Arsenal ma już pewny awans i to z pierwszego miejsca na dwie kolejki przed końcem fazy grupowej nawet jak przegra 5 i 6 mecz. Jak pewnie większość z nas tu wie Arteta na
LE posyła najczęściej zawodników, którzy nie grali w meczu ligowym i zapewne nie zagrają w kolejnym. Na razie to wychodzi dobrze, Kanonierzy wygrywają mecz za meczem, ale trzeba wziąć pod uwagę, że jest to słaba grupa i taka marka jak Arsenal dosłownie musi takie spotkania wygrywać.. Jednak patrząc na to kto gra w meczach
LE i w bramce stanie pewnie Runarsson, to Rapid ma dzisiaj szanse na strzelnie bramki na Emirates Stadium. Kanonierzy nie mają żelaznej defensywy, w Wiedniu stracili bramkę, dlaczego miałoby się tak nie stać i dzisiaj? W tym meczu nie zobaczymy na pewno Luiza, Kolasiniaca, Sokratisa - zapewne w obronie staną Holding oraz Mustafi, a Niemiec potrafi mecz za meczem popełniać babole..
Rangersi pod wodzą Gerarda wrócili na szczyt - 8 straconych bramek w 15 meczach robi pozytywne wrażenie, a do tego
49 bramek strzelonych (liczby Premiership +
LE). Zawodnicy się bawią i dzisiaj zagrają o możliwość awansu do dalszej fazy
LE z pierwszego miejsca. Podejrzewam, że Benfica także wygra swój mecz, dlatego Szkoci także muszą to zrobić przeciwko Liege, które nawet w lidze belgijskiej nie błyszczy. Pierwszy mecz w Belgii zakończył się pewną wygraną Rangersów 2:0, gdzie w całym meczu Liege zdołało oddać tylko 2 strzały na bramkę i to niecelne. W Szkocji gra się ciężko, a Ibrox Stadium to prawdziwa forteca, na której gospodarze przegrali ostatni raz w marcu tego roku. Nie widzę dzisiaj innego wyniku jak kolejne pewne zwycięstwo Glasgow.
Leicester pewne awansu, zapewne dzisiaj zobaczymy zawodników, którzy pełnią rolę rezerwowych, jednak to jak dla mnie nie odbiera im siły w porównaniu do zespołu z Ukrainy, ale jeżeli chcą wyjść z grupy z 1 miejsca muszą dzisiaj pokonać Zorie, co nie powinno stanowić jakiegoś wielkiego problemu. W pierwszym meczu Lisy wygrały u siebie 3:0, dzisiaj na pewno będzie odrobinę trudniej, niemniej jednak powinniśmy zobaczyć dopisane 3 pkt na koniec meczu dla drużyny z Anglii. Zoria ma już tylko matematyczne szanse na wyjście z grupy, ale realnie to żadnych, bo nie jestem w stanie uwierzyć, żeby Braga przegrała z AEK, a później oddała także zwycięstwo ukraińskiej drużynie. Jest to dobry mecz dla Lisów na przełamanie i podbudowanie mentalne po przegranej z Liverpoolem, później remisie z Bragą oraz przegranej u siebie z Fullham.
Osobiście nie wiem gdzie się podziała siła drużyny CSKA Moskwa jeszcze za czasów kiedy grał w niej Doumbia.. Gość napędzał tę drużynę i potrafił samemu zwyciężać mecze. Aktualnie zespół z Rosji bez wygranej w
LE, co na pewno dziwi nie tylko mnie. Dzisiaj na papierze raczej prosty przeciwnik, do tego własny obiekt. W Rosji gra się ciężko każdemu tym bardziej w zimie - duża wilgotność powietrza i niskie odczuwalne temperatury nie ułatwiają biegania. Jeżeli dzisiaj piłkarze CSKA wygrają to w ostatniej kolejce fazy grupowej powalczą o wyjście z grupy przeciwko Dinamo Zagrzeb, z który u siebie zremisowali. Wolfsberger to conajmniej 5-6 siła ligi Austriackiej, nie dajmy się zwieźć 3 miejsce w lidze w poprzednim sezonie. Jak dla mnie dzisiaj zawodnicy z Moskwy biorą ten mecz i walczą o wyjście z grupy do fazy pucharowej.
Rapid strzeli bramkę w przedziale 1-72 min. @1.77 Fortuna
Glasgow Rangers handicap -1.5 @2.09 Fortuna
Leicester @1.72 Fortuna
CSKA Moskwa @1.66 Fortuna