Nadal - Zverev (+1,5 seta) 2 @1.77 unibet
Sporo dzisiaj ciekawych pojedynków, gdzie niekoniecznie faworyci muszą być górą. Ja postawię na wygranego seta przez młodego Zvereva. Jeden z najbardziej utalentowanych zawodników w ostatnich czasach nie jest bez szans w konfrontacji z królem Monte Carlo. Rafa wygrał tutaj 9-krotnie i na pewno ma wielką ochotę na jubileuszowy, 10 triumf. Ale w dzisiejszym meczu będzie musiał zagrać o wiele lepiej niż, przykładowo, we wczorajszym spotkaniu z Edmundem, jeśli chce przejść dalej. Nadala każdy zna, najlepiej czuje się na mączce, gdzie może grać 3 metry za linią końcową, a jego forhandowe topspiny są najskuteczniejsze właśnie na pomarańczowym. Z tym, że, o ile kilka sezonów temu nikt nie miał z nim szans na clay'u, ostatnio coraz więcej tenisistów zaczyna mu się dobierać do skóry. Po pierwsze, Nadal ma już ponad 30 na karku, więc najlepsze lata gry ma już raczej za sobą. Po drugie, dużo zawodników potrafi już odpowiadać na jego zagrania. Kluczem jest szybkie wejście na piłkę i zagranie mocnego, płaskiego backhandu (bo właśnie tam Rafa kieruje zdecydowaną większość piłek z praworęcznymi tenisistami). Alexander jest wysokim tenisistą, więc tym łatwiej będzie mu kontrolować te uderzenia. W tym turnieju póki co Niemiec prezentuje się bardzo dobrze. Wygrał 2 spotkania, oba po 2-0, w których stracił tylko 6 gemów. Rafa grał tylko wczoraj i po 1 secie wydawało się, że czeka nas egzekucja na Edmundzie. Tymczasem Brytyjczyk zaczął grać mocniej i pewniej, a Rafa, trochę zaskoczony dobrą postawą rywala, pogubił się na korcie i konieczny był 3 set.
Do tej pory grali ze sobą 2-krotnie. Oba pojedynki wygrał Hiszpan. Ale w każdym z nich tracił seta (odpowiednio 3-2 i 2-1). Co prawda grali ze sobą na twardej nawierzchni, ale, jak już wspomniałem, Zverev potrafi grać też na kortach ceglanych. Myślę, że młody Niemiec, mimo tylko 20 lat, jest już tenisistą na tyle obytym na światowych kortach, że nie przestraszy się konfrontacji z Rafą w Monte Carlo i powalczy o jak najlepszy rezultat. Nadal raczej nie zagra tak słabo, jak w swoim 1 meczu, więc szykuje się ciekawe spotkanie. Set dla Zvereva jak najbardziej w zasięgu jego możliwości.