>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory prezydenckie 2025

Na kogo oddasz głos w 2 turze wyborów prezydenckich?

• 1. Trzaskowski Rafał

Głosy: 52 28,4%
  • 2. Nawrocki Karol

Głosy: 107 58,5%
  • 3. Nie idę głosować

Głosy: 24 13,1%

• Wszyscy głosujący
    183
  • Poll closed .
Status
Zamknięty.
zilzil 26,4K

zilzil

Użytkownik
Padło gdzieś, że ten cały BU pracował dla niego wtedy? Pytam serio bo nie pamiętam żeby to gdzieś było napisane/powiedziane. Niby te rewelacje Onetu są od osob niezwiązanych z tymi patusami od freakfightow czy osób skazanych za przestępstwa.

Inna sprawa, w sieci kolejny dzień nawoływania do głosowania przez samorządy, która gmina czy powiat uzyska najwyższa frekwencję to dostanie ileś tam pieniędzy. Podobne zabiegi były przy okazji poprzednich wyborow ale czy faktycznie przełożyło się to na wyższa frekwencję w tych miejscach, gdzie konkurs był organizowany?

johnny_o 38,4K

johnny_o

Użytkownik
Pokaż załącznik 53954

Nawrocki powyżej 49.0% (1.75 STS)
Frekwencja poniżej 74.0% (1.40 STS)

Rafał jeśli wygra, to na żyletki. Frekwencja będzie na pewno powyżej 70%, ale nie wierzę w 75+ co dawałoby RT pewną wygraną. Nie wydaje mi się też, że już 100% pisowskiego betonu poszło w pierwszej turze, ZAWSZE jest jakaś rezerwa. Sprowadzanie pań na hotele widzę zatrzęsło kursami, bo do tej pory wyraźnym faworytem u buków był KN. Piwko u Mentzena raczej nie dało nic Trzaskowskiemu, garstka osób pójdzie przez to na niego w myśl "skoro nawet Mentzen sie z nimi przeprosił to może nie taka zła ta platforma", ale to tyle. Sam jestem w szoku, że Nawrocki ma tak ogromne poparcie mimo powiązań z półświatkiem, mimo snusów w czasie debaty na oczach całej Polski, mimo poręczeń dla skazanych, mimo ustawek w lesie 70 vs 70 (szlachetne walki, śmiechu warte), mimo sprowadzania panienek na hotele. Dla mnie to jest niepojęte, że ktoś taki w ogóle może zostać prezydentem Polski, ale nie zmienia to faktu, że poparcie ma duże i za sobą żelazny beton, gdzie RT takiego nie ma i z jego obozu wiele osób przeszło na stronę #bylenietrzaskowski. Zgadzam się, że wiele kobiet się zmobilizuje teraz przez te hotele na drugą turę i da na Rafała, ale nie wyobrażam sobie, że ten zrobi wynik 51%+. Jest za duża nagonka żeby nie domknąć systemu i MILIONY neutralnych pójdzie na KN. Ja tam chyba bym wolał domknąć system niż żeby generałów mianował alfons i kibol, trochę zmierzamy w stronę krajów trzeciego świata ale co kto woli. Ja wybory odpuszczam, bo nie przyłożę ręki do głosu na któregokolwiek z nich, ale po cichu wolę już Trzaskowskiego, który jest wg mnie bez wątpienia mniejszym złem. Linia 49.0% na Nawrockiego wydaje się mimo wszystko warta zagrania i zdziwię się, jak będzie miał mniej. Kursy do piątku wrócą znowu na równe lub nawet z przewagą na KN, także moim zdaniem ostatnim moment na ten overek.

Co do frekwencji jeszcze krótko, no gdzież 74%... W tych 70% się zakręcimy, ale no takiego rekordu nie pobijemy. Buki chyba sugerują się, że mobilizacja jest porównywalna jak na parlamentarnych, gdzie było bodajże ponad 74%, ale pamiętajmy, że tam była jedna tura i w 100% głosowali też wyborcy innych partii. Tutaj tysiące wyborców Brauna, Mentzena czy Zandberga nie pójdzie wcale. Do tego fakt, że to 1 czerwca, wiele osób wyżej pisało, że to pozytywnie wpływający czynnik. Nie zgadzam się z tym, wiele rodziców z dzieciakami wyjedzie z miasta i oleje wybory, nawet miejscowi pochłonięci jakąś atrakcją nie będą dzieciaka zrywać, żeby tylko oddać głos. Do tego zapowiadane opady w większości kraju na niedzielę, więc to też czynnik, który nie zmobilizuje do wyjścia z domu. No i garstka statystyk: I tura - 67%, 2020 - 68%, 2015 - 55%. Spodziewam się czegoś w okolicach 70-71%, 72% to dla mnie max, także under 74.0% po kursie 1.40 do dubelka jak złoto.
Ja zagrałem pod korek wygraną Trzaskowskiego po 2.05 i frekwencję over 69.5 gdy była po 1.85, więc już mi starczy ale nadal uważam że obecne kursy są do gry. Natomiast, przynajmniej w STSie, nie można łączyć zdarzeń wyborczych więc nici z Twojego dubelka.

