Polska liga to taka gdzie nigdy wszystko nie może być poukładane i ładnie wyglądało. Tak jest i w tym roku patrząc na aferę z kibicami oraz między innymi z tym że ŁKS dalej nie ma stadionu i zagra na obiekcie GKS-u z Bełchatowa. Z tego co wyczytałem tylko 1000 kibiców ŁKS będzie mogło pojawić się na tym spotkaniu. Wymarzone otwarcie
Ekstraklasy...
Ale grają piłkarze a nie kibice, dlatego na początek naszej pięknej ligi pojedynek pomiędzy ŁKS-em a Lechem Poznań.
Beniaminek w poprzednim roku był bezkonkurencyjny w I lidze i na luzie dostał się do
Ekstraklasy. Jak Lech się spisał to każdy wie i tego przypominać nie trzeba. Teraz Lech może skupić się tylko na lidze i pucharze Polski. ŁKS do sezonu przygotowywał się w Wiśle oraz w trakcie przygotowań zagrali 6 sparingów z czego wygrali tylko 2 a 4 razy przegrali. Co warto zaznaczyć na początek przygotowań przegrali 4 mecze z Ekipami z
Ekstraklasy. Jednak po wyrównanych meczach. Dwa ostatnie sparingi z ekipami z Cypru i Izraela wygrali odpowiednio 1:0 i 2:1. Widać że ŁKS się rozkręca jednak nie jest to jeszcze taka forma jaką by chcieli prezentować. Co do kadry to powrót wychowanka
Marka Saganowskiego może mieć spore znaczenie. Ostatni sparing pokazał, że pamięta jak się strzela
(2bramki). Do klubu dołączyli
Radosław Pruchnik,Sebastian Szałachowski oraz Cezary Stefańczyk. Powraca Marcin Adamski. Jednak przed I kolejką niemal pewne jest, że nie zagra
Marcin Mięciel z powodu urazu łydki. Jest to spore osłabienie jednak już od jakiegoś czasu ma problemy i ostatnie sparingi grali bez Marcina. Na minus odejście Koseckiego, który nie jako wprowadził ŁKS do
Ekstraklasy.
Lech jest dla mnie jedną wielką nie wiadomą przed tym sezonem. Kibice na plus piłkarze na minus. Fatalny występ w lidze w ostatnim sezonie pewnie dał im kopa i będą chcieli w tym roku powrócić na tron. Ale to takie łatwe nie będzie.. Transfery Lecha to moim zdaniem porażka. Pozyskali tylko
Aleksandara Toneva co przy utracie kilku graczy min.
Bartosza Bosackiego który był głównym filarem obrony, to wielka porażka działaczy na Lechu. W meczu z ŁKS-em nie zagra
Marcin Kikut za to pojechał
Krivets jednak na pewno nie zagra od pierwszej minuty. Lech w przygotowaniach zagrał 6 sparingów. Ktoś pisał że, to były dobre mecze... 4 porażki jedna wygrana oraz jeden remis. Czy to są dobre wyniki jak na ekipę która, chce walczyć o majstra? Raczej nie, ale to tylko sparingi więc patrzę na to z przymrużeniem oka. Ogólnie Lech nie pokazał nic wielkiego w tych meczach i kilka razy mogli przegrać wyżej jednak dobrze spisywał się Kotorowski albo Buric.
Podsumowując uważam że tutaj padnie sporo bramek jakoś tak od kilku lat kojarzy mi się inauguracja ze sporym strzelaniem. Ale również tutaj ma kto strzelać. Jednak głównym typem to
1x na "gospodarzy" niby nie u siebie ale ten 1000 na pewno będzie słychać. Znając polaków to na stadionie będzie z 2000 kibiców ŁKS-u. Każdy beniaminek zawsze walczy o najwyższe cele w pierwszym sezonie. Lepsze sparingi oraz kilka fajnych roszad w składzie w porównaniu do Lecha każą mi zagrać na ŁKS. - Lepiej od razu "ograć się" z drużynami, które będą kandydatami do zdobycia mistrzostwa Polski, a potem grać już spokojniej - powiedział Marek Saganowski, co pokazuje że oni nie wyjdą przestraszeni przed Lechem, który już nie jest tym dobrym starym Kolejorzem.
Moje typy:
ŁKS lub remis 1.62
ŁKS strzeli 1.46
OVER 1.5 1.42
Drugi mecz to pojedynek Polonii Warszawa z Lechią Gdańsk i tutaj kolejny wstyd bo do ostatniej chwili nie było wiadomo czy będą mogli wejść kibice na ten mecz.. Ale ostatecznie mogą i wejdą. Wszyscy piszą że Polonia zrobiła super transfery ja bym je nazwał dobrymi biorąc pod uwagę ich straty po ostatnim sezonie.
Polonia w tym sezonie chce w końcu zdobyć mistrzostwo, skład niezły jednak wątpię żeby byli wyżej niż 4 miejsce. Kandydatów jest wielu do wygrania ligi i pucharów. Jednym z nich jest właśnie Lechia Gdańsk. Warszawiacy rozegrali kilka
sparingów ale oprócz wygranej z Borussią 2:1 zanotowali 2 porażki i 1 remis. Więc bez rewelacji.
Cani czy
Sikorski mogą tutaj namieszać w tej lidze jednak bez pomocników nie będzie nic z tego a tam nie grają wielkie postacie. Polonia jest faworytem tego spotkania wg. bukmacherów, jednak czy tak od razu w lidze zaskoczy ta maszynka Wojciechowskiego? Nie wydaję mi się. Atmosfera w tym klubie jest trochę dziwna, raz wszyscy wszystkich wspierają a za chwile zwolnienia degradacje nie wiadomo co jeszcze. To może Polonii zaszkodzić w tym sezonie.
Piłkarze
Lechii mają przed sezonem wielką motywacje pieniężną nie dość że dostaną bardzo dużo kasy za podium to premie będą uzależnione od liczby widzów na nowym stadionie. Prosty wniosek muszą grać ładnie dla oka i efektywnie żeby byli kibice a co za tym idzie pieniądze do kieszeni. Z tego co się doszukałem to tylko 3 sparingi i 3 wygrane reszty nie znalazłem...Kadrowo nie osłabili się a nawet wzmocnili bo przyjście
Freda Bensona to wielkie wzmocnienie. Dla
Traore to woda na młyn więcej miejsca na boisku co wiąże się z większym polem do manewru i dużą liczbą goli. Lechia pokazała w końcówce sezonu, że naprawdę będzie się liczyć w przyszłym roku. Może tak być że Lechia będzie drużyną własnego boiska ale jeśli chcą mieć puchary to na wyjazach muszą też coś pokazać. Jeśli chodzi o moje typy to na zwycięzcę tutaj nie typuje nie widzę jakoś faworyta wydaje mi się że będzie wysoki remis. Ale myślę że takie typy jak
Over , Lechia strzeli czy Obie strzelą to bardzo dobre rozwiązanie. Ma kto strzelać w tych drużynach. Początek sezonu każdy się chce pokazać.
Moje typy:
Lechia strzeli 1.44
Obie strzelą 1.71
Over 1.5 1.37
Over 2.5 2.20