Restart! Zaczynamy końcową fazę ligi!
Po dwutygodniowej przerwie zawodnicy wracają na płyty ekstraklasowych boisk. Druga decydująca runda zaczyna się już jutro. Walka o kluczowe lokaty ( miejsca w europejskich pucharach oraz spadek ) zapowiada się bardzo ciekawie ze względu na dokonany podział punktów.Różnice między piątym a pierwszym miejscem oraz dziewiątym i ostatnim wynoszą jedynie dziewięć punktów. Dokładając do tego, że drużyny zainteresowane walką o konkretne lokaty będą teraz grały spotkania w "swoim gronie" zapowiada się ciekawa walka.
W piątek w Poznaniu dojdzie do spotkania miejscowego Lecha z krakowską Wisłą, spotkanie to może mieć bardzo dziwny przebieg. Walczący o mistrza Lech zagra u siebie z zdziesiątkowaną i grającą w ostatnich spotkaniach bardzo słabo ekipą F.Smudy. Na wyjazd ten krakowianie pojechali bez Arkadiusza Głowackiego, Michała Nalepy, Gordana Bunozy, Dariusza Dudki, Michała Chrapka, Łukasza Garguły i Marko Jovanovica. Na środku obrony Białej Gwiazdy zagrają Uryga i Stjepanović lub Uryga i wracający po roku przerwy Czekaj. Dobrze dysponowana przed przerwą ofensywa Kolejorza na pewno będzie chciała wykorzystać te osłabienia i nastrzelać kilka bramek. Jaga wyjechała z Bułgarskiej z bagażem sześciu bramek. Jak będzie jutro? Może być podobnie lub... wręcz odwrotnie.
Piłka Nożna jest piękna dlatego, że mimo tych osłabień Wisła może coś ugrać. Oczywiście aby to się stało musiało by się złożyć kilka czynników takich jak : przebudzenie ofesywy Wisły, słabszy mecz Lecha w ataku, świetna postawa Miśkiewicza i brak dużych błędów w obronie ekipy z Reymonta.
Sobotnie mecze w grupie dolnej będą miały swój smaczek. Jaga zagra u siebie z Piastem, taki sam mecz w 30 kolejce decydował o ewentualnym awansie Białostoczczan do czołowej ósemki. Mimo dobrego układu innych wyników drużyna Probierza jedynie zremisowała tamto spotkanie( Balaj w końcówce spotkania trafił w słupek ) i musi teraz grać w dolnej cześci tabeli. Spotkanie Śląska z Zagłębiem będzie rywalizacją drużyn, które potencjałem i aspiracjami powinny znaleźć się w przeciwnej części tabeli. Boisko i sezon zasadniczy zweryfikowały ich cele i teraz muszą grać o utrzymanie, mecz ten to też derby dolnego Śląska zapowiada się wyrównana walka.
W innych spotkaniach tej kolejki Legia podejmie na własnym stadionie Zawisze i myślę, że spokojnie wygra to spotkanie. Drużyna Tarasiewicza zagra w finale Pucharu Polski i to jest obecnie ich najważniejszy cel w tym sezonie, na pewno nie odpuszczą ligi ale punkty będą starali się raczej zdobywać w spotkaniach z Górnikiem, Pogonią, Lechią czy też Wisłą. Gospodarze natomiast będą znali wynik z Poznania i w zależności od niego będą albo uciekali Lechowi albo starali się utrzymać status quo z przed startu kolejki. Ruch – Lechia i Pogoń – Górnik w mojej opinii są spotkaniami po, których nie wiadomo co się spodziewać. Chorzowianie po serii słabszych wyników znów wrócili na zwycięską ściężkę, Gdańszczanie natomiast pod wodzą nowego trenera wygrali dwa spotkania u siebie i przegrali na wyjeździe ze Śląskiem. Faworytem spotkania są Niebiescy ale nie zdziwi mnie jeśli Lechia wywiezie jakieś punkty z Cichej. W spotkaniu Pogoni z Górnikiem mogli byśmy spodziewać się wygranej Portowców ale Górnik w końcu musi wygrać lub chociaż zdobyć jakieś punkty – a nie kiedy jak po 2 tygodniowej przerwie gdy trener miał szasnę coś poprawić ? W grupie walczącej o utrzymanie dojdzie jeszcze do spotkań Cracovii z Podbeskidziem i Korony z Widzewem. Na stadionie przy Kałuży spodziewam się remisu gdyż Górale ostatnio grają co raz lepiej a celem Cracovii nie była gra w tej grupie co za tym idzie ich mobilizacja spada. Widzew w Kielcach na pewno będzie walczył ale myślę, że gospodarze chcąc jak najszybciej zapewnić sobie utrzymanie będa dążyli do wygranej.
Typy:
Legia Warszawa - Zawisza Bydgoszcz 1 ( 1.36 )
Lech Poznań - Wisła Kraków 1 ( 1.57 )
Ruch Chorzów - Lechia Gdańsk 1 ( 2.25 )
Pogoń Szczecin - Górnik Zabrze 1 ( 1.83 )
Cracovia - Podbeskidzie Bielsko-Biała X ( 3.30 )
Jagiellonia Białystok - Piast Gliwice 1 ( 2.10 )
Korona Kielce - Widzew Łódź 1 ( 1.80 )
Śląsk Wrocław - Zagłębie Lubin 2 ( 3.50 )
Z tego co zatypowałem zapowiada sie kolejka gospodarzy
Oczywiście nie typuje tych wszystkich spotkań ???? Moje dwa kupony przedstawiają się następująco :
Pierwszy
Lech – Wisła powyżej 2,5 gola – 2.10
Śląsk – Zagłębie obie strzelą – 2.00
AKO: 4.20
Drugi:
Jaga – Piast 1 2.10
Cracovia – Podbeskidzie under 2,5 1.57
Korona – Widzew under 2,5 1,66
AKO: 5,47