>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

ATP Tour - Dubaj, Delray Beach & Acapulco, 21-27.02.2011

Status
Zamknięty.
christopher48 2K

christopher48

Forum VIP
Dubai Duty Free Tennis Championships

Delray Beach International Tennis Championships

Abierto Mexicano Telcel

hellraiser 636

hellraiser

Forum VIP
Zverev, Kamke, Beck @ 3.28 8/10 ⛔ 62 06 26, 63 62, 63 67(3) 64
Kwalifikacje do Dubaju przy tak rozłożonej drabince dla tych Panów będzie to test na pokazanie czy tak naprawdę zależy im czy są w stanie wygrać ze swoimi dzisiejszymi rywalami.
Zverev ma dzisiaj Szczukina tak naprawdę to tutaj nie ma o czym mówić jak dla mnie Kazach mieszkający niedaleko mnie bo w Berlinie to jest umownie o poziom niżej niż Niemiec i jego styl bardziej pasuję na nawierzchnie ziemne.
Mischa to bardzo dobry gracz na bardzo szybkie nawierzchnie, Dubaj jest trochę wolniejszy ale to i tak nie powinno przeszkodzić Niemcowi by wyeliminować Kazacha.
Kamke jak wiemy jeszcze przedwczoraj był we Francji w 1h przegrał z Llodrą ale jednak jestem w stanie pograć Niemca bo jest chłop kąśliwy w swoich poczynaniach, patrząc teraz na to na dniach Llodra w jego meczu miał dzień konia bo w kolejnym z Francuza zeszła para.
Rywal chyba każdemu znany z ostatniego meczu w karierze Ancićia który prowadził z Czechem 50 4015* i poległ 57 i od tamtej pory Chorwat powiedział pas.
Ivo tak naprawdę jeszcze parę lat temu potrafił z kimś pograć dobry tenis pamiętam go też z któregoś USO jak ogrywał Kiefera upadł wyglądało to groźnie i wtedy chyba nie było osoby która by nie powiedziała no teraz Niemiec już go ma, ale jednak wynik szedł w druga stronę i po 4 secie Niemiec poddał spotkanie.
Takich obrazków waleczności ze strony Czecha nie widać bardzo długo, a grający mocno, ostro Niemiec nie będzie miał litości przecież to nie challenger czy jakaś #250tka tylko walka o wejście do #500stki.
Ostatni mecz to Karol Beck i tutaj myślę że chłop dorósł do tego by powalczyć o awans do półmastersa, go można obrazować jako Słowackiego Przysiężnego na challengerach ogrywa się konkretnie wygrywa dużą ilość spotkań i też gra porządny tenis, ale przyjdzie turniej ATP i jest konkretna klapa.
Przy jego rywalu Robercie mam przy nim łatkę od pewnego czasu że jest to właśnie dziad jak reszta podstarzałych Francuzów jak Serra czy Clement którzy zapisują się na turnieje, kwale, challangery lecz to nie jest już ich czas i zgarniają wpisowe nawet przy myślach że przyjechałem tutaj powalczyć to znajduję się coraz więcej graczy lepszych, mocniejszych, szybszych od tych Francuzów.

F 24

fbv

Użytkownik
Reynolds - Matosevic 1 @1,73 PaddyPower

R16 kwali do Derlay Beach. Reprezentant gospodarzy zmierzy się z Matosevicem którego pokonał również na hardzie w czerwcu 2010 r. W 1 rundzie Matosevic męczył się ze słabym Klaasenem , Reynolds odprawił z kolei anonimowego Ianni Stefano, oddając 5 gemów. Myślę, że po takim kursie warto.

Otrzymane punkty reputacji: +2
V 40

vanguarde

Użytkownik
Zastanawiam się nad zagraniem dziś takich typów:
ATP Dubaj :
Rosol L(2.0). - Beck K. ✅
Seppi A. - Petzschner P.(2.18) ✅
Mayer F. - Nieminen J.(2.0) ⛔
i z drugiego bieguna USA Delray Beach Blake-Becker(1.91) ⛔
Nie jestem specjalnie znawcą tenisa(w koszu NBA się specjalizuję), dlatego może ktoś się wypowie, najbardziej podoba mi się Petzschner który pokazał się nieźle w Marsylii, pierwsze mecze już o 11tej, ale jak ktoś bedzie niech się wypowie, może mnie utwierdzi, albo odradzi, sory że nie ma analizy, choć postaram się dopisać w późniejszym czasie argumentację na Beckera, kursy i szanse wszędzie w miarę wyrównane u buka, z góry dzieki za podpowiedzi!

