Jak ktos chce sobie zobaczyc jak wygladaja demonstracje od srodka, lepiej niech zrobi to teraz.
Za kilka tygodni, miesiecy ktos z KODziarzy zostanie kropniety, byc moze sam ten dlugowlosy smiec, albo bedzie jakas ustawka, walna go swoi zeby jeszcze bardziej podburzyc tlum
Viren naprawdę chcesz wiedzieć co o tym myślę ? Miałem po roku rządów PiSu napisać coś tutaj, ale pamiętając tak zajadłe ataki na mnie i obrażanie odpuściłem sobie ponieważ uświadomiłem sobie, że osoby tu wchodzące mają wyraźnie narodowo-prawicowe poglądy więc nie może być dyskusji i zawsze będę traktowany jako wróg (narodu).
Generalnie jedynie co mi się ciśnie na usta to "nie mówiłem". Nawet w czasie wyborów nie dosoliłem, nawet nie przypuszczałem, że aż tak to wszystko pójdzie.
Gorsze od tego co PiS robi z premedytacją jest to co robi z głupoty i brak profesjonalizmu jest niestety odczuwalny, a będzie jeszcze bardziej. Przez brak profesjonalizmu zaliczam głównie osłabienie pozycji międzynarodowej Polski i to OLBRZYMIE. Orban z Węgier jest/był sto razy mądrzejszy. Może i
Polska układała się z interesami Niemiec czy Francji ale na coś miała wpływ, obecnie zerwała ze wszystkimi i mówi jaka to jest niezależna i wielka. Ja wiem, że wiele jak nie większość osób stąd w ogóle by opuściła UE ale to już jak pisałem wcześniej wyraz poglądów i brak elementarnej wiedzy historycznej i zdolności myślenia. O tym, żebyśmy byli w UE marzyło w PRLu całe pokolenie Polaków. Samo NATO może nie wystarczyć przed zagrożeniem ze wschodu. Zresztą otwarty rynek pracy, towarów i ogromne dotacje są czymś o czym marzą inni. No, ale wy wiecie swoje więc oczywiście nie będę z nikim na ten temat tu rozmawiał. Wracając do obecnej sytuacji: mówiąc w największym skrócie PiS chce iść na skróty + chęć odegrania się za 8 lat upokorzeń (to fenomen społeczono-psychologiczny) + brak kompetencji + emocje doprowadziły do większości złych spraw.
1. TK - PiS się bał, że "peowski" TK uwali im ustawy. Na pewno ustawa o mediach czy parę innych mogło by nie przejść, ale 500+ i wszystko gospodarcze mieli by bez problemów. Doszła też chęć odegrania za to co zrobiło PO z sędziami, ale poszli za daleko (PiS), nie zatrzymali się i weszli w spór wewnętrzny i zewnętrzny. Można to było wszystko zrobić tysiąc razy lepiej w białych rękawiczkach, a dzisiaj czyli po roku rządzenia i tak by mogli załatwić sobie swój TK. Tak to jest jawne złamanie prawa i wie o tym każdy prawnik w Polsce począwszy do studentów I roku prawa. Pomijam oczywiście fakt, że Konstytucja to nie jest jak myślą niektórzy posłowie z Pisu taka gąbka, którą można interpretować zawsze jak się chce. Oczywiście jest dużo tak nieprecyzyjnych zapisów, że co sędzia to inne spojrzenie, ale część jest bardzo sztywna, a PiS niektórymi ustawami łamie lub chce łamać (jak planowana Ustawa o zgromadzeniach) nawet zapisy Konstytucji te, które są po prostu oczywiste. I to jest zagrożenie demokracji. W mojej ocenie demokracja nie jest łamana, ale zniszczone są mechanizmy bezpieczeństwa mające nad tym czuwać jak właśnie TK.
