Za kilka dni wracamy do Brasileirao 2010. Pierwsze przemyślenia na mecze 8 kolejki. Na razie bez informacji o składach i kontuzjach, dlatego bez konkretnych typów.
Atletico PR - Cruzeiro
Pierwszy mecz raczej no bet. Atletico Paranaense nieźle się wzmocniło podczas przerwy mundialowej. Guerron i Nieto to zawodnicy, którzy powinni pomóc ekipie z Kurytyby w zdobywaniu punktów. Cruzeiro przed przerwą zaliczyło kilka wpadek. Teraz powinno się to zmienić. Zmiana trenera (Cuca za Adilsona Batistę) i spore zmiany w kadrze. Nie wiem czy transfery wyjdą na dobre, sprowadzono kilku dobrych zawodników, ale też trochę się osłabili. Powinniśmy zobaczyć teraz inne oblicze Cruzeiro, dlatego z obstawianiem ich meczów na razie się wstrzymuje.
Gremio - Vitoria
Tutaj zdecydowanym faworytem są gospodarze. Gremio u siebie to nadzwyczajna siła. Szanse na tym terenie mają tylko najlepsi, a Vitoria do nich nie należy. Po meczu poważnie osłabionego Gremio z Atletico Mineiro powiedziałem sobie, że już w nich nie zwątpię. W tym meczu nie powinni mieć problemów. Tym bardziej, że ostatnio mieli duże problemy z kontuzjami i kartkami. Teraz powoli wszystko wraca do normy. Nie wiem jak na dzień dzisiejszy przedstawia się ich kadra i kto dokładnie wrócił po kontuzji. Na pewno wrócił Borges, bo strzelał już bramki w sparingach. Jonas ma jakieś dolegliwości, ale też grał i strzelał w sparingach. Do tego dochodzi wypożyczenie Andre Limy z Fluminense, więc wreszcie ich atak wygląda tak jak powinien. Na pewno za kartki nie zagra Fabio Rochemback, ale skład i tak powinien wyglądać dobrze. Jeżeli nie okaże się, że znowu nie mają połowy składu przez jakieś kontuzje to kurs na win Gremio i tak jest dobry.
Sao Paulo - Avai
Na pierwszy rzut oka win SPFC i Gremio to najlepszy dubel z 8 kolejki Campeonato Brasileiro. Przed przerwą Sampa miała kilka wyjazdowych wpadek, ale jak przyszło im zagrać na Morumbi z Gremio to spokojnie wygrali. Teraz powinni to powtórzyć z przeciętnym Avai. Tym bardziej, że w Avai kilka dni temu nastąpiła nieoczekiwana zmiana szkoleniowca. Nawet nie wiem czy Antonio Lopes zaczął już prowadzić treningi z zespołem. To wszystko powinno źle wpłynąć na zawodników z Florianopolis. Do tego teraz tak trudny wyjazd. Jedyne nad czym można się zastanawiać to czy do tego czasu z SPFC nie odejdą najlepsi zawodnicy, którymi interesują się zespoły europejskie. Jeżeli nie to Sampa powinna sięgnąć po 3 punkty.
Flamengo - Botafogo
Flamengo to jedna z większych zagadek. Biorąc pod uwagę to co obie drużyny prezentowały w pierwszych kolejkach, Botafogo powinno być faworytem. Jednak to są derby, a poza tym Flamengo nie będzie wiecznie zawodzić. Kilka zmian w zespole, największe w ataku i sam jestem ciekawy co będą sobą prezentować w najbliższych meczach. Niby grają na własnym terenie, ale ostatnio na Maracanie przegrali nawet z Goias. W pierwszych kolejkach Botafogo pokazało się dużo lepiej, ale wielką niewiadomą jest dla mnie występ Flamengo. Widząc kursy bardziej skłaniałbym się do gry na gości albo może jakiś bts.
