Przed ostatnia kolejka Fazy Grupowej Ligi Mistrzów. Według mnie najlepszym typem na wtorkowe spotkania jest BTS w potyczce Lyonu z Ajaxem, obie ekipy walczą nadal o 2 miejsce w grupie, Lyon traci 3 punkty do drugiego Ajaxu, mecz zapewne będzie otwarty, strzelam na jakiś remis 1:1, lub skromną wygraną Ajaxu Amsterdam.
Przy calej mojej sympatii do Ajaxu, to w tym meczu niestety widze czysta 1.
Ajax jest ostatnio w nienajlepszej dyspozycji. W 8 ostatnich meczach ligowych zaledwie jedno zwyciestwo i juz 10pkt straty do lidera z Alkmaar (w dodatku AZ ma mecz zalegly). Ajax w tym sezonie nie rozpieszcza swoich fanow a zdarzaja mu sie przytrafic wstydliwe porazki jak 4:6 z Utrechtem... Ponadto Ajax w tym sezonie nie pokonal zadnej dobrej druzyny, w
LM porazka z Realem i remis z Lyonem, w lidze remisy z Feyenoordem, AZ, Twente i PSV oraz porazka w meczu o Superpuchar z Twente.
Na dodatek Ajax juz od pewnego czasu po kontuzji Sigthorssona gra praktycznie bez klasycznej "9". Stara sie to robic Bulykin ale z roznym skutkiem. Na dodatek Rosjanin zlapal kontuzje i nie zagra jutro, podobnie jak podstawowy lewoskrzydlowy Derk Boerrigter oraz ofensywny pomocnik Siem de Jong.
Wezmy tez pod uwage, ze Ajax swoja pozycje w tabeli
LM zawdziecza przede wszystkim dwom zwyciestwom z Dinamem Zagrzeb, ktore wyraznie w tej grupie odstaje. Ajax do awansu potrzebuje bramkowego remisu w Lyonie lub po prostu zwyciestwa. Jednak ofensywa na ten mecz jest mocno oslabiona i przypuszczam, ze ten mecz bedzie toczyl sie zdecydowanie pod dyktando Francuzow.
Kadra Ajaxu:
Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Eyong Enoh, Miralem Sulejmani, Christian Eriksen, Lorenzo Ebecilio, Theo Janssen, Daley Blind, Nicolás Lodeiro, Thulani Serero, Jody Lukoki, Dico Koppers, Lesley de Sa, Ruben Ligeon, Davy Klaassen
Zawodnicy podkresleni to zawodnicy powolani z Jong Ajax i druzyny mlodziezowej A1. W ataku poza Sulejmanim nie ma praktycznie kto straszyc. Lukoki to kolejny mlodzian a Ebecilio nie gra tak dobrze jak w zeszlym sezonie. Defensywa tez nie d o konca w podstawowym skladzie, bo zabraknie rewelecyjnego w ostatnich miesiacach Boilesena (tu pewnie zastapi go Anita).
Jesli w Lyonie nie ma szpitalu (a nie slyszalem by byl), to ja tu widze
typ: 1 tym bardziej, ze Lyon to druzyna tez bardziej doswiadczona i ograna.