BATE - PORTO
Obie drużyny grają o coś. BATE w ostatnim meczu zagra w Bilbao i jeśli dziś nie zdobędzie punktów albo zdobędzie tylko jeden to przy porażce/remisie/wygranej Bilbao kwestia gry w Lidze Europy rozstrzygnie się w ostatniej kolejce.
Tak więc na pewno dużo bardziej powinni spiąć się gospodarze, niż goście.
Co do gospodarzy to mają już pewny awans jednak nie wiadomo, z którego miejsca. Jeśli dziś nie wygrają to niezależnie od wyniku Shaktara sprawa pierwszego miejsca rozstrzygnie się w ostatniej kolejce, gdzie Porto gra u siebie.
Chciałem jeszcze zauważyć, ze Porto stoi obecnie lepiej w
LM niż w rodzimej lidze, gdzie jest dopiero trzecie. Dzisiejsza wygrana prawdopodobnie i tak nie dam im gwarancji pierwszego miejsca (pewnie Shaktar wygra) więc czy aż tak będą się spinać? Jeśli zremisują, a Shaktar wygra to będą mieli tyle samo punktów i u siebie będą potrzebowali co najmniej remisu 0-0 albo 1-1. Przy wygranej (i wygranej Shaktara) też będą potrzebowali co najmniej remisu u siebie.
Wniosek: PORTO ( przypadku wygranej Shaktara) czy wygra czy zremisuje z BATE będzie musiało walczyć o pierwsze miejsce w ostatniej kolejce.
Shaktar - Bilbao
Z powyższej analizy można wywnioskować wiele. Pierwsza sprawa, że jeśli Porto wygra swój rozgrywany wcześniej mecz, to Shaktar musi wygrać ten, by mieć szanse na walkę o pierwsze miejsce w ostatniej kolejce, gdzie tylko wygrana dawałaby im tą pozycję.
Bilbao dalej z szansami na Ligę Europy. Ostatnio nastąpił pewien progres. W lidze zaczęli sobie radzić i wybrnęli na środek tabeli więc sytuacja jest zgoła inna niż była 2 miesiące temu, kiedy Bilbao grzęzło na dnie tabeli.
Obecnie goście mogą sobie pozwolić na powalczenie na Ukrainie, bo odskoczyli z dołu i ugruntowali pozycję w lidze.
Chciałem jeszcze zauważyć, że w pierwszym meczu padł tylko remis 0-0.
Wniosek: jeśli Porto wygra z BATE to będzie loteria, czy Shaktar będzie się za wszelką cenę spinał. Bilbao natomiast odnotowuje progres i jeśli nie odpuszczą całkowicie tego meczu to Shaktar może mieć problemy.
CSKA - ROMA
Jeden z najciekawszych meczy tej kolejki.
Dla mnie kompletny NO BET ale podam parę informacji:
1. Dla CSKA jest to praktycznie mecz o życie. Ostatnia kolejka to mecz w Monachium więc dzisiaj jest wóz albo przewóz. Jeśli dziś nic nie ugrają to mogą pożegnać się ze wszelakimi rozgrywkami. Remis to absolutne minimum, które jednak będzie zależne od innych. Tylko wygrana da im szansę na awans i pewność gry w
LE.
2. Roma gra mecz o mniejsze życie jednak na pewno porażka bardzo skomplikuje im życie. Ostatni mecz u siebie z City i na pewno szanse wyrównane...
Wniosek: mecz na noże. CKSA o wszystko albo nic. Chyba, że City przegra i dziś i z Romą, ale na pewno liczyć na to nie ma co.
CITY - BAYERN
Ciężki mecz. Dla mnie nie trafiają argumenty typu "Bayern dostaje mega kasę więc musi grać zawsze na maxa" itp. Każdy wie jak wygląda futbol, czasem każdy odpuszcza mimo zapowiedzi itd.
Pewne jest jedno: dla City to być albo nie być. Remis czy porażka w zasadzie eliminują ich z dalszej rozgrywki więc muszą pocisnąć.
Jak dla mnie City nie jest skazane na porażkę. Grają może i tak sobie ale potencjał jest i kto wie... Bayern ma serię pięciu zwycięstw, może akurat trafi się słabszy mecz? Remisowali już na wyjazdach z Gladbach (kurs 1.4) czy HSV (dość sensacyjnie, kurs 1.33) albo Schalke (kurs 1.45). Dlaczego więc nie mieliby dziś spuścić z tonu? Każda seria kiedyś się kończy, a gorszy wynik potrafi często zmobilizować.
PSG - AJAX
Seria 7 zwycięstw po stronie PSG. Czy Paryżanie wytrzymają tempo? Ostatnio podobną serię mieli na początku roku i przełamali ją... meczem w
LM (z Chelsea, tydzień wcześniej pokonali Chelsea u siebie).
PSG ma pewny awans i ciężko mi uwierzyć, że zakończą fazę grupową na pierwszym miejscu. Ostatni mecz w Barcelonie, która na pewno odegra się za pierwszy mecz. Wygrana z Ajaxem niewiele im pewnie da, a z 4 dni mecz Niceą. Wg mnie po tych kursach nie warto grać gospodarzy.
Ajax natomiast ma o co walczyć, bo chociaż ta
Liga Europy by się przydała. Remis w tym meczu dawałby jedno (w przypadku porażki APOEL'u z Barceloną): u siebie w ostatnim meczu jakikolwiek remis gwarantowałby im 3. miejsce. Myślę, że Ajax stać na remis, szczególnie, że PSG może do tego meczu podejść z myślą o sobotnim spotkaniu w
Ligue 1.
APOEL - BARCELONA
1.25 na Barcę? Nie widzę żadnego sensu. Jedyne co mi wpadło w oko to zakład: Barca wygra do zera (ok. 1.90) albo APOEL nie strzeli (ok. 1.70).
APOEL póki co strzelił 1 bramkę. Barca wiadomo jak gra: 70% utrzymania więc pewnie APOEL nie będzie miał nawet zbytnio okazji do oddania strzału. Prawdopodobnie mecz o 3 miejsce w grupie i tak rozegra się w ostatniej kolejce w Amsterdamie więc jakoś tutaj APOEL'u nie widzę.