Ceara - Corinthians
Według mnie warto grać Corinthians. Nawet na DNB kursy są zachęcające. Ceara jest w czołówce, ale szybko się to teraz zmieni. Miesiąc temu stracili trenera - PC Gusmao, a to był człowiek, który miał na nich patent. Bez niego tracą całą swoją moc i żaden Estevam Soares nic tu nie pomoże. Niedługo Ceary już nie będzie w górnej części tabeli, a Corinthians walczący o mistrzostwo powinien w takich meczach zdobywać punkty. Jeżeli Mano Menezes nie zostanie powołany na selekcjonera reprezentacji Brazylii i nie opuści drużyny Corinthians to Timao powalczy w tym roku o najwyższe cele i w tym meczu pokażą na co ich stać.
Goias - Vasco
Nie rozumiem takiego niskiego kursu na Goias. Mam wrażenie, że wystawiono je bardziej na podstawie miejsca w tabeli niż potencjału obu drużyn. Co prawda Vasco straciła Philippe Coutinho, ale udało im się też wzmocnić. Przyszedł Eder Luis z Benfici, F.Bastos z Servette, Irrazabal z Paragwaju, a jeszcze przecież ostatnio nie zdążył zadebiutować Ze Roberto. Do tego udało im się zatrzymać Carlosa Alberto, więc skład wygląda dobrze. Od razu widać, że w klubie robi się wszystko, żeby zacząć wygrywać. Po wznowieniu rozgrywek powinni się obudzić i opuścić przedostatnie miejsce w tabeli. Goias? Tak wygrali z Flamengo i Sao Paulo miesiąc temu, ale były to bardzo szczęśliwe mecze. Wątpię, żeby to oznaczało jakieś odrodzenie i walkę o najwyższe cele. Vasco na pewno nie stoi na straconej pozycji przed tym spotkaniem i widząc ofertę bukmacherów raczej próbowałbym typ X2. Kurs wysoki jak na takie zdarzenie w tak wyrównanym meczu.
Guarani - Internacional
Kursy wyrównane, ale bardziej widziałbym tu zwycięstwo Interu. Guarani straciło Rogera, a to był ich najlepszy zawodnik. To od jego gry zależały występy całego zespołu, strzelił 6 bramek na 8 całego zespołu. Nie wyobrażam sobie teraz Guarani bez Rogera. Inter miał dołek, ale w przerwie władze klubu się nie obijały. Wreszcie nowy trener (Celso Roth) i dobre wzmocnienia. Przyszedł Sobis i Renan, czekamy też na debiut Tingi. Dla mnie Inter to drużyna z potencjałem, z którym przy odpowiednim szkoleniowcu można zdobyć ligę i
Copa Libertadores. Nie wiem jak sprawdzi się Celso Roth, ale na pewno będzie lepiej niż ostatnio pod wodzą Fossatiego. Mecz pewnie odpuszczę, ale ze względu na to co się dzieje w obu obozach lepiej wygląda Internacional.
Atletico MG - Atletico GO
Win Atletico MG to chyba będzie mój pierwszy typ na 8 kolejkę. Kompletnie nie rozumiem skąd wziął się taki wysoki kurs? Atletico MG jest zespołem zdecydowanie lepszym od gości, który ma zamiar walczyć o mistrzostwo kraju. Odszedł Muriqui, ale przyszedł Diego Souza, Fernandinho, Reinaldo, Edison Mendez i Daniel Carvalho! Po kontuzji wraca Obina, a póki co w zespole został Diego Tardelli. W tej chwili mają zespół, który może powalczyć nawet o strefę G4! Nie wiem kto będzie mógł zagrać w tym meczu, ale nawet bez tych wzmocnień grałbym na zwycięstwo gospodarzy. Atletico pod wodzą Luxemburgo zalicza wpadki (Ceara, Prudente), ale raczej są solidnym zespołem, który ze słabszymi drużynami wygrywa. Na ich zwycięstwa u siebie przeciwko Vasco i Atletico PR były wyższe kursy, a przecież teraz mają łatwiejszego przeciwnika. Atletico GO ostatnio wygrało z Cruzeiro, ale raczej był to jednorazowy wybryk. Cruzeiro w tym meczu samo się o to prosiło i zabrakło im chęci do walki. Poza tym meczem Atletico GO zdobyło jeden punkt w sześciu spotkaniach... Niedawno zmienili trenera, ale nie sądzę, żeby to miało od razu jakoś pomóc. Według mnie kurs na Atletico Mineiro jest grubo przesadzony i nie utrzyma się na takiej wysokości do czwartku. Tak jak pisałem, nie wiem kto z nowych zawodników wystąpi w tym meczu, ale nawet jeżeli w tym spotkaniu zagrają bez żadnego z nich, stawiałbym na ich wygraną. Grają u siebie i są zdecydowanie lepsi.
