Pisałem już ten post chyba w poniedziałek, ale w złym miejscu go umieściłem, więc wklejam jeszcze raz. Kursy trochę poleciały, zresztą wspominałem, ze tak będzie, ale może ktoś skorzysta.
Chelsea - Schalke 04
Chelsea -1,5
1,961
Pinnacle
Kurs już poleciał, a do meczu myślę, że zostaną ości, więc jeśli grać to teraz. Goście zaczęli ligę od falstartu. Na ten moment prezentują się po prostu mizernie, a to nie zwiastuje dobrze przed pojedynkiem na Stamford Bridge. Chelsea po wzmocnieniach jest zespołem kompletnym. Costa i Fabregas to dokładnie to, czego brakowało ekipie z Londynu w poprzednim sezonie, czyli wyrachowania i skuteczności w polu karnym, które zapewnia ten pierwszy oraz kreatywności i spokoju w środku pola, co zapewnia z kolei Hiszpan. Fabregas gra w końcu tam, gdzie powinien bo pomoc to jego naturalne środowisko, a eksperymenty z "fałszywa 9" na pewno nie powinny odbywać się jego kosztem. Reszta funkcjonuje bez zarzutu. No może w obronie jest jakiś margines do poprawy, ale w tej chwili Chelsea to dobrze naoliwiona machina, która powinna odesłać gości z Niemiec z bagażem kilku goli. Różnica klas znacząca. Schalke pewnego poziomu nie przeskoczy i potwierdzenie tego powinniśmy ujrzeć w środowy wieczór.
Athletic Bilbao - Szachtar Donieck
Bilbao
2,030
Pinnacle
Ciekawa grupa, w której moim zdaniem faworytem jest drużyna z Hiszpanii. Nie ma co przytaczać wyników Ukraińców z własnego podwórka ligowego bo poziom tamtych rozgrywek znacząco odbiega od poziomu, z którym mamy do czynienia w
LM. Szachtar to stały uczestnik
LM, bazujący na zawodnikach z Brazylii. Niejednokrotnie potrafili oni rywalizować, jak równy z równym z teoretycznie silniejszymi przeciwnikami, jednak zazwyczaj miało to miejsce na własnym stadionie. Dodatkowo w moim subiektywnym odczuciu nie są już tak silną ekipą, jak jeszcze dwa sezony temu, gdzie potrafili wyjść z grupy. Osłabienia w postaci Fernandinho i Williana były znaczące i choć została w zespole plejada graczy z Ameryki Płd to Ci dwaj byli trzonem drużyny. O gospodarzach można powiedzieć wiele dobrego, tym bardziej, kiedy grają u siebie, gdzie są wspomagani przez fanatycznych kibiców. W lidze są postrachem każdej ekipy, bez wyjątku. W poprzednim sezonie na San Mames przegrała Barcelona, Real wyrwał szczęśliwy remis, a jedynie Atletico odniosło tu zwycięstwo, choć kto oglądał tamto spotkanie wie, że to gospodarze przez większość część meczu byli stroną dominującą. Dlaczego przytaczam akurat te spotkania? Bo one obrazują na co stać Athletic. Dobra, ofensywna gra to ich znak rozpoznawczy, w szczególności na własnych śmieciach. W kwalifikacjach do
LM rozprawili się z Napoli, mając u siebie znaczącą przewagę. Dla mnie są dość wyraźnym faworytem w tej konfrontacji.
Ajax Amsterdam - PSG
over 2,5
1,909
Pinnacle
Na początku myślałem, by zagrać coś w stronę gości, jednak wolę over po lepszym kursie, a ryzyko zawodowe jest na porównywalnym poziomie.
Dlaczego tak? Ajax na pewno nie będzie u siebie bronił bo po prostu nie jest stworzony do takiej gry. Sporo u nich braków szczególnie w defensywie, co widać praktycznie w każdym ich meczu. Z przodu wygląda to lepiej i są spokojnie w stanie coś ustrzelić. PSG... co tu dużo pisać. Co roku udowadniają, że są blisko wdarcia się do ścisłej europejskiej czołówki. Dwa razy z rzędu odpadali w ćwierćfinałach po dobrej i ciekawej dla oka grze. W ataku mają siłę rażenia, jakiej nie ma prawie nikt. Za to w obronie niby nazwiska o statusie gwiazd, aczkolwiek widać niedociągnięcia. Szczerze powiedziawszy, jeśli w miarę szybko padnie gol dla jednych bądź drugich to w tym meczu możemy ujrzeć większy over.