S 10,5K

sheva91

Użytkownik
Grigor Dimitrov - Richard Gasquet 2,10 Tobet ✅
Ja wiem, że Gasquet jest świeżo po kontuzji, a Dimitrov był w Marsylii bliski ogrania Tursunova, ale dla mnie to jest value :grin:
Za Francuzem przemawiają umiejętności i doświadczenie, inna sprawa, że Richard jest największym specjalistą w cyklu od przegrywania wygranych meczów.
Obu uwielbiam, spodziewam się bardzo efektownego meczu, ale wydaję mi się, że Gasquet powinien zwyciężyć.

aka-shakal 16,7K

aka-shakal

Użytkownik
Sam Querrey - Dustin Brown 1,20 2:1 ✅
Brown kompletnie bez formy, co widać po ostatnich jego wynikach. Querrey też w tym roku nie zachwyca niczym specjalnym, ale z takim Dustinem nie powinien mieć problemów. Do tego gra przecież u siebie.
Teymuraz Gabashvili - John Isner 1,12 2:1 ⛔ :p
Podobnie jak wyżej. Gabshvili przegrywa w tym roku wszystko co jest do przegrania. Choć los tak chciał, że spotkał się z takimi przeciwnikami jak Wawrinka, del Potro czy Fish. Isner w Memphis wpadł od razu na del Potro z którym przegrał. Teraz ma przeciwnika dużo łatwiejszego, myślę, że spokojnie powinien sobie poradzić. Do tego gra u siebie.
Andy Roddick - Dudi Sela 1,14 Zwrot bo Andy się wycofał z turnieju
Sela w tym roku kiepsko. Zaledwie tylko jeden wygrany mecz w 3 setach z Vasselinem w RPA. Andy wiadomo, wczoraj, a raczej jeszcze dzisiaj wygrał turniej w Memphis. Nie wiadomo jaką rolę tu odegra zmęczenie. Ale Andy u siebie jest o dwie klasy lepszy niż Sela.
Richard Berankis - Juan Martin Del Potro 1,22 0:2 ✅
Co prawda w meczu z Roddickiem poprosił kolesia, żeby mu nogę w jakiś plastrach okleił, ale myślę, że to była tylko wymówka, bo wiedział, że z Andym nie ma szans. A tak szczerze to Del Potro powinien tutaj sobie poradzić. Berankis jest spokojnie do pyknięcia przez JMDP. Argentyńczyk jak na razie przegrywa tylko z czołówką.
Bjorn Phau - Mardy Fish 1,12 Zwrot bo krecz
Różnica klas. Do tego Fish dobrze się prezentuje na własnym kortach. Wyrównana walka z Roanicem itp.
Mikhail Youzhny - Gilles Simon 1,57 0:2 ⛔
Los tak chciał, że się znowu spotkają. Simon może i u siebie miał szanse wygrać z Rosjaninem. Ale już teraz nie daję mu większych szans. H2H 7:0 dla Mikhaila. Do tego sprytny Rosjanin obstawił swoją porażkę we Francji z Cilicem. Przegrał wygrany mecz bo musiał śpieszyć się do Dubaju.
Marcos Baghdatis - Andrey Golubev 1,14 Zwrot bo krecz
Golubev beznadziejna forma w 2011 roku. Nic nie wygrał. Jedyne co wygrał to set z Djoko ???? .
Juan Ignacio Chela - Eduardo Schwank 1,36 Zwrot bo krecz
Chela w tym roku dobra forma, niestety o przeciwniku nie można o tym powiedzieć. H2H 3:0 dla Cheli.
Horacio Zeballos - Juan Monaco 1,30 0:2 ✅
H2H 0:2 dla Monaco do tego dość niedawne bo z 2010 roku. Zeballos według mnie to inna liga jak na Monaco to za mało.
Victor Hanescu - Nicolas Almagro 1,22 0:2 ✅
H2H 0:2 dla Almagro. Hanescu bez formy, a Hiszpan wręcz odwrotnie. Jedyna przeciwność za typem to fakt, że może być zmęczony po finale z Chelą.
Albert Montanes - Daniel Gimeno-Traver
1,22 2:0 ✅
Daniel w tym roku nic nie wygrał. Nawet żadnego seta nie ugrał. 2011 to dla niego porażka. Montanes 3 setówka z Chelą który doszedł do finału. Do tego H2H 2:1 i dwa razy wygrana w 2010 roku więc dość niedawno.
Paul Capdeville - Alexandr Dolgopolov 1,22 0:2 ✅
Tu jednak inna liga. Alex odpadł szybko z Argentyny bo sprzedał mecz, a tak na serio to Paul kiepska forma w tym roku. Jego mecze to ciągle III setówki. Dolgopolov jak będzie mu się chciało to wygra ten mecz na stojąco, chyba że zrobi taką manianę jak w Argentynie gdzie opadł już w I rundzie.
Ciekawe co nie wejdzie ???? .

