To już decydująca faza turnieju kobiet w tegorocznej edycji Australian Open. Już się nie mogę doczekać godziny 1, kiedy to Eurosport zacznie relacjonować walkę o miejsca w ćwierćfinale w tym Wielkim Szlemie. W typach z tych wydarzeń w moim repertuarze systemu 1z3 są:
a) Kuzniecova - Petrova 2@2,20
Mecz nie powinien być tu jednostronny, ale Petrova bardzo dobrze zagrała z Kim Clijsters i oddała jej zaledwie jednego gema. Kuzniecova również ma dość dobrą formę, ale uważam, że wygra ta druga rodaczka. W najgorszym wypadku szansę moje oko upatruje równe, więc bez wahania zagrałem na Petrovą.
b) Kleybanowa/Schiavone - Mirza/Ruano Pascual Typ:2 @2,05
Tu uważam, że zdecydowanie większe szanse ma druga, a kurs do grania tego zdarzenia mnie przekonał. Kleybanowa w komediowym meczu z Henin już miała urazy kontuzji i być może jest nadal trochę zmęczona, a Schiavone ma przed sobą występ w singlu i wątpie, aby Włoszka przywiązywała jakąś dużą wagę do deblowej rywalizacji w przeciwiństwie do Hinduski Sani Mirze i Ruano Pascual. Mirza znakomicie czuje się w Melbourne, wygrywał już tutaj bodajże w mikście i powoli chce nawet zakończyć karierę, więc z pewnością da z siebie wszystko, a jej partnerka świetnie radzi sobie w grze podwójnej i ma zdecydowanie największe doświadczenie z tej czwórki. Wiele sukcesów święciła do tej pory z Hiszpanką Mediną Garrigues. Jak dla mnie lokata, ale oczywiście każdy ma prawo do błędu.
c) Safina - Kirilenko 2 @2,80
No powoli żałuję tego typu, ale jest on w systemie 1z3. Gra Safiny w tym turnieju mnie nie przekonała, a Kirilenko, czego się spodziewałem pokonała Szarapową, która wcale nie grała tak źle i zwyciężyła z Vinci, która naprawdę spisywała się rewelacyjnie. Śledziłem wyniki Włoszki i z ciężkimi przeciwniczkami ładnie sobie poradziła, przebijając się z tego co pamiętam nawet przez
eliminacje. Kirilenko ją ograła, ma niewątpliwie talent i pewnego triumfu Safiny tutaj nie upatruję. Dałem to do systemu, choć ten typ wydaje mi się mniej prawdopodobny od tych, które napisałem powyżej.
A teraz dwa tenisowe typy z systemu 3z5 (2 z innych dyscyplin już weszły):
Nadal (0-1,5) Typ:1 @1,27
Szczęka mi opadła jak zobaczyłem ten kurs. Owszem niespodzianki są, ale ci główni faworyci idą jednak jak burza, w tym oczywiście Rafael Nadal. Druga rakieta świata o 1/4 finału będzie walczyła z tzw. "drewniakiem", czyli Ivo Karlovicem. Nie wyobrażam sobie, aby Rafa tego pojedynku nie wygrał. Karlovic ugrać jedną partię oczywiście może dzięki temu, że jest najlepszym serwującym na Ziemii, ale poza tym większych szans jego nie widzę. Nadal jak na jednego z dwóch wielkich tenisistów podanie swoje niewątpliwie wygrywać potrafi. Jakiś tie-break pewnie i będzie.
Bondarenko - Zheng Typ: 2-0 @2,45
Uważam, że Ukrainka jest po prostu lepsza, choć grałem na Zheng w meczu z Bartoli, z którą wygrała 2-1. Myślę, że osiągnęła Chinka już znacznie więcej niż się spodziewała i z Ukrainką może jedynie powalczyć, ale bez efektu. Bondarenko jest w znakomitej dyspozycji. Wygrała turniej
WTA w Hobart i na pewno nie jest jeszcze zmęczona. Jankovic ograła bez problemów i może i Serbka nie spisywała się dobrze, daleko było do zachwytu, to Ukrainka moim zdaniem grała/gra ładny
tenis i pewnie przejdzie dalej. Jak dla mnie - Alona wygra to w dwóch partiach, a kurs naprawdę kusi.
PS: Są to moje tutaj pierwsze analizy, więc proszę o wyrozumiałość