>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

ATP Roma, WTA Berlin 5-12.V

Status
Zamknięty.
vice-versa 22

vice-versa

Użytkownik
J.Blake - A. Seppi 2 kurs: 2.40

Patrząc na kurs jaki został wystawiony na Włocha, śmiem zarzucić bukom pewną niewiedzę ???? W/g mnie przeliczniki powinny być równe, z delikatnym wskazaniem na Seppi&#39;ego. J.Blake preferuje zdecydowanie szybszą nawierzchnię, a na cegle co tu dużo ukrywać - Amerykanin nigdy nie robił wyników, grając po prostu słabo. Ostatnia porażka Blake&#39;a z
Gremelmayr&#39;em 1:6, 4:6 stanowi jakby potwierdzenie moich słów. Natomiast Seppi nie dość, że gra przed własną publicznością, to o niebo lepiej spisuje się od swojego dzisiejszego rywala jeśli chodzi o grę na clay&#39;u. Włoch w porównaniu do poprzedniego sezonu spisuje się trochę słabiej na mączce, ale mimo wszystko stawiam tu na większe ogranie Seppi&#39;ego na tej nawierzchni.

havi 0

havi

Użytkownik
Rozpiska na dzisiejsze mecze :
Kort główny:
[6] A. Roddick (USA) vs M. Fish (USA)
[1] R. Federer (SUI) vs G. Canas (ARG)
F. Volandri (ITA) vs [Q] N. Lapentti (ECU)
Not Before 8:30 PM
S. Bolelli (ITA) vs [Q] O. Patience (FRA)
[3] J. Erlich (ISR) / A. Ram (ISR) vs J. Kerr (AUS) / J. Nieminen (FIN)
Kort 1:
J. Ferrero (ESP) vs N. Kiefer (GER)
[12] F. Gonzalez (CHI) vs J. Tipsarevic (SRB)
F. Verdasco (ESP) vs [11] C. Moya (ESP)
G. Simon (FRA) vs [10] J. Tsonga (FRA)
Kort 6:
[14] T. Robredo (ESP) vs J. Chela (ARG)
[WC] M. Ancic (CRO) vs F. Lopez (ESP)
I. Karlovic (CRO) vs [15] P. Mathieu (FRA)
M. Melo (BRA) / A. Sa (BRA) vs J. Blake (USA) / M. Fish (USA)
I. Karlovic (CRO) / R. Wassen (NED) vs [WC] F. Cipolla (ITA) / P. Starace (ITA)
Kort 5:
D. Tursunov (RUS) vs J. Acasuso (ARG)
Not Before 3:00 PM
L. Horna (PER) / J. Monaco (ARG) vs M. Fyrstenberg (POL) / M. Matkowski (POL)
D. Tursunov (RUS) / S. Wawrinka (SUI) vs M. Mirnyi (BLR) / J. Murray (GBR)

zamer 0

zamer

Użytkownik
Muller - Yan
Typ: Muller
AKO: 2.20

Stawiam w dzisiejszym spotkaniu na Niemkę, która może świetnej formy nie prezentuje, ale na Chinkę powinno wystarczyć. Muller zawsze grała tutaj dobrze i tym razem nie powinno być inaczej. Napiszę treściwą analizę, więc: Yan wczoraj grała debla, gdzie zaprezentowała się bezniadziejnie. Staty z meczu obrazują wyraźnie jak bardzo świetnego deblowi Yan/Zheng zależało na wygranej. Poprzednie jej występy w Berlinie również pokazuja, że przyjeżdżała tutaj bardziej odpręzyć się i tylko poprzebijać, aby później wystartować w Rzymie. Bardzo prawdopodobnym jest, że teraz będzie tak samo. Martina gra u siebie i to u siebie powinna podciągnąć bilans gier. Co do nawierzchni to Niemka góruje tutaj znacznie. Kursy na bwin poleciały już z 2.30 na 1.95. Wczoraj na Chinke było 1.35, dziś jest 1.67. Życzę trafnych wyborów