R 162,3K

roykeane2.0

Użytkownik
Nawrocki jak pracowal w tym hotelu to wtedy ten caly Bu mial 16 lat i ze niby dla niego juz wtedy pracowal?
A to w tekście Onetu autorstwa Stankiewicza i Harłukowicza jest cos o Wielkim Bu? Bo chyba nie ma, prawda? Połączyłeś dwa różne wątki dotyczące tej samej sprawy. Co więcej, Stankiewicz w swoim programie powiedział wyraźnie, że nie zna Murana i to nie z nim rozmawiał o tej sprawie. Mają dwóch świadków, i to spoza tzw. półświatka. Mam tylko nadzieję, że Karol nie spęka i do procesu dojdzie. I nie chodzi mi o sam wyrok, ale o treść zeznań tych świadków. A to, że TVP w likwidacji i Tusk dali ciała przy tej sprawie powołując się na Murana, nie czyni Nawrockiego niewinnym.

Otrzymane punkty reputacji: +800
xavi90 260,7K

xavi90

Znawca - Boks
Padło gdzieś, że ten cały BU pracował dla niego wtedy? Pytam serio bo nie pamiętam żeby to gdzieś było napisane/powiedziane. Niby te rewelacje Onetu są od osob niezwiązanych z tymi patusami od freakfightow czy osób skazanych za przestępstwa.

Inna sprawa, w sieci kolejny dzień nawoływania do głosowania przez samorządy, która gmina czy powiat uzyska najwyższa frekwencję to dostanie ileś tam pieniędzy. Podobne zabiegi były przy okazji poprzednich wyborow ale czy faktycznie przełożyło się to na wyższa frekwencję w tych miejscach, gdzie konkurs był organizowany?
Oczywiście że nie padło ale każdy pod swoją tezę nakieruje wnioski w którą stronę chce- dwie strony i widać dwa różne Internety. Brakuje tylko żeby ktoś napisał:
'Karol Nawrocki jest niewinny. Prokuratura nie postawiła mu żadnych zarzutów. Kandydat jest wiarygodny, proszę posłuchać program Republika, którego był gościem. Wszystko tam pięknie wyjaśnił.'
A serio to nie rozumiem czemu admin nie usuwa większości postów z tego tematu. W każdym razie ja bym z tą frekwencją uważał- niby mają być upały co raczej jest na + ale wciąż uważam że spory % nie pójdzie na wybory w ramach protestu. Normalnie to bym uważał nawet z underami 74%.

kubabrenner 269,7K

kubabrenner

Użytkownik
@
kubabrenner
kubabrenner z typami sie zgadzam ale jak mozna miec internet i dalej powielac te bzdury o prostytutkach? Nawrocki jak pracowal w tym hotelu to wtedy ten caly Bu mial 16 lat i ze niby dla niego juz wtedy pracowal? Bzdury i tyle. O powolywaniach sie premiera na tego przyglupa Muranskiego nawet nie wspomne bo to zenada. Generalnie radze weryfikowac rewelacje mediow.
Nigdzie nie pisałem, że to były zlecenia dla Bu, nie uważam też żeby cały syf Nawrockiego jaki ma za uszami był związany z Bu. Na Murana też się nie powołuję, bo to jest kpina żeby premier coś takiego wygadywał, w pierwszej chwili byłem pewien, że to wytwór AI... te wybory momentami mam wrażenie, że są jakimś eksperymentem społecznym. Przyznam Ci jednak, że po wcześniejszych skandalach Nawrockiego trochę w ciemno w to uwierzyłem i średni research dokonałem w tym zakresie, jednak nie znalazłem źródeł dementujących te akcje z hotelu, jeśli coś masz legitnego to podeślij proszę, chętnie się zapoznam.

Ja zagrałem pod korek wygraną Trzaskowskiego po 2.05 i frekwencję over 69.5 gdy była po 1.85, więc już mi starczy ale nadal uważam że obecne kursy są do gry. Natomiast, przynajmniej w STSie, nie można łączyć zdarzeń wyborczych więc nici z Twojego dubelka.
No i trzymam kciuki żebyś wziął pieniądze, przy moim typie możesz też wygrać, a nawet jak wygra grubo RT to płakać nie będę, nie kładę tego grubo, po prostu widzę spore value patrząc na wszystkie czynniki. Co do dubelka to wiem, celowo napisałem dwa typy osobno, bo nie można łączyć, choć rzeczywiście myląco to napisałem. Miałem na myśli pod koniec, że ten 1.40 można dorzucić sobie do jakiegokolwiek dubelka, taki kurs jest często poszukiwany właśnie do tego typu zakładów ;)