Fluminense - Prudente
Fluminense przed przerwą na MŚ pokazało się z bardzo dobrej strony. Zagrali świetne mecze z Atletico MG i Avai. Było widać, że są w formie i mam nadzieję, że nic się nie zmieniło po miesiącu przerwy. Widząc transfery (przyjście Valencii i Emersona) liczę raczej na jeszcze lepszą grę niż jakiś spadek formy. Prudente straciło Tadeu i to może być widoczne. Niby przyszedł David Sacconi, ale jednak to nie ten typ piłkarza. Niedawno zabrano im także 3 punkty w tabeli za spotkanie z Flamengo (występ nieuprawnionego do gry zawodnika). Myślę, że nie są w stanie wywalczyć choćby punktu z rozpędzonym Fluminense. Na dzień dzisiejszy kurs na gospodarzy jest jak dla mnie odpowiedni. Jeżeli nic się nie wydarzy to może warto ich dodać do kuponu.
Palmeiras - Santos
Dopiero niedawno uświadomiłem sobie jak silny skład ma Palmeiras: Assuncao, Pierre, Lincoln, Cleiton Xavier, w ataku Kleber, Tadeu i Ewerthon. Jak dojdzie do tego Scolari to naprawdę mogą wreszcie się odrodzić i powalczyć o tytuł. Niestety problem w tym, że na razie Scolariego nie ma, a mimo posiadania takich piłkarzy grają słabo. Widziałem ich przegrany mecz z Bocą Juniors kilka dni temu. Co z tego, że momentami grali ładnie, szybko, ofensywnie, jak nie potrafili sobie przez cały mecz stworzyć żadnej dobrej sytuacji bramkowej. Boca grała 3 obrońcami, a i tak nie miała żadnego problemu z atakami Verdao. Zawodnicy Palmeiras albo tracili piłkę, albo oddawali słabe, bezsensowne strzały z dystansu. Od czasu do czasu w ogóle nieskutecznie próbowali grać skrzydłami. Boca ich kontrowała i chociaż to Palmeiras było drużyną lepszą, Argentyńczycy stwarzali sobie lepsze sytuacje i strzelali bramki. Beznadziejne pożegnanie z Palestra Italia. Czekam na Scolariego, który może tutaj coś zmienić, jednak na razie dalej radzę grać przeciwko nim. Nie wiem gdzie będzie się odbywał ten mecz, na pewno nie na stadionie Palmeiras, a przy spotkaniu derbowym z Santosem może to oznaczać, że tracą swój główny atut przewagi kibiców. Grałbym Santos, ale u nich też nic nie wiadomo. Robinho raczej nie będzie, nie wiem co z Andre. Wątpię, żeby Keirrison mógł już grać. Obrony i bramki w ogóle nie wzmocnili, więc też może to źle wyglądać. Ten mecz chyba odpuszczę.
Pierwszy typ zagrany:
Atletico MG - Atletico GO 1 (1.90 BAH)
Typ niezależnie od osłabień, ponieważ boję się, że do czwartku kurs spadnie. Reszta w środę i czwartek jak będą podane składy i kontuzje.