widzu 4,5K

widzu

Forum VIP
Ramos-Vinolas, A - Giraldo, S
Typ: 2
Kurs: 1,45
Buk: Unibet
Stawka: 8/10

Kurs nie zachęca ale jak dla mnie to naprawdę pewne spotkanie. Giraldo zaliczył wpadkę podczas turnieju w Costa do Sauipe, gdzie przegrał w 1r z Mello bez większej walki. No ale grał tam dosłownie dwa dni po finałowym występie w Santiago gdzie przegrał po trzy setowym meczu z Robredo. Odpoczął kilkanaście dni, nabrał świeżości i w turnieju ranki 500 na pewno liczy na dobry występ. Hiszpan nie powinien mu w tym przeszkodzić, widziałem jego ostatni mecz z Robredo. Grał naprawdę fajny ofensywny tenis, no ale Tomy grał na pół gwizdka, kiedy chciał grał trochę szybciej i dokładnie i Ramos nie miał szans. Dzisiaj w nocy powinno być podobnie, jak Girlado narzuci swoje warunki gry to Hiszpan nie będzie miał się czym przeciwstawić.

Otrzymane punkty reputacji: +1
macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
  • Frederico Gil - Filippo Volandri @ 1,60 Betsafe ⛔

Cztery ostatnie mecze z udziałem Gila to trzysetówki, w eliminacjach pokonał Luczaka i przegrał z Capdevillem, ale jako lucky loser wszedł do turnieju głównego. Śledziłem wczorajszy mecz Portugalczyka na scoreboardzie i zaimponował mi walecznością, bo od stanu 1/5* w trzecim secie doprowadził do tie-breaka, gdzie z kolei przegrywał jeśli dobrze pamiętam 1/5 i ponownie udało mu się wyciągnąć na 6/6. Ostatecznie przegrał, ale pozostawił dobre wrażenie. Wręcz przeciwne odczucia mam w stosunku do Volandriego. Poza zwycięstwem nad Hanescu przegrywa ostatnio z zawodnikami o podobnym poziomie zdobywając po dwa gemy w secie. Wydaje się że z dobrej dyspozycji, w jakiej znajdował się w drugiej części zeszłego sezonu nic nie zostało i w pojedynku z Portugalczykiem będzie miał mało do powiedzenia.

• Ruben Ramirez-Hidalgo - Łukasz Kubot @ 1,80 Expekt ✅

Łukasz nie gra źle, w Golden Swing toczy wyrównane pojedynki, jak do tej pory wygrał tylko jeden z czterech pojedynków, wszystkie z claycourterami. Dziś zagra z kolejnym zawodnikiem preferującym tą nawierzchnię. Ruben Ramirez-Hildago w tym roku z bilansem 1/6 i choć za rywali miał nie byle kogo to nie zachwycił. Z zawodnikami pokroju Polaka nie radzi sobie i nie oczekuję zmiany stanu rzeczy w dzisiejszym spotkaniu.

gju 134

gju

Użytkownik
co do typów widza i maćkaleo - podpisuje się pod nimi. ????
ode mnie:
Querrey - Brown +4.5gema 2 (1.9)✅✅✅
Pan Q cały czas marny. Pokonanie Dabula u siebie to nie jest jakiś nadzwyczajny wyczyn, a gładkie przegranie z pogubionym Fishem to też chwały specjalnie nie przynosi. Brown jest tenisistą solidnym, lubi pograć trochę dłużej. i pomimo ostatniej gładkiej przegranej z Russellem, myślę że dzisiaj powalczy z Samem.
Capdeville - Dolgopolov 2 (1.22)✅✅✅
Dolgo po bardzo dobrym turnieju sobie pozwolił na wpadkę z Acasuco w Buenos. Teraz czas na 500etkę i tu już odpuszczania nie będzie. Jak dla mnie pewna wygrana Ukraińca...choć dla nie których pewnie za niski kurs.
---
i jeszcze:
Gaba - Isner 2 (1.25)⛔
Duży Jano przegrał z wracającym do co raz lepszej formy JDP w Mmphs. To jednak żaden wstyd, miał po prostu John sporo pecha, że trafił w pierwszej rundzie na Juana. Wcześniej udało się ograć Hasse, Serre, Stepanka...powalczyć jak równy z równym z Cilicem. więc dramatu nie ma ;)
Dziś w nocy rywalem Gaba, który wygrał w tym sezonie dwa sety dotychczas. oba z bardzo źle rozpoczynającym obceny sezon Schuettlerem. Ostatnio gładziutka przegrana z Fishem. Nie widzę możliwości aby Isner przegrał ten mecz.

D 8

dyniek89

Użytkownik
Jonathan Erlich i Andy Ram v Scott Lipsky i Rajeev Ram
kurs: 2,1
Bet365

Albo o czymś nie wiem, albo kurs jest bardzo zaskakujący. Ram z Erlichem w tym sezonie bilans 2-7. Za to Lipsky/Ram dwa finały w tym jeden wygrany w San Jose. Jak dla mnie biorąc pod uwagę wyniki i kurs warto spróbować.

✅✅✅

Otrzymane punkty reputacji: +2
S 10,5K

sheva91

Użytkownik
Santiago Gonzalez- Daniel Garza 1,45 Tobet ✅
Mecz dwóch Meksykanów obdarowanych na ten turniej dziką kartą.
Gonzalez jest dla mnie 100% faworytem, mimo, że jest tylko rok starszy od rywala, w rankingu dzieli się prawie 200 miejsc. Santiago w tym sezonie skupia się bardziej na grze deblowej, w singlu jego bilans wynosi 0-2.
Garza to tenisista dla mnie kompletnie anonimowy, na stronie ATP nie o nim za dużo informacji. W tym sezonie gra głównie we futuresach. Witten, Balleret to najbardziej znani tenisiści, których w tym roku ograł Garza.
H2H 3-0 dla Gonzaleza, na clayu 2-0 Santiago nie stracił jeszcze nawet seta w trzech pojedynkach z Danielem i nie sądzi, żeby dziś miał przegrać.
Albert Ramos Vinolas - Santiago Giraldo 1,35 Tobet
Ramos Vinolas to tenisista leworęczny, grający fajny tenis na mączce w ubiegłym tygodniu napędził trochę stracha Tommy&#39;emu Robredo.
Jego przewagą może być ogranie, Hiszpan udanie przeszedł kwalifikacji, w ubiegłym tygodniu był w 2R w Buenos Aires. Giraldo ostatni mecz zagrał dokładnie 2 tyg. z Mello w Costa do Sauipe. Acapulco to jest &quot;500&quot; więc Giraldo będzie chciał tu dobrze wypaść i z takimi rywalami jak Hiszpan nie pasuję mu przegrywać.