Nie wiem jak było u was , ale ja dostałem przed pierwsza tura wiadomość od STS , kto wygra debatę dupiarz ,czy złodziej , już sam fakt że w takiej formie zareklamował że można na któregoś kandydata zagłosować , oznacza na kogo jest parcie tego bukmachera , a ponadto STS jeden z pierwszych wycofał się z reklam w prawicowej telewizji , po tym jak była medialna nagonka na tą telewizję , a jeśli do tego dodać jak lewackie sondaże pompują wyniki sondażowe Trzaskowskiego , trzeba wziąć pod uwagę że i kursy są tak wystawione że jeden z kandydatów jest większym faworytem co wcale nie musi być prawda
Oczywiście masz rację w tym, że sondaże są pompowane i stronnicze buki mogłyby sugerować coś kursami, ale nie tylko STS faworyzuje RT. Rafko jest od rana już faworytem w Fortunie, na Betclicu i u większości polskich buków.

Cabron 113K

Cabron

Użytkownik
Znowu muszę się wtrącić, bo widzę, że niektórzy czytają tylko jedna stronę mediów.
Niestety tę niemiecką.
Nie usuwaj tarki tego wpisu, bo dobrze, żeby to jednak wybrzmiało.

22 Maj.
Tusk w TVN zapowiada, że mają coś dużego na Nawrockiego i na dniach to wyjdzie.

23 Maj. Muranski pisze na swoim bodajże FB, że jest po rozmowie z dziennikarzem Onetu i oni teraz sobie coś weryfikują i na dniach będzie bomba w stronę Nawrockiego.

25 Maj. Onet wypuszcza swój artykuł w którym pisze o dwóch anonimowych świadkach.

Wieczorem Donald Tusk zostaje zezłomowany w Polsacie przez Bogadana Rymanowskiego, który łapie go za każde słowo i nie daje się wciągnąć w gierki premiera.

Pierw Tusk zaczyna o słów, że jakaś kobieta na wiecu Trzaskowskiego w Sopocie złapała go za rękę i mówiła, żeby na siebie uważał, bo oni są zdolni zabijać itd.
Oczywiście Tusk twierdzi, że nie zdążył zobaczyć co to za kobieta, że nie zapytał o nic więcej, ale słuchał jej przez kilkanaście sekund.
Już pomocne fakt, że wokół niego jest pełno ochroniarzy i nikt nie dałby rady sobie od tak do niego podejść i trzymać za rękę coś mówiąc, to później Tusk zaczął właśnie cytować Murańskiego mówiąc o nim, że fighter MMA i początkujący aktor 🙃
Muranski tam mówił, że wie o różnych hakach, którymi chwalił się wielki bu dla którego pracował Nawrocki w grand hotelu.
Właśnie wtedy ten Bu miał 16 lat.

Przecież to wszystko cała ta afera to jedna wielka obrzydliwa gra partii rządzącej. Teraz to już nawet nie ma większego znaczenia dla wielu ludzi, czy Nawrocki mógł robić coś takiego, czy jednak nie, bo angażowanie służb w to wszystko i powoływanie się na jednego z największych patusow polskiego internetu jest po prostu jedną wielką kompromitującą rządu.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +891
A 565K

adams235

Znawca - Żużel
Dodam od siebie że naprawdę warto obejrzeć sobie ten wywiad Tuska u Rymanowskiego....ja byłem przerażony...Tusk się totalnie skompromitował tym wywiadem...
Muranski to jedno ,ktoś chyba Tuska ostro na minę wsadził ,przecież to dno dna...powołując się na tego człowieka,
ale co lepsze Rymanowski mówi że przecież pańskie służby ABW dwa razy sprawdzały Nawrockiego za Pana rządu i nic nie znalazły...w 2009 i 2014 na co Tusk- widocznie niezbyt rzetelnie i delikatny uśmiech...w tym momencie żartowałem że jutro juz coś znajdą i się zaczelem śmiać....nie minął nawet dzień i BUM jest info służby ABW mówią że w 2021 delegatura w Gdańsku wydała negatywną opinię Nawrockiemu😁😁 Problem w tym że Sprawę i jego ocenę prowadziła delegatura w Warszawie 😁😁😁
Naprawdę robię wszystko i nawet nie chce bronić Nawrockiego ale jak widzę na Onecie 19 artykulow na Nawrockiego następnego dnia 17,wyborcza, TVN ,TVP ciągle tylko Nawrocki...że Nawrocki pracował dla wielkiego Bu....tylko że on miał wtedy 16 lat 😁😁 to co najwyżej mogli rządzić pod piekarnią na osiedlu bo wątpię żeby w tak poważnym hotelu ...to właśnie dlatego nie chce żeby się domknął system bo system medialny się domknął...za PiSu chociaż mieli TVP była równowaga kontra TVN,Onet i itd teraz to jest absolutna tragedia...
Do wczoraj faworytem był Nawrocki na Fortunie co mnie osobiście zdziwiło dziś już się kursy odwróciły...i wydaje się że są bardziej prawidłowe ,osobiście pograłem wczoraj Trzaskowski +1 kurs 1.85 ,bo jeśli Nawrocki ma wygrać to tylko na setne procenta 50.49 do 49.51 to max,ale właśnie na taki wynik liczę 😉

