#98#
Ricardas Berankis - Lukas Rosol
Kurs: 1.57
Typ skierowany przeciwko Rosolowi, który od meczu w Londynie (13 tygodni temu) nie wygrał. Spotykał się z różnymi graczami i 2-3 mógł na pewno wygrać, bo rywale byli w jego zasięgu. Berankis ostatnio też nie gra jakoś super, ale trzyma poziom. Powinien wygrać mecz na hali, gdzie gra mu się dobrze. Porównując ich aktualne dyspozycje Litwin góruje dwu, a może i trzy krotnie nad Czechem. Zobaczymy jak to się będzie miało w praktyce, bo w teorii nie ma co tego opisywać.
Styl gry obu zawodników jest dosyć podobny. Dobry serwis i ponadprzeciętny forehand. Backhandu będą raczej unikać, ale jak wiemy nie można tak przez cały mecz. Pierwszy serwis u Ricardasa będzie tutaj ważnym aspektem podczas tej rywalizacji. Jeżeli będzie nim trafiać spokojnie w dwóch setach odprawi Rosola. W przeciwnym przypadku może być trochę gorzej, jednak i tak sądzę, że Czech ma tutaj małe szanse na zwycięstwo. Być może się przebudzi, ale kto w to wierzy?
Bezpośrednie spotkania także na korzyść Berankisa. Dokładnie to mowa o jednym meczu w Bratysławie, gdzie wygrał w 2011 roku (2-1). W Sankt Petersburgu broni aż półfinału, więc punktów trochę jest. Lukas nie startował rok temu w tym turnieju, więc ma "komfort" psychiczny. Podsumowując mecz powinien być jednostronny z uwagi na słabą, a nawet można powiedzieć tragiczną formę Rosola. Co druga piłka będzie pewnie w out bądź w siatkę, więc sam sobie przegra mecz. To jest wersja optymistyczna, ale nawet jeżeli obejrzymy wyrównany pojedynek umiejętnościami są bardzo zbliżeni. Zadecydują wtedy szczegóły.
#99#
Janko Tipsarevic - Roberto Bautista-Agut
Kurs: 1.53
Tipsarevic powoli pokazuje swoje pełne umiejętności, więc warto pograć w jego stronę. Mecz przeciwko Hiszpanowi może być trudny, ale wszystko okaże się dopiero podczas rywalizacji. Nigdy nie można być pewnym, co tym razem zagra Serb. Na US Open pokazał się z dobrej strony, IV runda to jak na tegoroczne osiągnięcia bardzo dobry wynik. W Davis Cup stoczył wyrównany pojedynek z Raonicem i wygrał z Pospisilem, więc coś to musi znaczyć. Bautista-Agut natomiast II runda w Wielkim Szlemie, w Winson-Salem tylko III faza (piszę tylko, bo turniej zazwyczaj przez najlepszych jest odpuszczany, a ten był po prostu słabo obsadzony).
Co mnie bardzo zdzwiło Roberto potrafi grać na hali, szczerze mówiąc nawet o tym nie wiedziałem i jeszcze wczoraj myślałem, że to typowy "ziemniak". Serb oczywiście także radzi sobie na tej nawierzchni dobrze, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze. Wszystko jak wspomniałem będzie zależeć od dyspozycji dnia. Janko potrafi zagrać świetnie, ale także jak amator, więc nie wiem do końca czego się po nim spodziewać. H2H na korzyść Tipsarevica, który w tym roku pokonał 2-1 na hardzie w Chennai swojego dzisiejszego rywala. Mecz był przeciętny w wykonaniu Hiszpana, może dlatego takim wynikiem to wszystko się zakończyło.
Styl gry? Janko potrafi atakować i to będzie jego głównym atutem w tym spotkaniu. Jeżeli do tego dojdzie dobry serwis i stabilność to powinien gładko wygrać w dwóch setach. Bautista-Agut to typowy przebijaka, dobry forehand jak i backhand, ale atakuje sporadycznie. Skupia się na obronie, a jego serwis też nie jest najlepszy. Na hali będzie decydować właśnie ofensywa, im więcej wypadów do siatki tym szybciej skończona wymiana i zdobyty łatwy punkt. Serve & volley nie spodziewam się w każdej akcji, ale biegania do siatki na pewno będzie w tym spotkaniu dużo i mam nadzieję, że ze strony Tipsarevica. Mecz startuje około godziny 12:30 czasu polskiego. Zobaczymy co przyniesie nam dzisiejszy dzień.
PS
Przemo300 może byś się tak wysilił i napisał własną analizę, bo kontrować i cytować każdy umie. Jak widać u Ciebie jednak nawet to nie wychodzi.