krajzicinek 0

krajzicinek

Użytkownik
Spotkanie: Bartoli M. - Safarova L.
Typ: 2
Kurs: 1,95
Bukmacher: Bet-at-home
Analiza:
Bardzo interesujący pojedynek...obie panie zagarły ze soba jeden raz...
31/08-07 US Open, New York, USA R32 Ameryka Kort twardy otwarty Bartoli, Marion 2:1 46 62 63
Wygrała co prawda Bartoli ale po bardzo emocjonującym meczu...dzisiaj w Berlinie szykuje się wielki rewanż...Bartoli w ostatnich turniejach spisuje się bardzo słabo:
17/04-08 R16 Bartoli, Marion vs. Zvonareva, Vera 1:2 46 64 16 15/04-08 R32 Bartoli, Marion vs. Dellacqua, Casey 2:1 75 46 61 Amelia Island, USA, Ameryka 08/04-08 R32 Bartoli, Marion vs. Govortsova, Olga 1:2 64 26 46 Sony Ericsson Open, Miami, USA, Ameryka 28/03-08 R64 Bartoli, Marion vs. Wozniacki, Caroline 0:2 36 16
Jej 11 pozycja w rankingu nie odzwierciedla jej obecnej dyspozycji...Co do Safarovej...Czeszka zagrała wspaniały mecz wczoraj...pokonując w Berlinie 2:0 (6:4,7:5) wyżej rozstawioną V.Razzano...widać odzyskała siły i formę w tym turnieju...jest dla mnie kandydatką do conajmniej ćwierćfinałów...myślę, że dzisiaj Bartoli nie da rady Czeszce, zanosi się na rewanż za pojedynek w US Open ???? Typ ryzykowny...ale godny uwagi :smile:

kiboll 0

kiboll

Użytkownik
Vaidisova Nicole - Dulko Gisella
typ 2
kurs 1.83, Expekt

Co sadzicie o tym meczu ? Dulko znakomicie zagrala poprzedni turniej, tracac tylko 1 seta bodajze i tym kierowalem sie przy obstawianu tego spotkania. Moze ktos mi cos powiedziec na temat Vaidisovej ? W jakiej moze byc teraz formie i czy Dulko powinna sobie z nia poradzic ?

kantona 0

kantona

Użytkownik
:tenis:C.Moya - F.Verdasco ????(ilość rozegranych setów )
Typ:2 ( 3 sety)
Kurs:1.90
Buk:bwin

Już za kilka minut tzn.o godz.16.00 na turnieju tenisowym masters w Rzymie rozpocznie się spotkanie pomiędzy dwoma Hiszpanami Carlosem Moyą i Fernando Verdasco. Moya im starszy tym staje się zawodnikiem bardziej chimerycznym. Może to wynika z potrzeby oszczędzania sił na pojedynki w kluczowych turniejach a może tylko brak szczęścia w losowaniach drabinek turniejowych. W turnieju masters w Monte Carlo przegrał w 1 rundzie z mało znanym Qeereyem ale później w trakcie turnieju zobaczyliśmy ,że ten zawodnik wychowany na twardych kortach amerykańskich świetnie sobie radzi na glinie dochodząc do 1/4 finału. Spotkanie z Moyą trwało 3 sety .W następnym turnieju w Barcelonie na ojczystej ziemi Moya nie sprostał następnemu ,,młodemu wilkowi,, tenisa Lotyszowi Gulbisowi ...i też spotkanie trwało 3 sety . Z Fernando Carlos spotykał w oficjalnych meczach na korcie 5- krotnie i wszystkie spotkania roztrzygnął na swoją korzyść .Ostatnie 3 mecze Moya wygrał w stosunku 2:1. Dziś będzie podobnie.

Żywa ryba jak pstrąg płynie pod prąd,martwa i...śmiecie płyną z prądami.

snajper34 0

snajper34

Użytkownik
Oglądałem mecz Moya - Gulbis podczas turnieju w MC. Moya bardzo mnie rozczarował nie dlatego, że przegrał ale dlatego, że się nie starał. Wyraźnie było widać &quot;wiek&quot; u Carlosa. Równolegle do czasu tracił siły i popełniał więcej i więcej błędów. Myślę, że z Verdesco będzie podobnie. Mecz będzie 3-setowy i wygra go Verdasco. Nie będzie to przygniatająca przewaga młodszego Hiszpana i z pewnością zwycięstwo do końca będzie niewiadomą ale tak jak na wstępie zaznaczyłem wiek Carlosa powinien się odezwać w 3 secie i pomóc dla Verdasco ????
---------
To mój pierwszy wpis po ponad dwóch latach czytania tego forum. Mam nadzieję, że trafiony... ????