2. Media - znowu zamiast ordynarnej PRLowskiej propagandy mogli robić to co PO czyli o wiele bardziej subtelnie. Mogli zostawić nawet Lisa czy kogoś podobnego żeby mieć argument o pluraliźmie jak PO zostawiła Pośpieszalskiego (na długi czas)
3. Spółki skarbu państwa - oczywiście i PO obsadzał swoimi, ale byli przynajmniej kompetentni, a teraz bywa z tym kiepsko. Po za tym PO choć miało pozory uczciwości by były
konkursy, a PiS ordynarnie zniszczyło
konkursy i po prostu obsadzili wszystko co się rusza swoimi ludźmi - mimo, że w kampanii kolesiostwo było jedną z rzeczy, które najbardziej krytykowali
4. Sejm - marszałek Kuchciński po prostu do tego się nie nadaje. Na tą funkcję trzeba dyplomaty, a nie młota i o tym wszyscy wiedzą. PO też było maszynką do głosowania, ale PiS z mównicy sejmowej mógł się wyrażać ile chciał i nikt z PO nie wykluczył posła za pokazanie, a potem schowanie kartki. Głupota na maksa
Generalnie osobiście czekam tylko na 2 rzeczy, które są najważniejsze: czy rzeczywiście tak uszczelnią VAT, CIT, a nawet PIT, ze będę mieli na 500+ i inne społeczne programy. Mówił o tym Kaczyński w wywiadzie dla Rzeczyposolitej. Jeśli to zrobią to będzie oznaczało, że PO albo nie mogła, albo nie chciała co gorsze tego zrobić. Jeśli tak się stanie to będzie oznaczało, że przez 8 lat albo i dłużej
Polska była okradana przez przestępców na setki miliardów zł. Martwi na pewno spadek inwestycji, głównie w samorządach - gdzie wpuszczono już na stałe CBA i samorządy w większości z PO/PSL boją się i nic nie robią, a przez to spadły inwestycje. I to oczywiście one głównie zawsze napędzały gospodarkę, a nie od przedsiębiorców, choć Morawiecki ma rację, że są olbrzymie rezerwy i tu. Martwi też oczywiście spadek PKB związany z tym pierwszym. Jednak dobra prognoza agencji może nie być tylko wpadką jak tłumaczą niektórzy ludzie związani z opozycją, tylko mogą już widzieć oznaki przyśpieszenia z 500+ podatku bankowego (co przyznaję myślałem, że odczujemy, a jednak to PiS miał rację) + uszczelnienia podatków.
Podsumowując - obecnie PiS dopuszczając do tych protestów na ulicach, posłów w ciemnym sejmie na święta co tylko totalnie zjednoczy całą opozycję sam sobie strzela już nie w stopę tylko kolano. Z każdą min. tracą kolejny % głosów i nawet nie wiem czy sobie zdają z tego sprawę. Wygląda to tak jak by przez te 8 lat poniewierki + Smoleńsk + wiek 70lat Prezesa jakieś emocje, strachy były ważniejsze niż realia. Pewno wprowadzili to wojsko i policję bo naprawdę boją się jakiegoś przewrotu ???? To są po prostu ludzie żyjący mentalnie w czasach wojny, PRLu, wrogów zewn. i wewn. i to jest słabość PiSu, która zniszczy tą partię. Natomiast społecznie odczytanie tych ludzi z małych miasteczek czy bez wykształcenia, którzy sobie nie radzą i danie im 500+ bo to głównie oni to odczuwają było genialnym posunięciem. Zaostrzenie prawa w zakresie ścigania przestępców od VATU i wprowadzenie JPK było genialnym posunięciem. Gdyby jednak to połączyli z dobrymi kontaktami z UE, brakiem sporu wokół TK itd następne
wybory mieli by bez problemów powyżej 40%, a tak to albo dojdzie do wojny domowej, albo innego nieszczęścia, albo znowu przegrają
wybory i na sondaże bym nie patrzył bo pamiętajmy, że gdzieś w lutym 2015 Komor miał 70% poparcia, a wiemy jak skończył.
