Każdy może złożyć pozew. Nie musi mieć żadnego pełnomocnika czy być prawnikiem, chyba, że Cię nie zrozumiałem. To, że prawnik bierze pieniądze przed rozpoczęciem sprawy to nie jest takie oczywiste - jest to kwestia dogadania / sporządzenia umowy.
W zależności od wysokości przedmiotu sporu stawki za zastępstwo są ustalone z góry (link wkleję niżej, rozdział 2, par. 2 i 3). Zawsze można spisać z prawnikiem umowę z odroczoną płatnością - do momentu wydania prawomocnego nakazu zapłaty. Każdy prawnik na to się zgodzi. Wtedy ponosi się tylko koszty złożenia pozwu, które tak jak pisałem wcześniej i tak finalnie ponosi pozwany. Szczególnie w takiej sprawie, gdzie wina pozwanego jest niepodważalna.
Z punktu widzenia naszych finansów nic na takiej sprawie nie tracimy. Sąd zasądzi od pozwanego dodatkowo odsetki ustawowe, czego nie zrobi prokuratura.
Jestem prawnikiem, pracującym w zawodzie. Teoretykiem i praktykiem.
Ok dzięki za wyjaśnienie... Nie zrozumieliśmy się...
Jasne, że każdy może złożyć tylko nie każdy wie jak
A koleżanka nie wiedziała. O to mi chodziło, że musi wziąć adwokata... Różnie z tym bywa ile bierze adwokat... Z reguły, przynajmniej w mieście w którym ja jestem trzeba zapłacić najpierw... Ja w sprawie tego błędu musiałem zapłacić zanim nawet adwokat wziął papiery do ręki.. No, ale to było parę lat temu. Może się pozmieniało... Po za tym zawsze jest ryzyko, że jednak się przegra, a wtedy dziewczyna musiała by zapłacić dodatkowo kilka tyś adwokatowi do już dużej straty... Na pewno się ze mną zgodzisz, że 100% wygranej to tylko jak się samemu jest sędzią..
Po wygranej w sensie potocznym sprawie karnej (czyli zakończonej prawomocnym wyrokiem skazującym) droga cywilna jest jasna i prosta... I na cywilnej można zażądać odsetek, za straty moralne itd. Na forum był opisywany też inny przypadek gdzie sugerowałem drogę wyłącznie cywilną.
Ja nie jestem w zawodzie od 15 lat, ale wciąż lubię tematy prawnicze
Więc na pewno jesteś tu większym autorytetem skoro praktykujesz...
A Twoim zdaniem nie ma tu znamion popełnienia przestępstwa oszustwa ? Bo dla mnie jak najbardziej są:
- zapis w regulaminie o weryfikacji telefonicznej
- weryfikacja telefoniczna z pytaniami z księżyca - co się np. grało tydzień temu
- teoretycznie można zadać zawsze takie pytanie na które się nie odpowie i zablokować środki gracza
To lepsze niż metoda na wnuczka
I tak naprawdę najciekawsze jest to, że jak będzie dobry prokurator to może postawić w stan oskarżenia Prezesa Całej Spółki lub osoby z kierownictwa
Jak teraz ściga się Czarneckiego za to, że IDEA BANK sprzedawał papiery GetBack i za samo to jest wniosek o tymczasowe to widać, ze obecnie prokuratura się nie bawi...