prasa 1,3K

prasa

Forum VIP
Anna Chakvetadze - Viki Azarenka 2 @ 1.65
Czaki w tym sezonie jakoś nie przekonuje. Od zwycięstwa w Paryżu, nie gra zupełnie nic ciekawego. Porażki z o wiele słabszymi zawodniczkami nie wystawiają jej dobrej laurki. Na cegle wiele w tym roku nie grała, na takiej europejskiej tylko raz. Wygrała w niezbyt przekonującym stylu z Vanią King, która z clayem wiele wspólnego przecież nie ma. Za to Viki Azarenka jest wyraźnie w gazie. Finał w Pradze (grała tam baaardzo dobrze, z Bepą nie miała szans, Vera była jednak poza zasięgiem ), tutaj już z łatwością wygrała z Casey Dellaquą. Białorusinka myślę, że jeszcze w tym turnieju sporo napisze. H2H 2:0 na korzyść laleczki Czaki. Ale po jutrzejszym meczu myślę, że bilans Viki z Anną będzie wyglądał bardziej korzystnie dla tej pierwszej.
Gisela Dulko - Caroline Wozniacki 1 @ 2.05
Dulko jak Azarenka, jest w gazie. Wygrała w Fes, grała tam bardzo dobrze. Mogłaby troszkę poprawić serwis, ale ogólnie jest ok. Martwi mnie jedna rzecz. Nicole Vaidisova, jej dzisiejsza przeciwniczka, grała BEZNADZIEJNIE, ale jednak seta Giseli urwała. Jednak z drugiej strony, jeśli Dulko chciałaby odpocząć, to jednak pozwoliła by Czeszce awansować. Natomiast powalczyła i przeszła dalej. Uważam, że postara sie wykorzystać fakt, że forma jest na prawdę solidna. Karolina Wozniacki za to jest jedną z moich ulbionych zawodniczek do obstawiania w tym sezonie...ale jednak nie tym razem ???? Nie rozgrała w swoim życiu zbyt wielu spotkań na clayu, nic na tej nawierzchni też nie osiągnęła. Od Amelii nie grała nigdzie, dopiero mecz z Tatianą Golovin był jej pierwszym od tego czasu. Zaznaczam, że tego typu jestem pewny mniej niż pierwszego, ponieważ Dunka odpoczywała, podczas gdy Gisela Dulko walczyła o swój trzeci tryumf w WTA w karierze. Ale jednak myślę, że dobra dyspozycja i &quot;gaz&quot; Giseli wezmą górę.

kantona 0

kantona

Użytkownik
N.Pietrowa -M.Kirilenko
Typ:2
Kurs: 1.80
buk:bwin

Na godzinę 14.30 planowany jest na turnieju WTA Berlin pojedynek singlowy pomiędzy zawodniczkami Rosji Nadieżdą Pietrową i Marią Kirilenko. Pietrowa 22 zawodniczka rankingu WTA po zmianie trenera obniżyła loty w 2008 roku . Brak obecnie znaczących wygranych pojedynków. Odpadała w 1 lub 2 rundach pojedynków singlowych. Jest mistrzynią turnieju w Berlinie z 2006 roku po zwycięstwie w finale nad obecną nr1 rankingu WTA J.Henin 2:1. W roku ubiegłym dotarła do 1/4 finału gdzie nie sprostała koleżance z reprezentacji Rosji Kuzniecowej 0:2 Ale Pietrowa z 2006 roku i obecnie to całkiem dwie różne bajki . W 1 rundzie męczyła się niemiłosiernie z Słowenką Srebotnik 7:6 2:6 7:6 . Kirilenko jako 27 zawodniczka rankingu WTA w 2008 roku notuje wzrost formy i duży awans w rankingu WTA. Szczególnie obecnie świetnie sobie radzi na kortach gliniastych , na których osiągnęła duży sukces wygrywając turniej w Estoril (Portugalia ) gdzie w finale pokonała Czeszkę Beneszową 2:0. W 2006 roku w WTA Berlin Maria doszła do 3 rundy ,w której przegrała z liderką rankingu WTA Henin 0:2 a w 2007 odpadła w 1/32 z Chinką Li Na 1:2. W 1 rundzie obecnego turnieju Kirilenko pokonała Wiesninę też Rosjankę 2:1.
Nadia i Maria spotykały się oficjalnie na korcie 3 -krotnie. 2:1 prowadzi Pietrowa. Po dzisiejszym spotkaniu bilans bezpośrednich pojedynków będzie remisowy.