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +594
Cabron 113K

Cabron

Użytkownik

Zapomniałeś jeszcze Cabron Cabron o artykule z wp. Wiem , że oni raczej są bliżej lewej strony , ale opublikował i podpisał się pod tym Jadczak , którego sam wymieniałeś jako neutralnego dziennikarza
Zresztą oni opublikowali wpis o NASKu i ingerencję zewnętrzną w polskie wybory - a wiadomo, kto za tym stał.
5 lat temu to samo robił PiS z własnymi mediami, gdzie oczerniali na każdym kroku Trzaskowskiego, a teraz robi to Tusk z ekipą.
Niestety Ty też jesteś przedstawicielem, który wierzy w jedną stronę mediów i udowodniłeś to wielokrotnie.
Zalecam podawać więcej typów bukmacherskich , bo to nie jest temat do ukazywania własnych poglądów politycznych.
Pozdrawiam serdecznie
To nie jest tak, że ja wierzę jednej stronie, bo wcale nie napisałem, że biedny Nawrocki jest na 100% jest niewinny, tylko dowody są bardzo słabe, a raczej ich brak. Jedynym na ten momentem dowodem jest Murański, którego reputacja jest bardzo wątpliwa, bo przegrał 4 sprawy w sądzie z powodu kłamstw i mataczenia.
Nawrocki miał swoich różnych znajomych, był na kilku ustawkach i pewnie w młodości narkotyków sobie spróbował. Jednak później skończył studia, zrobił doktorat i został prezesem IPN - u.
Jeżeli on od lat nie ma do czynienia z tymi ludźmi i są na stopie tylko znajomości, że zamienią kilka słów, to nie dyskwalifikuje go to z walki o urząd prezydenta. Zwłaszcza, że ma tak fatalnego kontrkandydata.

Fotel premiera zajmuje człowiek, który sam chwalił się udziałem w ustawkach, ma zdjęcie z młodym Murańskim i gościem podejrzanym o zabójstwo.
Muranski po dodaniu tego zdjęcia twierdził, że to nie było tylko zdjęcie, a spotkanie.

Trochę mi tutaj pasuje przysłowie " nie pamięta wół, jak cielęciem był "

To Donald Tusk najgłośniej krzyczy o bandycie Nawrockim, a sam ma bardzo wątpliwą przeszłość i znajomych.

Tak jak wspomniałem powyżej. Ruchu kursów po tych aferach są na wyrost, bo myśle, że zdecydowana większość, nawet prawie wszyscy wiedzą już od dawna co chcą zrobić w II turze.

M 14K

mcz

Użytkownik
Karol Nawrocki - Następny prezydent 1.9 betclic

Typ antyżyczeniowy. Uważam, że wyborcy Brauna a przedewszystkim Mentzena zadecydują o wyniku. Nic nie zwiastuje tego żeby elektorat Mentzena tłumnie opuścił II turę a to jest koszmarny omen dla Trzaskowskiego.(A z tego co czytam teraz w necie to Mentzen niejednoznacznie ale poparł Nawrockiego w swoim wideo) Przy mobilizacji ok. 85% elektoratu Mentzena ( a taką zakładam JA przy uśrednieniu różnych prognoz i która i tak jest optymistyczna dla Trzaskowskiego) procent jego głosów jaki potrzebuje Trzaskowski do zwycięstwa to ok. 17% (źródło) - to bardzo trudny do osiągnięcia pułap. Sami widzieliście jakie poruszenie wywołało piwo z Mentzenem i jaka krytyka na niego spadła.

Powodów do optymizmu Trzaskowski może szukać w takich wskaźnikach jak m.in rejestracja wyborców za granicą która zawsze korelowała z ogólną wysoką frekwencją. Mianowicie wczoraj padł rekord - za granicą oficjalnie zarejestrowało się blisko 700tys wyborców, a to by zwiastowało hiperfrekwencję. Tak czy siak frekwencja z 2023 musiałaby być przebita, żeby Trzaskowski wygrał - moim zdaniem to nierealne, zakręcimy się w okolicy 70%.

Na koniec kilka słów odemnie. Uważam, że zawiedliśmy jako naród jeżeli taka postać jak Nawrocki ma realne szanse na zwycięstwo. W każdym innym normalnym kraju taki kandydat jak Nawrocki byłby skończony a kontrkandydat wygrałby bezpieczną przewagą kilku punktów procentowych. Nie wspominając o tym, że gdyby kandydat spod szyldu PO zrobił choćby promil tego co zrobił Nawrocki to ani media ani wyborcy nie zostawili by na nim suchej nitki, a sam w pierwszej turze notowałby takie same poparcie jak Kidawa-Błońska 5 lat temu. Kaczyński śmieje się swoim wyborcom w twarz wystawiając takiego kandydata ale on wie że może już wszystko.

