kilka słów przed kolejnymi meczami...
Stal - Trefl, -4,5 Trefl, 1.45.
rzygać mi się powoli chce na to
PLK, Ostrów w 7 wygrywa z Treflem, to są żarty. Ostrów bardzo słabo wyglądał w Warszawie z Dzikami. Czerwony Sakota po kilku zrywach, drewniany Brzovic, owszem Dziki zajechały ich intensywnością gry ale taka przepaść? Pluta rozegrał mecz życia trafiając 5 trójek, nie spodziewam się powtórzenia tego wyniku. Przy tak szerokiej rotacji Trefla tutaj powinno być podobnie, jakoś nie czuje 5 z rzędu wygranej Ostrowa u siebie i odesłania kolejnej drużyny z TOPu z kwitkiem. Ostrów to drużyna bijąca się bardziej o play in. Trefl kolejnej wpadki nie zaliczy. Dlatego idę w spokojne zwycięstwo Trefla. Szukałbym tutaj jakiegoś undera punktowego. Trefl chcąc wygrać ten mecz musi w pełni kontrolować przebieg spotkania i zatrzymać gospodarzy w granicach 75 pkt.
Czarni - Górnik, +4,5 Czarni, 1.57, bardzo ciekawy mecz do typowania, teoretycznie dwie drużyny w dołku. Aż dziw bierze, że takie walczaki jak Czarni nie potrafią wygrać od 7 meczów. Były jakieś rozmowy "na górze". Widać, że coś tam nie trybi. Skele zgaszony, akcji dwójkowych Tomczak i Skele wszyscy się nauczyli więc już tak Tomczak nie świeci jak na początku. Nowakowski podobno ma problem z nadgarstkiem. Patrząc na grę Czarnych mam wrażenie że jest za mało penetracji. Carter i Duffy nie mijąją, nie tworząc przewag. Ale oddajmy również, że mieli dość trudny terminarz, Śląsk, Dziki, Arka, Trefl. To jest mecz z gatunku must win albo leci trener. Mam jakiś sentyment do Czarnych, wiem w bukmacherce nie ma sentymentów. Ale wierze, że są w tym meczu mogą się postawić Górnikowi i wyszarpać zwycięstwo. Mecz może być mocno stykowy.
Twarde Pierniki - GTK, +12,5 GTK, 1.5. Nie lubię obstawiać Torunia bo to drużyna w tym sezonie nie przewidywalna. GTK wygląda coraz lepiej. Wygrana ze Startem to być może początek jakiegoś pozytywnego powiewu. Dlaczego nie mieliby sprawić niespodzianki? Z kim jak z kim wygrywać to Toruń jest dobrą okazją na kolejne zwycięstwo. Dojście Jacksona to gwarantowane +10 pkt w meczu i poszerzenie rotacji. Jestem zdziwiony aż takimi kursami, spodziewałem się czegoś w granicach 1.35 na Toruń a tu wg bukmacherów szykuje się lanie. Wg mnie GTK powalczy tutaj i są w stanie pokryć tą linie.
Śląsk - Zastal, -3,5 Śląsk, 1.44. Dwie rozpędzone ekipy. Nic odkrywczego nie napisze jak fakt, że Śląsk ma tak szeroką rotację, którą są w stanie zajechać rywali. Pomimo bardzo dobrej formy Garrisona, Szumerta mimo wszystko to będzie za mało na Śląsk, który takie mecze powinien wygrywać pokazując jednocześnie swoją dominacje w
PLK. Liczę również, że sportowa złość po przegranej w Eurocup będzie pozytywnym bodźcem do zwycięstwa.
Krosno - King, King wygra 1.45. King trochę spartolił mecz z MKS, trochę na własne życzenie przegrali. Martwi trochę słabsza dyspozycja Gielo ostatnio. Uważam że dla Krosna do za wysokie progi z tak fizyczną drużyną jaką są Wilki. Dlatego może tu nie będzie jakiegoś przekonującego zwycięstwa ale King powinien taki mecz dowieźć.
Arka - Start, nie ma jeszcze kursów ale jak się pojawią hd, idę od razu w jakiś dodatki Start ok 10,5 pkt czyli w granicach 1.45-1.55. Trochę mecz pułapka. Bo niby Arka leje Legie i przyjeżdza słabiutki Start, który przegrywa z GTK i dwa razy z rzędu będzie lanie? będąc w takim gazie zrozumiałbym 1.15-1.2 ale 1.3? to tylko
PLK. Start ma shoterów. Pozbyli się Hawkinsa i Macka, którzy sabotowali grę i po dojściu Frankampa i Tokoto ich gra wydaje się być bardziej poukładana czy na tyle dobra aby wygrać na tym terenie? Nie ukrywam, że trochę liczę tutaj na niespodziankę i koszykarskiego nosa.
Anwil - Dziki, Anwil wygra, 1.57, efekt nowej Miotły i na tym chciałbym zakończyć

. Tak na serio to mecz niezwykle istotny z punktu widzenia PP dla Anwilu. Przegrana może spowodować nie zakwalifikowanie się do niego. co wizerunkowo i marketingowo byłoby olbrzymim ciosem dla gospodarzy. Wyniki Dzików chyba są nadal uważam ponad miarę. Bardzo fajnie się ostatnio ogląda ich w akcji. Caruthers sie ogarnął, Soares jest świetny, dla mnie cichym game changerem jest Kamiński, którego nie widać ale dodaje ważnych punktów w każdym meczu, a o nim mało się mówi. Dziki to nie będzie drużyna, która będzie seryjnie wygrywać. Muszą się gdzieś potknąć i tego się spodziewam we Włocławku. Horton został ostatnio zgaszony przez Jacksona, ciekawe czy podobnie będzie w kolejnym meczu. Podsumowując, tak - idę z pełnym przekonaniem w wygraną Anwilu. Jeśli tego meczu nie wygrają - to ja się poddaje.
Legia - MKS, Legia wygra, 1.3. Legia przeszła obok meczu z Arką. To niedopuszczalne zarówno dla kibiców jak i właścicieli. Wiemy, że są kłopoty kadrowe ale nadal uważam, że ten zestaw graczy jest w stanie wygrywać mecze i takie mecze jak z MKS powinni brać. Mam nadzieje, że Pluta wejdzie w normalny cykl treningowy i zacznie układać grę jak na początku sezonu. MKS wygrana z nieobliczalnym Toruniem i wyszarpany mecz z Kingiem. Nie widzę trzeciej z rzędu wygranej dla MKS. Aczkolwiek to również może być mecz stykowy i zastanawiam się czy nie szukać podobnie jak mecz Startu dodatniego hd na gości. Póki co biorę zwycięstwo Legii.