Mimo, że nie jestem zwolennikiem PiSu próbowałem napisać obiektywnie. Muszę też przyznać, że obecny rząd dał mi super prezent (nie nie 500+ ???? ) ale pewną rzecz, która jest dla mnie bezcenna. Ci ci pamiętają mnie z czasów kampanii 2015 może zapamiętali.
Aha i znając historię "dyskusji" w tym dziale i wyzywania mnie i obrażania, a nawet zbanowania na 2 godziny, póki nie napisałem maila do administracji forum oświadczam, że to był mój jednorazowy wpis w tym dziale więc na żadne zaczepki, pytania czy cokolwiek innego nie będę odpisywał. Może za kolejny rok... Osoby, które wtedy tak mnie atakowały i tak atakowały PO powinny cieszyć się bo żyją przecież teraz w swoim idealnym państwie co prawda z policją i wojskiem w Warszawie, demonstracjami ale i 500zł w kieszeni i bez ośmiorniczek - istny raj.
Na tym forum to w sprawach typów są osoby mające wiedzę.
edit// i takie małe podsumowanie różnicy między PO a PiSem. Byłem dzisiaj na swojej lokalnej poczcie i co widzę ? Ulotki, jakieś druki do wypełnienia na prenumeratę Gazety Polskiej przy
każdym okienku. Za 2 lata każą pracownikom poczty może agitować w wyborach za PiSem ? To się w głowie nie mieści. Gazeta
Polska jest ściele prawicową tubą PiSu a poczta jest spółką skarbu państwa więc nas wszystkich a nie rządu, a wykorzystuję się ją do celów politycznych. Jakoś przez 8 lat rządów PO nie widziałem na poczcie agitki za TVN albo Gazetą Wyborczą. To jest różnica podsumowująca tamtą ekipę i tą ekipę - taki niby drobiazg ale już widoczny w każdym urzędzie pocztowym w całej Polsce.
No i coś Panowie cieniutko - jeden viren, który podczas kampanii 2015 i tak był z tego co pamiętam za Kukizem.
Gdzie ci wszyscy luzie tak zażarcie walczący z PO i ośmiorniczkami, którzy mnie obrażali w 2015r. ? Teraz wam się podoba w naszym kraju ? Pisałem wtedy, że "dzieci" 18-28 lat nie mają pojęcia o polityce i zostały zmanipulowane przez PiS no i teraz jest lekcja, albo będzie jeszcze bo nie wiadomo na co ten rząd w ciągu kolejnych lat wpadnie. Na całe szczęście i tam są ludzie normalni jak Gowin czy Ujazdowski i to może nas uchroni przed jakimiś jeszcze większymi wpadkami.
I odpowiem ci viren (wyjątkowo), że oczywiście opozycja ma paliwo polityczne i ciekawy byłem czy PiS jest na tyle głupi, że siłą wyprowadzi posłów PO z tej mównicy, ale zrobili to bezsiłowo. I nikt nie ma pretensji o to, że było zwołane w sali kolumnowej posiedzenie tylko powstaje problem ważności tych ustaw. Jeśli jest cień wątpliwości to obywatele np w kwestiach swoich pensji w związku z ustawą budżetową czy ubecy będą zaskarżali je do sądu. Dlatego w tak ważnych ustawach szczególnie budżetowej nie powinno być żadnych wątpliwości i dlatego zalecana jest reasumpcja głosowania, dla dobra tej władzy przede wszystkim, ale oni wolą się ująć honorem. Cofnęli się jednak w sprawie mediów dlatego też nie można mówić, że nie są całkowicie zdolni do kompromisu. Bo to nieprawda. A opozycja... Jak to opozycja - to dla niej paliwo polityczne. I jest jeszcze jedna rzecz - o ile wcześniej były jakieś wątpliwości co do jedności opozycji to po tym świątecznym czuwaniu cała lewica, PO i N . będą jak jedna zaciśnięta pięść. Ten olbrzymi błąd PiSu nie tylko spowoduje, że tracą punkty procentowe, ale tak zjednoczyli opozycję jak nic bo takie wydarzenia bardzo łączą.