Almeria-Espanyol
Dobry kurs na over i mam zamiar go wykorzystać. Almeria znowu bez Rodriego, co niestety nie jest zbyt dużym plusem, a raczej minusem i znowu na szpicy zobaczymy Oscara Diaza. Pozytyw jest taki, że ostatnio w Copa del Rey ten napastnik zdobył 2 gole. Owszem drugoligowcowi ale od czegoś trzeba zacząć. Ale najważniejsze, że będą zawodnicy, którzy napędzają grę ofensywną - Suso, Aleix Vidal czy też Fernando Soriano. Ja jak zwykle najbardziej liczę na tego pierwszego, bo jest to kapitalny grajek i naprawdę daje mnóstwo zespołowi. Z resztą 2 gole i 5 asyst to wynik dobry, tym bardziej, że uczestniczył prawie przy połowie goli - 16. Goście z wracającą trójką: Moreno, Cordoba i Sergio Garcia. Prawdopodobnie cała ta
trójka rozpocznie od 1. minuty. Ale tak naprawdę ciężko powiedzieć jak wyjdą z przodu, bo Aguirre tak miesza tym składem, że łeb urywa. Chyba jedynym pewniakiem jest tam Sergio Garcia. Ostatnio właśnie Cordoba dostaje sporo szans, a poza tym ja bym się spodziewał Stuaniego i być może Torje, chociaż akurat Rumun moim zdaniem nie powinien być nawet powoływany do kadry meczowej, bo Thievy, Simao czy Lanza na pewno daliby mu dużo więcej na boisku niż Torje.
Gospodarze zapewne wyjdą i zagrają do przodu, bo w takich spotkaniach tak oni grają. Z kolei Espanyol zagra, jak to na wyjazdach - z kontry. Przy tym co prezentuję obrona Almerii, to uważam, że na pewno okazji dla Pericos nie zabraknie, a i gospodarze nawet bez Rodriego powinni swoje zrobić, bo w ostatnich spotkaniach Espanyol pokazuje, że spokojnie im można gole strzelać i to w sporych ilościach.
Over 2,5 @ 2,15 William Hill0:0
Real Sociedad-Betis
Niby kurs na wygraną gospodarzy jest wyższy ale pamiętajmy, że efekt nowej miotły przy trenerze Garrido może zadziałać, zatem wygraną RSSS zostawię w spokoju. Wolę pograć na ich bramki, bo u siebie są skuteczni - to raz, a dwa to fakt, że Garrido jeszcze tego burdelu jaki panuje w obronie Betisu na pewno nie ogarnął, bo minęło za mało czasu od jego przyjścia. Gospodarze w ofensywie będą mieli wszystkich najważniejszych zawodników z Velą i Griezmannem na czele. Również liczę, że Ruben Pardo zagra, bo ten chłopak w tym sezonie co raz fajniej sobie radzi i myślę, że już powinno się na nim skupiać uwagę w środku pola. Również nie ma sensu wystawiać dwóch defensywnych pomocników, w stylu: Elustondo - Bergara, bo w domu najzwyczajniej w świecie nie ma sensu zabierać miejsca ofensywnym zawodnikom. Po stronie gości niby tylko Perquisa w obronie zabraknie ale wiemy, że nie będzie Xaviego Torresa, który zerwał mięśnie achillesa podczas czwartkowego meczu
LE i to też będzie problem, bo ex-gracz Getafe, to jednak ważny zawodnik w środku pola.
Na moje to Real Sociedad musi wyjść ofensywnie i po prostu rozprawić się z gośćmi, bo ci są w dużo gorszej dyspozycji, grają fatalnie w defensywie i trzeba im po prostu nastrzelać bramek ile wlezie.
RSSS over 1,5 @ 1,66 Bet3655:1
Sevilla-Athletic
Nie ma Rakiticia, więc jednak odpuszczam granie jakichś wyższych overów na gospodarzy ale w oczy rzucił mi się zakład na gola kolumbijskiego napastnika. Bacca od jakiegoś czasu to napastnik numer 1 w zespole i robi sporo dobrego. W ostatnich 5 spotkaniach strzelił aż 4 gole i robił to solidnie, bo strzelał po jednym golu w czterech spotkaniach, a jedyną drużyną, którą "oszczędził" była Celta ale wtedy Sevilla zagrała fatalne zawody. W ogóle warto zobaczyć, że Bacca niby zagrał 14 spotkań ale ma na koncie ledwie 768 minut, co daje mu jednego strzelonego gola na niecałe 110 minut gry, a to jedna z lepszych średnich w lidze. Rywalem Athletic, który ostatnio wygrał z Barcą u siebie i właśnie tutaj jest różnica, bo Baskowie poza San Mames to inna drużyna. Niby zapunktowali kilka razy ale mimo wszystko więcej w tym szczęścia i zasług rywali, aniżeli ich dobrej gry. Wiemy jak w obronie gra Athletic i może ich czekać trudne 90 minut. Para Laporte i Gurpegui niby dobrze zgrana, bo praktycznie od początku sezonu grają razem ale mimo wszystko będzie im ciężko z takim napastnikiem - silnym, szybkim i potrafiącym grać w piłkę, a nie tylko strzelać gole.
Carlos Bacca strzeli @ 2,60 Bet365
Atletico-Valencia
Atletico w pełnym składzie, bo wraca do bramki Courtois, a właściwie w prawie pełnym, bo dalej brakuje Mario Suareza ale jego nie ma od dłuższego czasu. Najważniejsze, że są Koke, Diego Costa czyli dwa najważniejsze ogniwa Rojiblancos w ofensywie. Do tego Turan, Raul Garcia, David Villa czy Adrian, więc naprawdę ma w kim wybierać Diego Simeone i pozwala to na rotowanie składem ale to akurat potrzebne nie będzie, bo przecież za kilka dni rewanż w CdR, gdzie można wystawić rezerwy, a w dwóch meczach z ekipami z Walencji, które zakończą ligowy rok można zagrać najmocniejszym składem i zdobyć te 6pkt. Valencia niby wygrała ostatnio w lidze 3:0 z Osasuną ale tam mieli Patxiego Punala po swojej stronie, bo pseudokapitan Osy dostał czerwo po 20 minutach i mogli spokojnie rozbić rywala. Ale w ubiegły weekend już się popisali remisem z trzecioligowcem w CdR... Forma dalej dopisuje, a i w formie mało, który zawodnik. Z resztą jak ktoś dobrze gra w
LE, to potem Djukic nie daje mu szansy w lidze, co trzeba nazwać jakimś kretyńskim zmysłem taktycznym...
Na moje, to tam Atletico powinno pojechać jak z furą gnoju i łatwo wygrać. Jedyne pytanie, to to czy im się zechce po dwóch strzelonych golach, strzelić jeszcze trzeciego, bo już wiele razy w tym sezonie kończyli na 2 z przodu.
Atleti over 2,5 @ 2,50 Bet3653:0