Teorie o "domknięciu systemu" pokazują jak bardzo zawiódł polski system edukacji. Ci sami ludzie którzy dzisiaj piszą że nie można dać pełni władzy rządowi, sami głosowali na Dudę w 2020 gdy PiS rządził MONOPARTYJNIE, a gdy wygra Nawrocki to w 2027 pójdą tłumnie zagłosować na PiS i Konfederacje. Przynajmniej przestańcie się oszukiwać i pchać takie spiny bo to jest żałosne. Tu nie chodzi o żadne "domknięcie systemu" tylko o to by nie rządzili "tamci" tylko "nasi". Koalicja 4 partii ze wszystkich stron kompasu politycznego nie może wypuścić najprostszych ustaw z parlamentu do podpisania przez prezydenta bo sama się blokuje już w sejmie.

Załączniki

Otrzymane punkty reputacji: +998
RBR1one 685,7K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Trzaskowski under 52%
Nawrocki over 48%
Kurs: oba po 1.50
Bukmacher: STS/Betfan
Analiza:

Duzo juz tutaj zostalo powiedziane. Ciezko jest stwierdzic kto na ten moment ma wieksze szanse na wygrana. Bedzie bardzo blisko z wynikiem wiec nie widze tego zeby ktorys kandydat mial wiecej niz 4% przewagi. Wydaje sie taki zaklad bezpieczny i do dubla fajny kursik.

Otrzymane punkty reputacji: +545
xavi90 260,7K

xavi90

Znawca - Boks
Normalnie poza boksem raczej się nie udzielam na forum- mimo że jestem tutaj od 2008 więc sporo z Was mnie kojarzy, ostatnie co bym chciał to też angażować się w polityczne dyskusję ale wobec tego że dostałem także parę zapytań w prywatnych wiadomościach odnośnie wyborów to wyrażę swoje zdanie posiłkując się tym co widzę wyżej. Z jednej strony jesteśmy na forum które z definicji powinno służyć dyskusji, każdy tutaj ma prawo mieć własne zdanie- tak samo jak każdy podaje tutaj swoje typy, często jakoś argumentowane mniej lub bardziej, z różną skutecznością powodzenia. Tyle że jakiekolwiek informację jakie tutaj nie powinny tutaj się pojawiać to takie które sieją manipulację, propagandę czy po prostu mowę nienawiści. Śledzę ten temat od samego początku i to co tutaj wypisuje użytkownik Cabron Cabron to właśnie definicja tych wymienionych cech. Działając pod przykrywką 'nie jest mi blisko ani do jednej ani do drugiej strony' gość robi z siebie np Alfę i Omegę (teksty typu: 'nie usuwaj tego niech to wybrzmi'), używa typowych tekstów podkreślające podziały 'niektórzy czytają tylko jedną stronę mediów, tą Niemiecką', po jawną manipulację- odpowiada tylko i wyłącznie na to co mu pasuje, obierając tezy jakie mu pasują i pomijając wiele faktów mimo że parę postów wyżej ma wyjaśnioną m.in postać Wielkiego Bu to dalej w to brnie pisząc m.in:
Jeżeli on od lat nie ma do czynienia z tymi ludźmi i są na stopie tylko znajomości, że zamienią kilka słów, to nie dyskwalifikuje go to z walki o urząd prezydenta. - on nigdy tych znajomości nie zaprzeczył, nawet je potwierdzał. Nie bez powodów Patryk Masiak' Wielki Bu' wyjechał do Tajlandii w październiku i do tej pory nie wrócił- abstrahując od tego to polecam zresztą dzisiejszy tekst na WP.pl -
Zwłaszcza, że ma tak fatalnego kontrkandydata. - to było moje ulubione, w którymś poprzednim poście przeczytałem że Nawrocki będzie lepszym prezydentem bo Trzaskowski nie kompetencji.

Ale od dziś moje ulubione to ten najazd na Tuska, w sumie to taki sam bandyta albo i gorszy. Ale ogólnie to Nawrocki to nie bandyta, nie ma na niego żadnych dowodów. Kawalerka, snus, powiązania kibicowskie, udział w ustawkach ? No idealny kandydat na prezydenta, krystaliczny którego chce zniszczyć władza preparując wszystko co się da. Mimo że Pan Karol wszystko potwierdził, nawet z kawalerką był na tyle bezczelny że potrafił użyć argumentu że to prezydent Gdańska schowała Pana Jerzego rok wcześniej, chyba z obawy wówczas przed Tobiaszem Bocheńskim.

To tylko dwa powyższe posty- ale Wiecie co jest najlepsze ? Cabron to naprawde inteligentny gość, tylko że on wypisuje coraz to bardziej rozpaczliwe posty bo doskonale wie że Kaczyński wybrał najgorszego z możliwych kandydatów, obiektywnie rzecz biorąc to wspomniany Bocheński wygrywa te wybory bez większych problemów.