Nie rozwijaj żagli póki kotwica na dnie.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Spotkanie: Ivo Karlovic - Potito Starace
Typ:1
Kurs: 2,62
Buk:Bwin
Spotkanie chorwackiego wieżowca grającego chyba jednym z lepszych serwisów w stawce i włoskiego zawodnika, który gra u siebie i to chyba jedeny atut przemawający na rzecz Włocha, wg mnie Karlovic jest o wiele lepszym zawodnikiem, bardzo trudngo go przelamac (z racji serwisu) a Starace do super przyjmujących nie należy. W pierwszej rundzie Potito zmierzyl się z młodym Ciliciem i wygrał ale z problemami (2-1), natomiast Karlovic mial trudniejsze zadanie i udało mu sie temu sprostać, tj. pokonac francuza Mathieu 2-0 co swiadczy ze jest w bardzo dobrej formie.

Jak dla mnie jest to typ dnia, a kursy od wczoraj cały czas lecą w dół

manafluid 0

manafluid

Użytkownik
Spotkanie: Ivo Karlovic - Potito Starace
Spotkanie chorwackiego wieżowca grającego chyba jednym z lepszych serwisów w stawce i włoskiego zawodnika, który gra u siebie i to chyba jedeny atut przemawający na rzecz Włocha, wg mnie Karlovic jest o wiele lepszym zawodnikiem, bardzo trudngo go przelamac (z racji serwisu) a Starace do super przyjmujących nie należy. W pierwszej rundzie Potito zmierzyl się z młodym Ciliciem i wygrał ale z problemami (2-1), natomiast Karlovic mial trudniejsze zadanie i udało mu sie temu sprostać, tj. pokonac francuza Mathieu 2-0 co swiadczy ze jest w bardzo dobrej formie.

Zgadzam sie w 100%. Ivo ostatnio nie dosc ze nie spuszcza tonu w akcji servisowej to zaczyna wygrywac nie w tie-breakach ale przelamujac rywali.
Gram na Chorwata w dublu z Fisherem @ 3,48 gra w Challengerze przeciwko Troickiemu, ktory ostatnio kreczowal, jest wysoki i stary a bedzie musial troche pobiegac. Lacznie AKO ~7 mysle ze spokojnie siada.

A 0

a-rod

Użytkownik
Szavay A. - Bartoli M.
Typ: Szavay A.
Kurs: 1.70

Sugerowałem, się ostatnimi meczami, tj. formą zawodniczek. Zawodniczki w rankingu bardzo blisko siebie, na Węgierkę jednak wskazują wyraźnie regularniejsze dobre wyniki. Bartoli nieobliczalna i takich zawodniczek nie lubię, ale postanowiłem się skusić. Szavay powinna wykazać wiele więcej ochoty do gry niż niewyraźna Bartoli.
Zastanawiałem się także nad Bolelli S. - Roddick A. aby zagrać na Włocha, spodziewałem się jednak pokaźniejszego kursu, więc nie gram przeciw swojemu zawodnikowi. :-D
Plus jeszcze: zagram handicap setowy na Luisa Horne (+1.5 seta), ale tu podkreślam, że głównie z sympatii do gry zawodnika. Oczywiście, swoją drogą, zagrał dwa dobre mecze w Rzymie, ale Stepanek w jakikolwiek sposób to zrobił, to jednak ograł Ferrera. Kurs: 1.60

prasa 1,3K

prasa

Forum VIP
Anna Chakvetadze - Viki Azarenka 2 @ 1.65✅
Gisela Dulko - Caroline Wozniacki 1 @ 2.05 ✅

