Tak tylko dla obstawiających na Thiema napiszę, bo oglądałem cały półfinał Med-Thiem.
Uważam że Thiem weźmie finał, ale nie będzie to spacerek, na jaki wskazują kursy, kierowałbym się w stronę handi na Zvereva. Thiem mega sobie pomagał serwisem w meczu(chyba wynikało to z słabych returnów meda), mimo że zrobił trochę DFów i nie miał asów to skutecznie cały czas wyrzucał Daniła z kortu swoim podaniem. Dominic miał przestoje w gemach w których się łamał, potrafił w swoim gemie zrobić kilka prostych błedów by następnie po 5minutach odrodzić się na nowo. Zupełnie jakby inne osoby grały w różnych momentach. Moim zdaniem to nie tyle co Thiem wygrał to spotkanie ale Medvedev je przegrał, oczywiście Thiem wysoki poziom zaprezentował, ale według mnie tutaj spokojnie mogła być 5 setówka.
Mental ruska to jakiś inny poziom według mnie, już w pierwszym secie się zagotował przy pierwszym BP i doszło do kłótni z sędzią. W ważnych momentach (tiebreak, breakpoint, obrona BP) popełniał tak karykaturalne błędy, że w ITFach takich nie robią. Przykład? Tiebreak - ważny punkt, cały kort otwarty, Thiem głęboko wyrzucony poza linię końcową, a rusek gra dropshota który ... no właśnie, zostaje mu na rakiecie. Takich błędów była cała masa.
Podsumowując: Mental ruska jest tak słaby, że to zaważyło według mnie głównie o jego porażce i zwycięstwie Thiema, gdyby tu wyszedł chłop z ogarniętą głową, skoncentrowany, z jasnym celem Thiem mógłby pakować manatki. Ale Thiem to charakter na mistrza, nie oszukujmy się. Według mnie Zverev zaprezentuje się z lepszej strony niż Rusek.
Swojej szansy Zverev powinien szukać podczas przestojów Dominica, a miał takich podczas meczu z Ruskiem około trzech-czterech, gdzie nie potrafił przez kilka punktów przebić piłki.
@@ jeszcze jedna sprawa, uważam że nie ma co się sugerować tym że Thiem przegrał 3 finały GS 2x z Nadalem i 1x z Djoko. Med, czy Thiem, czy Zverev grając z Wielką Trójką wychodzą zawsze do meczu na luzie, nie ma na nich presji, nie są faworytami. Grają ponad swoje siły, i za każdym razem stawiają opór starym weteranom. Tutaj widać było że to nie jest ten Thiem ze starcia z Djokovicem, czy Nadalem. Ani nie był to Medvedev ze starcia z Nadalem.