Nic mnie nie przekonało do tego że Trzaskowski zostanie prezydentem (mimo że wcale mi z nim nie po drodze ale mój głos ma) niż właśnie powyższe wpisy.

Otrzymane punkty reputacji: +949
B 66,1K

bartezgambler

Użytkownik
Predykcja:
Niektórzy za mocno podniecają się wynikami pierwszej tury, tymczasem wszystko jest otwarte!
Ludzie kierują się przy obstawieniu emocjami, tak więc poszły spadki na Nawrockiego (handicap +3 na Trzaskowskiego to był naprawdę dobry bet). Moim zdaniem do wyborów te kursy co najmniej się wyrównają, a może nawet Rafał będzie faworytem. Wyższa frekwencja, czyli wszystko powyżej 70% będzie premiować Trzaskowskiego.
Tak tu tylko zostawię...

Xavi znasz się na boksie jak mało kto ale te twoje wpisy o polityce są beż żadnej treści . Tutaj udziela się kilku klakierów Rafała i piszą sobie co chcą. Zostawmy też pole dla akolitów drugiej strony. Choć zgadzam się, z tym że tutejsi fanatycy w tym jak się wypowiadają są przeciwskuteczni.
Mnie przeraża wasz (stałych i niestałych bywalców tego działu) sposób patrzenia na politykę. Kierujecie się emocjami, nie filtrujecie przekazów medialnych, zamykacie się w swoich bańkach, fokusujecie się na rzeczach irrelewantnych.
Media dziś tak głęboko weszły ze swoim przekazem w głowy ludzi, że nie są już w stanie myśleć samodzielnie, a płynącą narrację przyjmują za własną. Często słyszę oburzenie na klasę polityczną, że oni są tacy lub inni. Pełna zgoda! Tylko politycy "rekrutują" się z nas, są emanacją społeczeństwa! Więc to z ludźmi którzy stają się politykami jest coś nie takie? Czy może z nami jako społeczeństwem jest problem!?
Na politykę trzeba patrzeć nie w kategorii sprintu tylko biegu długiego. Należy się zastanowić co w dłuższym horyzoncie czasowym stoi za danym kandydatem. Skoro większość z nas do drugiej tury podchodzi na zasadzie głosowania na mniejszej zło, to należy się zastanowić jak je definiować.

Trzaskowski to będzie ślepe i posłuszne zacieśnienie relacji z UE. Czyli zielony ład, pakt migracyjny, ETS 2 i niestety zmiana traktatów co wiązać się będzie z odebraniem Polsce prawa weta, vide dzisiejsza groźba kanclerza niemiec w stosunku do Słowacji i Węgier. Rafał nie podpisał się pod żadnym z 8 postulatów Mentzena a przecież bez względu na poglądy każdy polski polityk mógłby to spokojnie uczynić, choćby przy połowie z nich. Trzaskowski nie złożył deklaracji odnośnie wetowania ustaw podnoszących podatki. W Warszawie stosując zapisy ustawy o podatkach i opłatach lokalnych podatki podnosił na potęgę. Rafał do tego stopnia nie ma poglądów, że potrafił powiedzieć o marszu niepodległości, że w nim pójdzie mimo że w ostatnich latach robił wszystko żeby go zdelegalizować. To w końcu zdejmowanie krzyży w magistracie i jednostkach podległych. Nawet kwestia tak ważna dla niego jak walka o prawa społeczności LGBT to pic, okazało się że nie powołał pełnomocnika tych osób bo zapomniał. No i w końcu jego pracowitość, ci bliżej znający Warszawę doskonale wiedzą jaki to obibok i dyletant ale tego na forum nie będę szerzej rozwijaj. Tak jak Duda,nie daje żadnej rękojmi odcięcia się po wyborze na stolec prezydencki od partii matki.

Nawrocki brał udział w 3 kibicowskich ustawkach, był ochroniarzem, mieszkanie komunalne od pana Jerzego. Ponoć pomagał załatwiać dziewczyny, tylko nikt poważny pod nazwiskiem tego nie chcę potwierdzić. Może nie być w stanie, odciąć pępowiny od swoich mocodawców z PiS choć tutaj paradoksalnie pomóc może biologia, Jarosław Kaczyński ma 75 lat. No i kwestia relacji z USA, tutaj zagrożenie podobne jak u Rafała z UE. Prawdopodobnie ma tatuaż Chelsea, jeśli tak to ma podstawy do świętowania. Podpisał się pod 8 Mentzena.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1171
xavi90 260,7K

xavi90

Znawca - Boks
Tak tu tylko zostawię...

Xavi znasz się na boksie jak mało kto ale te twoje wpisy o polityce to jakieś majaczenia schizofrenika. Tutaj udziela się kilku klakierów Rafała i piszą sobie co chcą. Zostawmy też pole dla akolitów drugiej strony. Choć zgadzam się, z tym że tutejsi fanatycy w tym jak się wypowiadają są przeciwskuteczni.
Mnie przeraża wasz (stałych i niestałych bywalców tego działu) sposób patrzenia na politykę. Kierujecie się emocjami, nie filtrujecie przekazów medialnych, zamykacie się w swoich bańkach, fokusujecie się na rzeczach irrelewantnych.
Media dziś tak głęboko weszły ze swoim przekazem w głowy ludzi, że nie są już w stanie myśleć samodzielnie, a płynącą narrację przyjmują za własną. Często słyszę oburzenie na klasę polityczną, że oni są tacy lub inni. Pełna zgoda! Tylko politycy "rekrutują" się z nas, są emanacją społeczeństwa! Więc to z ludźmi którzy stają się politykami jest coś nie takie? Czy może z nami jako społeczeństwem jest problem!?
Na politykę trzeba patrzeć nie w kategorii sprintu tylko biegu długiego. Należy się zastanowić co w dłuższym horyzoncie czasowym stoi za danym kandydatem. Skoro większość z nas do drugiej tury podchodzi na zasadzie głosowania na mniejszej zło, to należy się zastanowić jak je definiować.

Trzaskowski to będzie ślepe i posłuszne zacieśnienie relacji z UE. Czyli zielony ład, pakt migracyjny, ETS 2 i niestety zmiana traktatów co wiązać się będzie z odebraniem Polsce prawa weta, vide dzisiejsza groźba kanclerza niemiec w stosunku do Słowacji i Węgier. Rafał nie podpisał się pod żadnym z 8 postulatów Mentzena a przecież bez względu na poglądy każdy polski polityk mógłby to spokojnie uczynić, choćby przy połowie z nich. Trzaskowski nie złożył deklaracji odnośnie wetowania ustaw podnoszących podatki. W Warszawie stosując zapisy ustawy o podatkach i opłatach lokalnych podatki podnosił na potęgę. Rafał do tego stopnia nie ma poglądów, że potrafił powiedzieć o marszu niepodległości, że w nim pójdzie mimo że w ostatnich latach robił wszystko żeby go zdelegalizować. To w końcu zdejmowanie krzyży w magistracie i jednostkach podległych. Nawet kwestia tak ważna dla niego jak walka o prawa społeczności LGBT to pic, okazało się że nie powołał pełnomocnika tych osób bo zapomniał. No i w końcu jego pracowitość, ci bliżej znający Warszawę doskonale wiedzą jaki to obibok i dyletant ale tego na forum nie będę szerzej rozwijaj. Tak jak Duda,nie daje żadnej rękojmi odcięcia się po wyborze na stolec prezydencki od partii matki.

Nawrocki brał udział w 3 kibicowskich ustawkach, był ochroniarzem, mieszkanie komunalne od pana Jerzego. Ponoć pomagał załatwiać dziewczyny, tylko nikt poważny pod nazwiskiem tego nie chcę potwierdzić. Może nie być w stanie, odciąć pępowiny od swoich mocodawców z PiS choć tutaj paradoksalnie pomóc może biologia, Jarosław Kaczyński ma 75 lat. No i kwestia relacji z USA, tutaj zagrożenie podobne jak u Rafała z UE.
Prawdopodobnie ma tatuaż Chelsea, jeśli tak to ma podstawy do świętowania. Podpisał się pod 8 Mentzena.
Najpierw zacytowałeś swój post, gdzie w (napisałem tu dosłownie 2 posty) a w jednym z moich poprzednich pisałem niemal dokładnie to samo że kursy się wyrównają i każda frekwencja powyżej 70% premiuje Rafała.
Potem mnie pochwaliłeś i obraziłeś jednocześnie, dalej przedstawiłeś rozlegle co sądzisz o Rafale i jakim będzie prezydentem (w wielu aspektach trafnie) żeby na koniec napisać 2 zdania o Nawrockim które go dyskredytują już jako samego kandydata a co dopiero wizja jego jako prezydenta... Nie zrozumiałem czy masz na myśli że to on będzie 'mniejszym złem' choć się domyślam.
Mały apel: skończmy z ładnie brzmiącymi elaboratami bo to zawsze jest ten sam styl 'Wy nie rozumiecie tego i tamtego a my rozumiemy bardziej'. Niezależnie która strona pisze. Na tym to wszystko polega że są odmienne zdania. Ja nie mam potrzeby tutaj agitować politycznie, dlatego też proszę że jeśli B bartezgambler czy Cabron Cabron chcą dalej w to brnąć to mnie jedyne co interesuje to co stawiają i jaki widzą wynik wyborów/ frekwencję.

Otrzymane punkty reputacji: +67
SolarisPL 112,1K

SolarisPL

Użytkownik
Ktoś wyjaśni dlaczego kursy na Rafałka lecą znów w dół? Już nawet 1.65 na fortunie. Niezrozumiałe to dla mnie po tym jak się jego cały obóz kompromituje.