Simone Bolelli
- Andy Roddick 1 @ 1.80
Ja za to nie zastanawiam się co do Bolelliego ???? Dick, co by o nim nie mówić, wielbicielem cegły nie jest. Tutaj jego główny atut, czyli potęzny serw, troszkę traci na wartości. Nawet mocno ubita cegła, jaką mamy w Rzymie, tutaj nie pomoże. Poza tym nie tylko o serw chodzi. Roddick po prostu tej cegły za bardzo nie lubi, raczej unika jak ognia tej nawierzchni. Bolelli wygląda, jakby przygotował formę właśnie na turniej w ojczyźnie. Dobry występ w Monachium, świetny początek w Rzymie...póki co wygrywa bez trudu. Szykuje się mecz z małą ilością przełamań, ale jednak fakt, że Bolek lubi cegłę, przeważy szalę zwycięstwa na jego stronę.
Nicolay Davydenko - Timmy Robredo 1 @ 1.30
Robredo niby zaczyna grać na przyzwoitym poziome, ale jednak wciąż brakuje mu błysku. Wygrywa z dobrymi zawodnikami, pokroju Cheli czy Canasa ( zazwyczaj Ci dobrzy zawodnicy w formie nie są akurat :p ), ale jak trafia na tych najlepszych, przegrywa z kretesem. A do tych najlepszych zawodników niewątpliwie zalicza się Nicolay. Denko odpoczął tydzień, no i wraca do gry. Zniszczył wprost SuperMario, liczę na powtórkę z Tommym Robredo. H2H 4:1.
Juan Carlos Ferrero - Stanislas Wawrinka 1 @ 1.75
Czy można przejśc obojętnie obok takiego kursu na pogromcę Króla Cegły? Wiem, że Rafa był zmęczony i obolały, ale tak gładkie 2:0 robi wrażenie. Stach Wawrinka gra ostatnio dużo ( może za dużo ? ) i całkiem dobrze, ale Juan Carlos wygląda, jakby odnalazł formę. Przynajmniej tak sądzę:p
Radek Stepanek - Luis Horna 2 @ 2.70
Piękny Radek pokonał dziś Davida Ferrera, co jakoś specjalnie mnie nie zaskoczyło. Zmęczony Hiszpan i tak walczył aż dwa i pół seta, bo potem już poszło gładko i Stepanek wygrał 6:1 w 3 secie. Teraz zmierzy się z Peruwiańczykiem Horną. To kwalifikant, zdąrzył się obyć z kortami podczas 4 poprzednich spotkań. Pokonał Mirnyia, Zvereva, Gasqueta i Chucho. Robi wrażenie? Na mnie tak. Widzę tu zwycięstwo doga ????

Oglądałem dziś spotkanie Karlovicia z Potito Starace. Doktor Ivo wygrał po niesamowicie zaciętym spotkaniu. Niech mi nikt nie waży się powiedzieć o nim drewniany Ivo, bo pokazał wiele dobrych zagrań, bardzo dobrze grał przy siatce. Warto dodać, że włoska publiczność gwizdała niesamowicie po jego udanych zagraniach, cały czas za to żywiołowo dopingowała swojego rodaka. Karlovic niesamowicie cieszył się po tym zwycięstwie, wygląda na to, że chce powalczyć w tym turnieju.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Spotkanie: Ivo Karlovic - Potito Starace✅

Spotkanie : James Blake (USA) - Fernando
Typ :
2
Kurs : 1,63
Buk : bwin
James Blake może podziękować Seppi, że jest w tej rundzie turnieju, wloch mógł spokojnie odprawić amerykanina wczoraj 2-0, ale zabrakło mu zimnej krwi i niestety przegrał. H2H jest 1-0 dla amerykanina ale mecz odbył się na hardzie czyli ulubionej nawierzchni Blake. Natomisat tutaj amerykanin gra tragicznie: popełnia masę niewymuszonych błędów, praktycznie nie ma pierwszego serwisu, a Hiszpan to zawodnik potrafiący grać solidny tenis i wg mnie wygra z Blakem dosc łatwo.

T 0

tsonggg

Użytkownik
Gram na Chorwata w dublu z Fisherem @ 3,48 gra w Challengerze przeciwko Troickiemu, ktory ostatnio kreczowal, jest wysoki i stary a bedzie musial troche pobiegac. Lacznie AKO ~7 mysle ze spokojnie siada.
Nie zgodzę się tu z pana zdaniem, bo dla mnie 22-latek nie może być stary.