Otrzymane punkty reputacji: +3
kanonier9 248

kanonier9

Użytkownik
J. Blake - B. Becker (1.88) Betgun
Na dziś eleganckie value. Becker to czysty amator na amerykańskich, szybkich kortach. Pamiętam jak wczoraj co wyrabiał, jaki miał zły time&#39;ing, porażka na całej lini, a w tym roku w ogóle nie jest lepiej. Blake u siebie, swoje korty, po woli wraca po dość długiej przerwie, co spowodowało spadek w rankingu na odległą pozycję. Już w tegorocznych turniejach Blake przegrywał tylko z objawieniami, bo z Roaniciem i z Kendrickiem. Tak wgl. w rywalizacjach jest już 3:0. W ostatnich turniejach Niemiec nie umie nawet urwać seta z Stepankiem czy Berankisem - ????
Liczę na gładkie 2:0.

mwrona87 101

mwrona87

Użytkownik
J Blake - B. Becker 2.10 bwin
Kursy na Niemca rosną i nie wiadomo czemu. Może i h2h nie jest na jego korzyść, ale Blake już nic ciekawego nie pokazuje, jego świetne lata dawno za nim. Becker ostatnio również nic ciekawego nie pokazuje, przegrywa kolejne spotkania ale oglądałem jego mecz ostatnio i myślę, że jest w stanie powalczyć. Z kim, jak nie z Blakiem powinien odbudować swoje morale ? Jedyny atut to gra James&#39;a u siebie - nic więcej.
Moim zdaniem warto spróbować za drobne, do boju Benjamin ! ;)
⛔⛔⛔

H 0

hans1410

Użytkownik
Milos Raonic w obecnej dyspozycji na pewno jest w stanie pokonać Carlosa Berlocq, jednak po dwóch tygodniach grania i dwóch finałach w których uczestniczył nie wiadomo czy będzie w stanie fizycznie temu podołać. Ja bym sobie to odpuścił.

maciekdmd 6

maciekdmd

Użytkownik
A co myślicie chłopaki o kursie na Raonica???warto grać na niego???Raonic najlepiej czuje się na twardych,a jak na cegle????
Jego ostatni mecz napewno zachęca do stawiania na niego. Dostal dziką karte od orgaznizatorów. Na ostatnie 8 meczów CARLOS BERLOCQ jego rywal wygral tylko jeden. Moim zdaniem młodziutki CAN. wygra to spotkanie.

widzu 4,5K

widzu

Forum VIP
Roddick wycofał sie z turnieju.
Youzhny M. - Simon G.
Typ: 1
Kurs: 1,60
Buk: Pinncale
Stawka: 4j
H2H 7:0 dla Rosjanina, ostatni mecz w zeszłym tygodniu w Maryslii i walka w trzech setach, chodz Misha powinien wygrać w dwóch ale złapał dziwny przestój w grze i przegrał kilka gemów z rzedu. Pozniej już wszytsko wróciło do normy i na korcie dominował Youzhny, który jest ostatnio w świetnej formie. Obaj zmieniają warunki z hali przechodzą na otwarte korty, trenuje tutaj od wczoraj ale początek meczu może być dla nich ciężki, no ale nikt w tym aspekcie nie ma przewagi. Misha zdecydowanie lepszy grajkiem od przebijaka Gilles&#39;a i mam nadziej, iż udowodni to po raz 8...

Otrzymane punkty reputacji: +3
gju 134

gju

Użytkownik
Karlovic - Tipsarevic 2 (1.57)✅✅✅ bo Karlovic wygląda słabo. Nie oferował dotychczas nic by można było wierzyć, że pokona swojego rodaka. Tipsa w jakiej by nie był formie to jednak cały czas to dużo bardziej dynamiczny i uniwersalny zawodnik. Ostatnio trochę cieszej o nim, ale przegrywał z samymi rywalami z najwyszej albo troszkę niższej półki. Myślę, że w końcu spokojnie będzie mógł wejść w turniej i w Delray pokaże znacznie więcej.
Przysiężny - Kavcic 2 (1.45) ZWROT Ołówek to ołówek. Na przebłysk bym nie liczył. Kavcic w dobrej, równej formie. Moim zdaniem, ołówek wraca szybko do &quot;domu&quot;.
Dabul - Nishikori 2 (1.57)✅✅✅ - Dabul - nic szczególnego, przeciętny tenisista...rywal utalentowany, w końcu troszkę dłużej bez kontuzji, od razu lepsze wyniki i lepszy ranking. Dynamika i agresywność Japończyka wykonczy Dabula.
Montanes - Gimeno Traver 1 (1.22)✅✅✅ Montanes już się rozruszał na clayu i wygląda naprawdę ok...gimeno drmatyczna forma od zakończenia poprzedniego sezonu.
Kunitsyn - Dodig 2 (1.53)✅✅✅ okazja. Dodig oferuje bardzo solidny tenis na takich nawierzchniach. Pewna ręka przy siatce, mocno z końcowej lini, serwis, który w każdej chwili może zadecydować o powodzeniu w newralgicznym momencie. Kunitsyn już przegrał w kwalach tu, ale szczęśliwie parę tenisistów porezygnowało z turnieju. Dodig powinien to wykorzystać.
Youzhny - Simon 1 (1.57)⛔⛔ H2H 7:0 + świetna forma Miszy. Gdyby nie jego głowa to zagrałbym to za bardzo duże pieniądze.

