R
1,6K
robertooo123
Użytkownik
Muszę przyznać że dziwi mnie przekonanie co do wygrania Nadala w finale. Na początek chciałbym zaznaczyć, że według wyliczeń topspiny Nadala odbijają się o około 7 cm niżej co jest ogromną różnicą i Djokovic może to wykorzystać. 2 to oczywiście pogoda która jest dużo inna niż zwykle w tym turnieju było. Co do drogi obu zawodników to Djokovic miał trudniejszą wesług mnie. W 1/8 solidny Chaczanov potem Busta i ostatnio świetnie grający Tsitsipas z którym Serb wygrał 3:2 a powinien wygrać 3:0 i te dodatkowe sety mogą wyjść w finale ale nie muszą. Nadal z kolei grał pierwsze 4 rundy z ogórkami jak to zwykle ostatnio bywało w turniejach a potem młokos Sinner dla którego był to debiut w 1/4 i i tak jakby nie głowa to minimum seta mógł spokojnie ugrać. W 1/2 Schwartzman który popełnił 48 niewymuszonych błędów przy 24 kończących a i tak nawiązał walkę w 3 secie.
Co do H2h obu panów to jest 29-26 dla Novaka a na cegle 15-7 dla Nadala ale ostatnie 15 meczów na cegle to co ciekawe tylko 8-7 dla Nadala. Nadal nie wygrał w szlemie z Novakiem od 2014 roku. W French Open Djokovic już raz pokonał nie w pełni dysponowanego Nadala ale mimo wszystko a w 2013 roku był o krok od pokonania Nadala w formie. Jeśli pokonywał już Nadala na cegle w wiele trudniejszych dla siebie warunkach jak i był blisko pokonania topowego Nadala w Paryżu myślę że może to zrobić i tutaj.
Ogólnie sytuacja przypomina mi zeszły rok i Australian Open gdzie też Nadal bił każdego do finalu był faworyzowany także na forum a w finale Serb pokazał mu miejsce w szeregu. Tutaj może być podobnie dlatego typowanie Nadala z taka pewnością po średnim kursie uważam za ryzykowne.
+3.5 seta wydaję się najpewniejsze a i Djokovic +1.5 też nie wygląda źle
Co do H2h obu panów to jest 29-26 dla Novaka a na cegle 15-7 dla Nadala ale ostatnie 15 meczów na cegle to co ciekawe tylko 8-7 dla Nadala. Nadal nie wygrał w szlemie z Novakiem od 2014 roku. W French Open Djokovic już raz pokonał nie w pełni dysponowanego Nadala ale mimo wszystko a w 2013 roku był o krok od pokonania Nadala w formie. Jeśli pokonywał już Nadala na cegle w wiele trudniejszych dla siebie warunkach jak i był blisko pokonania topowego Nadala w Paryżu myślę że może to zrobić i tutaj.
Ogólnie sytuacja przypomina mi zeszły rok i Australian Open gdzie też Nadal bił każdego do finalu był faworyzowany także na forum a w finale Serb pokazał mu miejsce w szeregu. Tutaj może być podobnie dlatego typowanie Nadala z taka pewnością po średnim kursie uważam za ryzykowne.
+3.5 seta wydaję się najpewniejsze a i Djokovic +1.5 też nie wygląda źle