A 0

a-rod

Użytkownik
Ja to się z nikim nie zgodzę, bo ma już nawet 29 lat, ale nie sądzę żeby był stary. :p Wysoki owszem, ale niejednemu tenisiście pokazał już, że przerasta go nie tylko wzrostem. Mnie zaskoczył osobiście, że wygrał w Rzymie aż dwa mecze. Mam dla niego szacunek. Żeby było jasne, z Fedem szans mu nie daje. :razz:

radek03 90

radek03

Forum VIP
A. Roddick-S. Bolelli✅
Typ:Będzie TB w meczu
kurs:2,1

Bolelli muszę powiedzieć, że od jakiegoś czasu bardzo pozytywnie mnie zaskakuje, gra naprawdę dobrze i solidnie, cięzko go przełamać, w jego meczach często dochodzi do TB. Naprzeciwko wlocha stanie amerykanin Roddick, który nie jest jakims specjalistą od gry na mączce, jednak jego dobry serwis (pewnie wielu z was sądzi ze na clay serwis jest mało ważny) powoduje, ze jest cięzko go przełamac, dlatego też sądzę, że w tym meczu zobaczymy co najmniej jeden TB.

Juan Carlos Ferrero-Stanislaw Wawrinka⛔????
typ:1
kurs:1,8

Tutaj stawiam zdecydowanie na Hiszpana, który jest jednym z lepszych specjalistów w grze na mączce na świecie, byc moze swoje najlepsze lata ma juz za sobą, ale jego gra na tym turnieju naprawde zaskakuje. A potwierdzeniem tego jest fakt, iz wczoraj pokonał a nawet nie boję się uzyc stwierdzenia rozbił niekwestiowanego króla gry na cegle Rafe Nadala. Na przeciw niego stanie także bardzo dobry tenisista-Wawrinka, który jak narazie takze gra niezle we Wloszech, ale wg mnie większość aspektów przemawia na korzysc Hiszpana, nawet w H2H jest 3-1 dla niego.

J. Jankovic-M Kirilenko⛔
typ:2
kurs:3,78

To jest mój najbardziej ryzykowny typ na dziś, ale ma napewno duże szanse na powodzenie. Jankovic gra ostatnio bardzo przeciętnie, nie potrafi od początku zesonu wrócic go gry z poprzedniego roku. Doznała juz w tym roku kilku niespodziewanych porażek. Natomiast Kirilenko gra bardzo dobrze, widać ze jest w formie. Ostatnie 7 meczów to siedem zwycięstw (nie licząc oczywiście pokazowego turnieju w Warszawie). Wczoraj dość gładko pokonała N. Pietrową, a dzis wg mnie z kwitkiem odprawi Serbkę.

A 0

a-rod

Użytkownik
Almagro N. - Gonzalez F.
Typ: Almagro N.
Kurs: 1.55

Stawiam na Almagro, bo powinien być świeższy, mieć więcej sił niż Gonzalez, nie ma co gadać o nawierzchni bo panowie wiedzą doskonale jak się na niej gra. Po wygraniu tytułu w Monachium solidnie podmęczył go jeszcze Tipsarevic w pierwszej rundzie. A co do Nicholasa, to nawet z tak grającym Nalbandianem, zwycięstwo w dwóch setach budzi respekt.

radek03 90

radek03

Forum VIP
Almagro N. - Gonzalez F.
Typ: Almagro N.
Kurs: 1.55

Stawiam na Almagro, bo powinien być świeższy, mieć więcej sił niż Gonzalez, nie ma co gadać o nawierzchni bo panowie wiedzą doskonale jak się na niej gra. Po wygraniu tytułu w Monachium solidnie podmęczył go jeszcze Tipsarevic w pierwszej rundzie. A co do Nicholasa, to nawet z tak grającym Nalbandianem, zwycięstwo w dwóch setach budzi respekt.
zgadzam się z tym typem, gonzales jest napewno bardziej zmęczony od Almago, ktory jest w swietnej dyspozycji, a poza tym w meczu z Tipsarewicem Gonzo doznała jakies kontuzji, byc moze nie bedzie mialo to znaczenia, ale kto wie czy się nie odnowi.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom