Spartak Moscow - Chelsea FC
The Blues jadą do Moskwy bardzo osłabieni. Nie zobaczymy z pewnością Fanka Lamparda, Didiera Drogby, Yossiego Benayouna i Alexa. Powracają za to Kalou i Sturridge (źródło:
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/9102010.stm). Możliwe nawet, że jeśli obaj są gotowi do gry na 100% przez 90 minut, to zobaczymy któregoś z nich od pierwszego gwizdka. Chelsea w ostatnich meczach nie imponuje (porównanie do początku sezonu). W meczu z Aston Villą widoczny był brak zwłaszcza Drogby, ponieważ w przodzie musiał walczyć osamotniony Anelka, bo ani Kakuta ani Arshavin nie są w stanie choć w niewielkim stopniu zastąpić Drogby. Jeśli chodzi o sam mecz to Chelsea przeważała, ale The Villans też mieli swoje okazje na zdobycie bramki.
Chelsea praktycznie nie traci bramek (nie licząc spotkania w Curlin Cup z Newcastle, które zostało ewidentnie odpuszczone), Petr Cech został pokonany zaledwie dwa razy w ostatnich sześciu meczach.
Na korzyść Spartaka przemawia: sztuczna murawa, strefa klimatyczna (warunki pogodowe, czas rozegrania meczu), a poza tym aspekty stricte sportowe. Rosjanie wygrali jak do tej pory oba mecze w
LM. Może spotkanie z OM trochę szczęśliwie, ale zwycięstwo to zwycięstwo. W lidze rosyjskie znajdują się obecnie na 4 lokacie.
Ekipa z Moskwy zagra bez swoje podstawowego pomocnika Alexa. Spartak nie potrafi wygrywać z mocnymi drużynami. W meczach w których ich przeciwnikami byli CSKA, Zenit i Rubin zdobyli zaledwie 1 punkt na 18 możliwych!!
Czytając wypowiedzi Ancelottiego przed tym meczem mam wrażenie, że nie wystawi on najsilniejszego składu, że zadowoli się nawet remisem w tym meczu. Trzeba ogólnie zaznaczyć, że w Rosji wszystkim gra się ciężko i niektórzy świadomie trochę odpuszczają te mecze. Uważam, że mecz ten zakończy się remisem lub minimalną wygraną The Blues.
X- 3,3
X2 – 1,25
under 2,5 – 1,7
przynajmniej jedna z drużyn nie strzeli gola 1,83
Olympique Marseille - MSK Zilina
Ten mecz ma tylko jednego faworyta. OM musi wygrać, aby mieć jeszcze szanse na awans. W Ligue A grają coraz lepiej, tracą mało goli. A Zilina? Może w swojej rodzimej lidze nie ma sobie równych, ale w Europie jest drużyną zupełnie anonimową. Taki przysłowiowy kopciuszek. Wątpię, aby udało im się wygrać choćby jeden mecz w tej edycji
LM.
1- 1,28
1 (-1) – 1,83
Marsylia zachowa czyste konto - 1.72
Ajax Amsterdam - AJ Auxerre
Upatrywałem w tym meczu małej niespodzianki (remis lub wygrana Auxerre), ale jak zobaczyłem listę nieobecnych francuskiego zespołu to od razu mi się odmieniło. Ireneusz Jeleń, Alaina Traore, Steven Langila, Yayi Sanogo, Anthony
Le Talleca, Alexandr Licaty i Jean-Pascal Mignot. No jakby nie patrzeć prawie połowa pierwszej jedenastki. Poza tym Auxerre w tym sezonie gra katastrofalnie. Choć należy na to spojrzeć także z innej perspektywy, a mianowicie że miniony sezon był wybitny, a obecny pokazuje co tak na prawdę warte jest Auxerre. Coś w tej tezie na pewno jest. Ajaks w lidze jest bardzo mocny, zwłaszcza jeśli chodzi o ofensywie (prym widzie Suarez), bo w obronie mają problemy co wynika głównie z braku konsekwencji w grze i (chociaż ja odnoszę takie wrażenie) z braku jakiejś konkretnej taktyki w grze destrukcyjnej. Myślę, że Suarez i spółka wygrają ten mecz.
1- 1,66
Under 2,5 – 1,8