Widzę że temat biathlonu w tym roku mocno kuleje także postaram się go trochę rozkręcić. Nie często pisze analizy także proszę o wyrozumiałość i jakiś odzew jakby coś było nie tak.
W tym sezonie na 3 porządne weekendy z biatthlonem miałem okazję śledzić i obstawiać 2 z różnymi efektami ale jest coraz lepiej (mamy coraz więcej danych do analizy po kolejnych biegach) Wczoraj u kobiet udało się ubić 3/3 i chodziło po mnie zagrać podium Vittozzi a tu prosze wygrała swoje pierwsze zawody w karierze. Słabsza dyspozycja Wierrer ale i tak w parze z Makarainen ustrzelona po kursie 2.1.
Zatem nie przedłużamy i jedziemy z typami na panów (wolę jednak obstawiać kobitki szczerze mówiąc)
Na chwilę obecną polecam 3 pary (kursy wziąłem z betssona). Liczę na 2/3
Jakov Fak vs Simon Schempp (1 kurs - 2.06)
W pierwszym pojedynku jedziemy w stronę lekkiego doga ale według mnie powinniśmy mieć kursy odwrotnę i to 1.7 w stronę Faka. Na strzelnicy w tym sezonie 87% do 83% na korzyść Słoweńca także różnica jest dosyć znaczna. Wiatr dzisiaj wieje podobnie jak wczoraj także liczę na spokojnie jedno pudło więcej Niemca. Jeżeli chodzi o bieg w sprintach na 10 km odbyły się do tej pory 3 takie biegi i w każdym szybszy był Fak. W ostatnim konkursie w Nowym Miescie wyprzedził Niemca aż o 30 sekund przy równym strzelaniu. Jedyne przeciw typowi jest to że
konkurs rozgrywany jest w Oberstdorfie.
Simon Desthieux vs Lukas Hofer (1 kurs 1.91)
Kolejna para Francuz przeciwko Włochowi. Na początek wyniki w 3 sprintach tego sezonu
Pokljuka 7-19 (po 2 pudła różnica w biegu 30 sekund na korzyść Simona)
Hochfilzen 7-12 (Hofer jedno pudło więcej różnica 20 sekund czyli biegowo podobnie)
Nove Mesto 5-39 (Minuta różnicy ale aż 3 pudła więcej Włocha)
Jak widzimy Desthieux bardzo fajnie sobie radzi na króttkim dystanie sprintu. Strzela poprawnie 83% w tym sezonie ale ma na to wpływ tylko 77% w stójce. Liczę że strzeli max 0-1 i spokojnie dobiegnie w pierwszej dziesiątce konkursu natomiast Włoch w tym sezonie tylko 79% na strzelnicy. Potrafi zawalić kompletnie na sttrzelnicy i zająć odległe miejsce. Tylko 73% w stójce także jedno pudło więcej bardzo prawdopodobne a to powinno sprawe rozwiązać. Faworyzowanie Włocha w tej parze jest według mnie niezrozumiane.
Quentin Fillon Maillet vs Henrik L`abbe Lund (1 kurs 1.75)
Tutaj idziemy w stronę faworyzowanego Francuza. Znowu Francuza ponieważ według mnie mają 3/4 oprócz Fourcada bardzo dobrych zawodników. Biją na głowe inne reprezentacje. Fillon Maillet na strzelnicy w tym sezonie ma aż 90% bardzo pewnie strzela, nie popełnia seryjnie błędów. Nie podpala się, jednak czyste strzelanie nie do końca daje rezultaty ponieważ bieg pozostawia wiele do życzenia. Jest solidny ale brakuje trochę mocy na trasie. Pod tym względem Norweg jest zdecydowanie lepszy ale coś kosztem czegoś. L`abbe Lund na strzelnicy tylko 81%. W każdym dotychczasowym sprincie lepszy był Norweg, ale trzeba to powiedzieć strzelał bardzo dobrze. Francuz za każdym razem był bardzo blisko jednak przy równym strzelaniu zawsze to Norweg będzie przed nim. Ostatnio w Novym Mescie obydwaj na 0 na strzelnicy i na mecie tylko 2 sekundy z przodu Norweg. Także forma biegowa francuza widocznie idzie w góre. Dziś liczę na jedno pudło więcej Norwega i spokojnie 10-15 sekund róznicy na mecie. Trzeba powiedzieć że Maillet lepiej czuję się w biegach dystansowych i pościgach gdzie mamy po 4 strzelania i każdy błąd jest bardzo kosztowny no ale liczę że dzisiaj strzeli czysto i osiągnie dobry wynik.
Jak jeszcze coś mi wpadnie w oko to dopisze.
Pozdrawiam