Otrzymane punkty reputacji: +120
tarki_16 403K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Rafał Trzaskowski mniej niż 52% @1.60 STS

Jak trafnie kolega B bartezgambler zauważył, że im bliżej wyborów to kursy się wyrównają, a nawet Trzaskowski będzie lekkim faworytem - i tak się właśnie stało. Po pierwsze nie uważam się za wielkiego znawcę polityki, mam swoje poglądy, ale najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby wyłapywać fajne perełki na niedzielną 2 turą wyborów. Wydaje mi się, że Trzaskowski nie ma najmniejszych szans przeskoczyć barierę 52% i też jestem zdziwiony rosnącymi kursami na Nawrockiego. Tutaj powinno być na żyletki jak już wiele osób pisało, i nie wydaje mi się, że będzie różnica więcej niż 500 tyś głosów. Nie ma sensu powtarzać argumentów za poparciem innych kandydatów, za brudami, które wpisują się w praktycznie każdą kampanię wyborczą, tu chodzi głównie o mobilizację jednych i drugich. Moim zdaniem, jeśli Trzaskowski w ogóle wygra, to będzie to niewielka przewaga i przewiduje maks 51 do 49 - może być podobny wynik jak w 2020 roku, tylko w drugą stronę.

Poprzednie typy na 2 turę wyborów:

Bydgoszcz: Trzaskowski powyżej 62%
Gdańsk: Trzaskowski powyżej 69%

Otrzymane punkty reputacji: +300
A 31,5K

andyvelxaero

Użytkownik
Wyzbyjcie się tutaj proszę swoich sympatii politycznych na użytek tego tematu. Ja wiem że to niełatwe, ale tutaj ma sens tylko analityczna dyskusja. Ja wiem, że ciężko dziś o obiektywizm, nawet analitycy czy politolodzy nie ukrywają swoich sympatii politycznych. Odpowiadając na pytanie, słuchając i czytając ja to widzę tak:

- ostatnie dni na ostatniej prostej należy ocenić analitycznie na korzyść Trzaskowskiego (debata w TVP wizerunkowo na remis, poza jednym - sytuacją ze snusem u Nawrockiego), Trzaskowski wypadł też znacznie lepiej u Mentzena. Piwo z Mentzenem ciężko oszacować (może zadziałać w dwie strony), ale może zaskutkować demobilizacją części elektoratu Konfederacji. Marsze niedzielne też na remis - nie przywiązywałbym większej wagi do ich skutku mobilizacyjnego
- szykuje się wysoka frekwencja - a to raczej na rękę Trzaskowskiego, który prawdopodobnie ma większe rezerwy w niezdecydowanych i tych, którzy nie poszli głosować w pierwszej turze (bo na przepływy elektoratu nie bardzo może liczyć). I połączona demobilizacja wyborców innych kandydatów prawicowych + mobilizacja wyborców w ogóle raczej służy arytmetycznie Trzaskowskiemu
- oskarżenia Nawrockiego dot. ustawek i Grand Hotelu i związany z tym słaby wywiad Tuska raczej nie zrobią same w sobie wielkiej krzywdy Naworockiemu. Jest jedno ale... analitycy wskazują, że o ile wyborców płci męskiej to nie ruszy, to niezdecydowana i niezmobilizowana część elektoratu kobiecego, nawet nie bardzo feministyczna może czuć się dotknięta i zwrócić się przeciwko Nawrockiemu i pójść zagłosować na Trzaskowskiego

Na podstawie powyższych, ogólnie analitycy obserwują pewne odwrócenie trendu w ostatnich dniach i stąd te ruchy. Co nie znaczy, że osobiście uważam że typ jest do grania, bo nadal przewiduję że będzie to blisko fifty-fifty.

Otrzymane punkty reputacji: +475
portowiecmks 14,7K

portowiecmks

Użytkownik
Mentzen wczoraj wypowiedział się publicznie i było to w TV.. ze nie widzi powodów zeby glosować na Trzaskowskiego i ze docenia to, że Nawrocki podpisał jego deklaracje. A dziś Braun ogłosił ze odda wazny glos na Karola Nawrockiego. Wcześniej Korwin Mikke nawet poparł Nawrockiego. Kursy spadaja na Rafała i dobrze... mozna zarobic grajac Nawrockiego z handicapem

U 5,1K

uiopek

Użytkownik
Jak ktoś nadal wierzy w Nawrockiego to na Polymarket ma kurs @3.15 bez podatku, rano można było złapać nawet @3.85. I nie chodzi mi o to czy Polymarket ma rację, chociaż w wyborach prezydenckich się jeszcze nie pomylił nigdy. Po prostu można obstawić po dużo wyższym kursie, dla porównania na Trzaskowskiego jest @1.4, a rano było @1.3.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom