdobył tego gola w głównej mierze dzięki "uprzejmości" Osvaldo Gonzaleza, który zbyt lekko podał do swojego bramkarza i Kevin pięknym strzałem po długim rogu dał prowadzenia Catolice. Jednak potem już z minuty na minutę co raz bardziej była widoczna przewaga gości. Widać, że ich postawa w tym sezonie to nie przypadek i mają szansę na potrójną koronę, bo już w tym sezonie wygrali Aperture oraz
Copa Sudamericana, a teraz czas moim zdaniem na Clausure. I tym samym mogą stać się trzecią ekipą po Colo Colo i Cobreloi, która wygra w jednym sezonie oba turnieje, a co ciekawe Los Albos dokonali tego dwa razy i to pod rząd, a więc wygrali wszystko w roku 2006 i 2007!!!
Co do dzisiejszego meczu to moim zdaniem będzie to formalność, bo na chwilę obecną nie widzę żadnej ekipy w
Chile, która byłaby w stanie zagrozić Universidadowi de
Chile. Dodatkowo La U są bardzo mocni u siebie na Estadio Nacional oraz w dzisiejszym meczu wyjdzie ten sam skład, który przed kilkoma dniami ograł Katolików i ten sam, który przed tygodniem odprawił z kwitkiem LDU Qutio na tym samym stadionie. Ale już spore problemy mają właśnie goście dzisiejszego spotkania. Za czerwone kartki z niedzieli pauzować będą Milovan Mirosevic oraz Jorge Ormeno, a przecież ten pierwszy to kluczowa postać w ofensywie La UC, a drugi to też ważny gracz w środku pola. Z kolei problemy z urazami mają młody Stefano Magnasco oraz Roberto Cereceda czy Jose Luis Villanueva ale oni ostatecznie dzisiaj zagrają, ale jak to się odbije na ich dyspozycji to zobaczymy już w czasie meczu. Do tego gracze Catoliki grają podczas Clausury tragicznie na wyjazdach, jak na ekipę z czołówki. Bilans 2-4-4 i 8:13 na nikim nie robi wrażenia, tym bardziej, że Mario Lepe i jego podopieczni zagrają z mocnym zespołem i w moim odczuciu tutaj mogą przegrać wysoko.
Myślę, że czysta "1" to w tym spotkaniu pewniak, bo La U nie zagrają zachowawczo, a ja również polecam pozostałe opcję do grania, a kursy na handi oraz brak gola dla gości uważam za spore value i pewnie też z tego skorzystam. Mecz rozpoczyna się o godzinie 23:00 polskiego czasu czyli 19:00 czasu miejscowego.
Universidad de Chile: Jhonny Herrera, José Rojas, Osvaldo Gonzáles, Marcos González, Eugenio Mena, Marcelo Díaz, Charles Aránguiz, Matías Rodríguez, Francisco Castro, Eduardo Vargas y Gustavo Canales
Universidad Catolica: Christopher Toselli; Stefano Magnasco, Hans Martínez, Cristián Álvarez, Roberto Cereceda; Santiago Dittborn, Francisco Silva, Felipe Gutiérrez, Kevin Harbottle; Nicolás Castillo y Pablo Calandria
Moje typy:
Universidad de Chile @ 1,65 Sportingbet
Universidad de Chile over 1,5 @ 1,615
Universidad de Chile(-1) @ 2,70
Universidad Catolica nie strzeli @ 2,625