Zaksa Kedzierzyn Koźle - Lube Civitanova
Od 2 dni obserwuje kursy w meczu Zaksy z Lube i jest bardzo ciekawie. W poniedziałek rano na win Lube 1,40. Kilka godzin później mocny skok kursowy i przez chwile mieliśmy 2,30 - 1,60 . Wieczorem wróciło na 1,40 , potem 1,35 , 1,45, było 1,40 na Lube dziś , teraz już 1,35 . Te wszystkie kursy w
Fortunie i to ten buk dostaje wariacji. STS dłużej czekał z oszacowaniem lini na ten mecz.
Pierwszy mecz jak wielu przewidywało był kapitalny ze strony Zaksy. Świetna pierwsza akcja, kapitalna gra blok - obrona, udało się przetrzymać słabszy moment Śliwki i on sam był w stanie wrócić do meczu i przede wszystkim taktycznie rozmontowaliśmy tego włoskiego hegemona. Grbić wyszedł z założenia, że trzeba dać Rychlickiemu wolną ręke na siatce, niech atakuje nawet czasem bez bloku ale dojeżdżamy Leala i Juantorene. To było świetnie posunięcie. Leal po jakimś czasie musiał zejść z parkietu, Osmany próbował ciągnąć. Zmiana Yanta kompletnie im nie pomogła. Lube ugrywało zagrywką głownie w 2 secie , atakami na pojedynczym lub czystym Rychlickiego i przy dobrym przyjęciu gwoździami Simona. Zaksa utrzymywała kiedy było można piłkę przyjęciem , świetnie blok-out, dużo kontr i fantastyczna wręcz gra Zatorskiego. Upatrzył sobie środek boiska i niektóre piłki bronił jedną ręką. Nasz libero jest w nieziemskiej formie. Co się stało w Lube wszyscy wiemy - Fefe De Giorgi zwolniony, przychodzi Blengini - chcą ratować
LM bo wciąż wierzą,że mogą ją wygrać. Po Zaksie spodziewam się równie dobrego meczu. Znów będą w optymalnej dyspozycji, po raz kolejny przygotowani. Pytanie co zmieni się w Lube, bo to, że Zaksa znów będzie chciała posadzić Leala jest oczywiste. W dodatku Włosi tracą atut własnej hali. Czy w takim razie będą w stanie wejść na jeszcze wyższy poziom w zagrywce ? Na obcej hali ? Szczerze wątpie. Semeniuk i Śliwka radzą sobie świetnie, Zatorski gra tak kapitalnie, że nie znajduje słów poprostu. Zaksa będzie grała cierpliwie: blok ponowienie, blok aut. W mojej opinii by Lube ograło Zakse schemat siłowy odpada. Musieliby wejść w tę grę kombinacyjną i morderczą z długimi wymianami, przepychankami na siatce. Ale Ci kluczowi to wszyscy wiekowi gracze. Czy na dystansie 33 letni Leal, 34 letni Simon, 36 letni Juantorena będą w stanie ograć w szczycie formy Sliwkę i Semeniuka ? Wątpie, a jeśli już to na te 2 decydujące piłki w określonym secie.
Jak patrzę na tę kędzierzyńską maszynę to mam przed oczami Vfb Friedrischafen i ich zwycięstwo w Lidze Mistrzów w sezonie 2006 / 2007. Tam też się wszystko zgadzało.
Lube ma wielkie nazwiska, przed sezonem wszyscy zakładali obronę tytułu lub odwet Perugii. Wiele wskazuje na to, że cichaczem pojawił się 3 gracz na arenie, który pogodzi dwie zwaśnione ekipy.
Dla mnie Zaksa jest faworytem nie tylko do wygrania tego spotkania, ale także do końcowego triumfu w turnieju. Dziś do awansu potrzebuje 2 setów.
Moje propozycje na ten mecz :
Zaksa +11,5 pkt @ 1,61 Fortuna - to gram bardzo mocno
Zaksa win @ 3,05 Superbet
Zaksa DW 3:0 @ 11 STS - wariacik za drobne
Pozostałe mecze to są typowo do atakowania na
live.
Dzisiejszy mecz Perugii z Modeną odegra się w głowach zawodników. Myślę, że Modena wyjdzie odważnie w 1 secie , jak polegnie później nie wiem czy starczy koncentracji i czy myślami nie będą przy złotym secie. Jeśli natomiast uda im się tego 1 seta wziąć możliwe, że wezmą co swoje. Podobnie jak Zaksa potrzebują 2 setów. Perugia by myśleć o wygranej potrzebuje uporządkować grę, lepszego przyjęcia Płotnickiego i dokładniejszych wystaw Travicy. We własnej hali zawsze łatwiej, ale ciężko stwierdzić czy ten poprzedni mecz to był wyskok Modeny czy zalążek czegoś większego.
Zenit u siebie faworytem chociaż buki przewidują seta ugranego przez Skrę. Weekend wlewa trochę nadziei bo Petković z Warszawą zagrał bardzo dobrze, Katic przyzwoicie zastąpił Sandera. Ale pytanie czy wróci sam Sander i w jakiej będzie dyspozycji. Bieniek kopał zagrywką Vervę strasznie. W Kazaniu spodziewam się ultra mocnego Michajłowa. Bednorz i Ngapeth byli naruszeni w Bełchatowie. Indywidualne skille Francuza pomogły w końcówkach. Trzeba pamiętać, że Rosjanie zagrają na większym luzie niż w Bełchatowie i to będzie wyzwanie. Jak bym miał grać w jakimś buku to wynik 2:0 po 2 setach, ale nie widziałem nigdzie narazie.
Trento pokazało wyższość nad Berlinem. Teraz powinni przypieczętować. Także 2 sety wystarczają. Nimir był orany strasznie przez Gianellego. Jakby
Niemcy wytrzymali w przyjęciu to są w stanie walczyć fragmentami w tym meczu. Śledził bym na
live ten mecz, a sam za drobne atakuje zwycięstwo Berlina w 3 secie.
Gram też super kombo za drobne w STS:
Modena win 1 set @ 3,15 + Zaksa DW 3:0 @ 11 + Skra win 3 set @ 3,50 + BR Volleys win 3 set @ 4,30
Łączne AKO : 521,48
Życzę powodzenia i miłego oglądania.