ATP Houston i ATP Casablanca
????
Alund M. - Hewitt L.
Alund M. +3,5 ::: 1,84 ::: Pinnacle
::: 3/10
Co prawda w 2009 roku Hewitt wygrał ten turniej, ale tamtejszy poziom rywali był bardzo słaby, a w finale spotkał się z Waynem Odeśnikiem. Australijczyk na przestrzeni dwóch ostatnich lat zagrał 3 mecze na mączce i odnotował 3 porażki w 2012 roku, z Blaz Kavcicem, z Cedrik-Marcel Stebe i Florianem Mayerem.
Alund na mączce potrafi grać, a w 2012 roku rozegrał aż 79 meczy na tej nawierzchni, w 2013 już 19. Hewitt myślę, że pomimo doświadczenia jakie posiada to jednak przeciwko zawodnikowi preferującego korty ziemne będzie miał spore kłopoty i nie będzie to dla niego łatwe spotkanie. Hewitt to przebijacz i skróty grane pod siatkę Martina Alunda mogą mu przysporzyć sporo problemów. Ja się przy typie zabezpieczam jeszcze dodatnim handicapem.
Wynik:
4:6 6:3 6:1
????
Haase R. - Bautista-Agut R.
Haase R. ::: 2,32 ::: Pinnacle
::: 3/10
Moim zdaniem mecz z cyklu 50 na 50, choć ja tutaj delikatnie faworyzowałbym Holendra. Haase w tym sezonie nie ma szczęścia do losowań i trafiał na rywali znacznie lepszych od siebie lub będących w formie. Jedyną wpadkę jaką można mu przypisać to ta w meczu z Goffinem, ale pamiętam dobrze ten mecz bo go śledziłem. Pierwszy set "prawie" wygrał, a w trzecim przegranym przez niego 6:1, pojawiła się informacja o jakiejś kontuzji. To wszystko by tłumaczyło jego porażkę.
Na Davis Cupie pokonał Ungura, więc już chyba wszystko wróciło do normy. Haase często gra na mączce, co jest jakimś plusem przy typie.
Bautista-Agut w 2013 roku dość przeciętne wyniki i wcale mnie nie przekonują by w tym meczu na niego postawić jakąkolwiek gotówkę. Ostatnio w Miami pomimo wygrania 1 seta w meczu z Zemlją skreczował z powodu urazu mięśni brzucha. Tak szczerze to oprócz turnieju w Indiach na początku roku to późniejsze wyniki miał bardzo przeciętne. Kurs na Haasa warty gry i pomimo, że Bautista-Agut to dość dobry "ziemniak", to jednak nadal uważam go za gracza na poziomie Challenger.
Wynik:
6:3 2:6 7:5