widzu 4,5K

widzu

Forum VIP
Właśnie moim zdaniem buki zdecydowanie przesadziły z kursami na Michała. Polak ograł Kavcica co prawda 2 lata temu ale mecz był pod dyktando Polaka. w Memphis Polak grał z Dabulek z kontuzją i liczył praktycznie tylko na swój serwis. Teraz już na pewno z jego nogą jest lepiej i to jego ostatnia szansa jak dzisiaj przegra to wraca do grania w challangerach i dobrze o tym wie, Słowieniec jest na pewno do ogrania a handi +1,5 1,55 jest jak najbardziej do grania moim zdaniem.

M 28

mitch

Użytkownik
Z typów gju wyrzuciłbym jedynie Tipsarevica i Kavcica.
Kavcica dlatego, że Michał jednak potrafi zagrać na wysokim poziomie, więc kurs raczej nie warty ryzyka.
Tipsarevic jest lepszym tenisista od Karlovica, ale to tez bardzo ciekzi mecz. Zawsze z takim przeciwnikiem gra sie trudno.
Uwazam natomiast, ze swietnym typem jest Nishikori. Japończyk wygrał kiedyś tytuł w Delrey Beach, teraz powraca do wyskoiej formy, Dabul jest jednak o klase gorszym zawodnikiem.
Polecam na dzisiaj granie Nishikoriego + Falla. Kolumbijczyk wczoraj ku mojemu zaskoczeniu ograł łatwo Dancevica, z Hajkiem nie powinien mieć problemów. Kurs ok 2.00 przy takim dubelku. Chociaz ja i tak gram single ????

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Kevin Anderson - Donald Young @ 1,4 Ladbrokes ✅

Serwisman z RPA po wygranym turnieju u siebie w Johannesburgu wrócił grać do USA, gdzie przegrał z Kendrickiem po bardzo zaciętym meczu, co podnosi nam nieco kurs na jego zwycięstwo z niespełnionym jak dotąd amerykańskim talentem Youngiem. Donald prawie cały sezon startuje w ojczyźnie otrzymując dzikie karty lub przebijając się przez kwalifikacje. Tym razem musiał korzystać z tej drugiej opcji. Pokonał Wolmaransa i Estrellę i uległ Kavcicowi. Wszedł do turnieju głównego jako LL, ale spotyka rywala znacznie lepszego od siebie i nie zanosi się by miał szansę powalczyć jak równy z równym. H2H 3:3, 3 ostatnie mecze dość łatwe dla Andersona, dziś oczekuję na kolejne zwycięstwo Kevina

Thomaz Bellucci - Fernando Verdasco @ 1,47 Pinnacle ⛔

Bellucci od sierpnia spada w rankingu - co prawda powoli i nieznacznie, ale regularnie - i odzwierciedla to jego formę. Od French Open (IV runda) nic ciekawego nie zaprezentował. Inna sprawa że ta jego nienajwyższa dyspozycja przeważnie wystarcza na solidnych claycourterów (zwycięstwa nad Volandrim, Machado i Berlocq). Nie jest jednak na tą chwilę gotów na walkę z zawodnikami o poziomie odzwierciedlającym jego ranking. Stąd porażki z Fogninim czy Chelą, którymi kończył udział w turniejach w Santiago i Costa do Sauipe. Z kolei Verdasco pomimo zdarzających mu się dość często ostatnimi czasy wpadek na twardej nawierzchni, na mączce jest w ścisłym topie i porażki z zawodnikiem pokroju Bellucciego nie wchodzą w grę.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom