Manchester United - Swansea City / Typ : ManU + ov 2.5 / Kurs : 2.00
Nowy sezon BPL, zaczynamy na wielkim Old Trafford. Mecz inauguracyjny odbędzie się po między Czerwonymi Diabłami już pod wodzą Luisa Van Gaala, a Łabędziami z Walii z (prawdopodobnie) Łukaszem Fabiańskim między słupkami. Zaczniemy może od Swansea, na rynku transferowym nie poczynili zbyt dużo, a raczej oddali paru ważnych graczy w tym Vorma, Pablo Hernandeza, czy Bena Daviesa. Sprowadzili Fabiańskiego i "znów" Sigurdssona. Co do meczy ligowych nie można zbytnio porównywać formy z towarzyskimi, przygotowującymi do sezonu, ale jakąś tam formę można zobaczyć. Swansea wygrało 3 z ost 5 meczu a 2 przegrało. Przegrane kolejno 3-1 i 3-0 z Bournemouth i Valencią, wygrane 4-0 z Plymouth, 2-0 z Exeter, i 3-1 z Reading. trochę w kratkę, a rywale polegli w walce z Łabędziami potentatami nie byli. MU ostatnie 5 meczy to 4 wygrane i 1 remis (późniejsza wygrana po karnych z Interem i w rezultacie 1-0 ), ale Manchester akurat grał z klasowymi rywalami, co ważne przed ostatnim 5 meczem z AS Roma, zagrali pierwszy sparing pod wodzą LVG i rozbili LA Galaxy aż 7 do 0 ! Z Romą wygrali 3-2, ładny dla oka mecz, Diabły robiły sporo przyjemnych akcji. Następnie w/w mecz z Interem, 3-1 z Realem, 3-1 z Liverpoolem i niedawne 2-1 z Valencią, z którą to Swansea dostało 3-0. Robi wrażenie. Na rynku Manchester kupili Shawa, Andera Herrere, i wciąż walczą o Vidala. Co do typu który chce podjąć a jest nim gra na Manchester + over 2.5 bramki w meczu, w ostatnich nawet 6 meczach Man Utd typ pokrywał się aż 5x, w Swansea over 2,5 również dobrze bo 4/5, przegrali w 2 ale MU jest lepszy o co najmniej klasę od rywali ekipy z Walii. O to że Manchester wygra to raczej byłbym spokojny, myślę że 2 bramki to najmniejszy wymiar kary, ale znowuż sprzedali Evrę, Shaw ma kontuzję, a pod wodzą Luisa Van Gaala grają 3-5-2 (rozsądnie też spojrzeć na kartki over 1,5 - 2.50), i myślę że Bony do kupy z Sigurdssonem, De Guzmanem czy Shelvy'm postarają się choć o bramkę. Widzę tu wynik 2-1 dla MU z dość widoczną przewagą Diabłów, może nawet 3.
Arsenal - Crystal Palace / Typ : Arsenal -1,5 HA / Kurs : 1.75
Kurs nie jest najwyższy, ale dużo wyższy nie mógł być. Tutaj będzie dość krótko. W tamtym roku Kanonierzy zaliczyli falstart z AV, przegrali 3 do 1. Myślę że w tym sezonie tak nie będzie. Wenger nareszcie zrozumiał że nie może sprowadzać 20 letnich grojków z Francji po 5 mln, tylko trzeba kupić paru naprawdę solidnych graczy i pozbyć się trochę grosza. M.in. zapewne kasa też z bardzo dobrej umowy sponsorskiej z Pumą. W każdym bądź razie, mnie jako kibica Arsenalu (jak pewnie kilku z Was wie ) bardzo cieszą transfery z tego okienka. Sprowadzenie Alexisa, który powinien dać to czego brakowało, Debuchy, Chambers i Ospina. Mądre przemyślane, i szczerze - nie najdroższe. Odszedł Verminator, ale dobrze że za granicę do (mojego drugiego klubu ) Barcelony, w AFC i tak mało grał za sprawą Pera czy Kościelnego. Jak widać Arsenal bardzo dobrze zaczął, i wszedł w sezon bo wygrał z Manchesterm City aż 3-0 i zgarnął Tarczę Wspólnoty. Tyle czekania na trofeum, aby w ciągu paru miesięcy zdobyć dwa Postawa w meczach towarzyskich nie była najwyższa, ale co prawda nie było ich dużo. Przegrali z Monaco 0-1 i tak samo z NY Red Bulls, natomiast wygrali z Boreham 2-0, aż 5-1 z Benficą, no i teraz ze City 3-0. Po takim meczu i zdobyciu trofeum morale poszły w górę. Trzeba oczywiście wspomnieć że City grało bez paru kluczowych zawodników - Kompany, Demichelis, Zabaleta, czy Aguero a Silva grał tylko 2 połówkę. Nawet w takim okrojonym składzie City, to dużo lepsza ekipa niż
Orły. Ciężko jest wierzyć w ekipę której "gwiazdami" są Jedinak czy Chamakh, największym plusem w tej drużyny był Tony Pulis, który ogarnął tę nienajlepszą ekipę i wyciągnął ją aż na 11 bardzo dobre miejsce. Zdołali być wyżej niż parę ekip z lepszym potencjałem kadrowym i pieniężnym. Natomiast po niedawnym zwolnieniu Pulisa, to będzie raczej wyglądało gorzej, i porażka 2-0 to mógłby być najmniejszy wymiar kary. Może będzie więcej, oby. Jako fan The Gunners trzymam kciuki (może to handi troszkę subiektywne, ale mimo wszystko powinno siąść).
Liverpool - Southampton / Typ : Liverpool / Kurs : 1,33
Kurs również nie powala, ale tutaj trochę ostrożniej, bo grają bez najlepszego strzelca ubiegłorocznej edycji BPL, który odszedł niedawno do Barcy. Ja wiem że Liverpool to nie tylko Suarez ale gość strzelał tyle bramek i jako napastnik miał tyle asyst że to się w głowie nie mieści Ostatnio u siebie przegrali ze Świętymi i wygrali u nich, natomiast myślę że teraz już nie odbiorą sobie trzech punktów. Szczególnie iż Southampton jest strasznie rozbite. 1/3 składu wykupili im właśnie The Reds. Podkupili im Lallanę, Lamberta i Lovrena, oprócz tego kupili Moreno, Manquillo, Emre Cana i Markovicia ! Liverpool zbroi się przed Ligą Mistrzów, i na transfery wydali gruuuube miliony. Święci kupili Taidera, Forstera i Longa, stracili najlepszych piłkarzy, oprócz tych 3, m.in. Osvaldo. Będzie im ciężko grać tak jak w ubiegłym sezonie, szczególnie iż zaczynają na gorącym terenie - na Anfield. Tutaj jak dla mnie handi również bardzo prawdopodobne, szanse podobne jak w Arsenalu, ale zagram trochę spokojniej. Widzę tu pewne zwycięstwo ekipy z czerwonej części Liverpoolu