>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory prezydenckie 2025

Na kogo oddasz głos w 2 turze wyborów prezydenckich?

• 1. Trzaskowski Rafał

Głosy: 39 31,5%
  • 2. Nawrocki Karol

Głosy: 70 56,5%
  • 3. Nie idę głosować

Głosy: 15 12,1%

• Wszyscy głosujący
    124
  • Ta ankieta zostanie zamknięta: .
A 30,7K

andyvelxaero

Użytkownik
Ja biorę under 20,5% Mentzena. O ile rozumiem przepływ miększego nieco inteligentniejszego elektoratu przy słabości pacynkowatego i drewnianego Nawrockiego. I republikańsko-konfederacki trend. Ale bez przesady... Twardy elektorat i tak na niego zagłosuje, Trzaskowski swojego nie straci, a nie jest powiedziane że Hołownia czy ktoś z reszty nie uzbiera nieco więcej niż podpowiadają sondaże.

Mentzen w 1. turze wynik poniżej 20,5% 1,81 (Betclic - bez podatku)
Myślę, że można już rozliczać

Otrzymane punkty reputacji: +331
rales 2,8K

rales

Użytkownik
Tak jak przewidywałem - łatwa kasa.

Mentzen -19,5% @1.65 (fortuna)
Nawrocki wejdzie do drugiej tury - TAK @1.38 (betclic)

Obydwa zakłady uważam za pewniaki.

Konfa zawsze jest dosyć przeszacowywana w sondażach. W 2023r, niektóre prognozy dawały im nawet 14-16%, a skończyło się na 7,2%. Rok temu w wyborach euro uzyskali 12%, ale był to efekt wyłącznie tego, że frekwencja pozostałych elektoratów była niższa. W majowych wyborach z pewnością możemy się spodziewać wysokiej frekwencji. Spora grupa wyborców Mentzena to osoby młode, często niepełnoletnie lub takie, ktore fanpejdź zalajkują i rolkę z tiktoka udostępnią, ale którym w niedziele wyborczą nie będzie chciało się ruszyć 4. liter z kanapy.
Na dodatek debaty pokazały, że nie są mocną stroną Sławka, na czym ewidentnie stracił.

Trzaskowski nie ma szans uzyskać over 50% już w 1. turze. 2 tura jest pewniakiem, jak i pewniakiem jest, że znajdzie się w niej Nawrocki, a nie Mentzen. Był krótki moment, gdy wydawało się, że Nawrocki i Mentzen będą szli łeb w łeb, ale to już przeszłość. Po ostatnich debatach Nawrocki zyskuje, a Mentzen traci. Wielu wyborców PiSu nie było też pewnych co to za "kandydatach obywatelski". Teraz jest już jasny przekaz "Nawrocki to człowiek PiSu". A twardego elektoratu PiSu jest więcej niż elektoratu Konfederacji.

Otrzymane punkty reputacji: +273
Cabron 106,9K

Cabron

Użytkownik
Krzysztof Bosak swoim wpisem na X rzucił sugestie wyborcom konfederacji co powinno zrobić w II turze.
Wiadomo, że nie są w koalicji z PiSem, więc nie krzyknie głośno głosujcie na Karola Nawrockiego, ale ostatnie zdanie tego wpisu daje do zrozumienia co powinni zrobić ich wybrocy.

"Gratulacje dla @SlawomirMentzen! Świetny wynik, będący owocem uporu i bardzo ciężkiej pracy. @KONFEDERACJA_ potwierdza swoją silną pozycję jako trzecia siła oraz zdolność do poszerzania bazy wyborczej. Cieszy też suma poparcia kandydatów z prawej strony spektrum. Druga tura jest do wygrania!"

Ogólnie wszystko rozstrzygnie się na żyletki i z tego co czytam na różnych kontach konfederacji, czy ich posłów, to z takich wstępnych szacunków wychodzi na to, że 65% wyborców konfederacji wybierze Nawrockiego
15% Trzaskowskiego i 20% nie pójdzie głosować, lub jeszcze nie dała się przekonać, aby zagłosować na Nawrockiego.

Trwają tam burzliwe dyskusje na temat moralności i tego co powinni zrobić wyborcy konfy. Sporo ich kłóci się pomiędzy sobą i przekonują się nawzajem jaką decyzję podjąć.

Mnóstwo zauważyłem też komentarzy / głosów wśród nich, które wskazują na to, że jest grupa wyborców kofny, którzy 5 lat temu poparli Trzaskowskiego, aby nie dać monopolu na władze PiSowi, ale teraz poprą Nawrockiego, aby to Tusk nie domknął tego układu.

Zakładam, że około 70/80% elektoratu Brauna poprze Nawrockiego. Wśród nich szczerze mówiąc ciężko będzie znaleźć kogokolwiek, kto poprze Trzaskowskiego, bo to są ludzie o bardziej skrajnych poglądach, niż partia Mentzena.
Znam grupę kilkunastu osób głosujących na Brauna w I turze i tam wszyscy co do jednego mają zamiar poprzeć Nawrockiego.

Ważną kwestią przed te 2 tyg będzie to jak bardzo radykalnie Trzaskowski zacznie wchodzić do dupy konfederacji, bo jeśli będzie przeginał, to zostanie mu to wszystko wyciągnięte i nie podziała to na jego korzyść.

Pytanie, czy Nawrocki będzie chciał coś zyskać z lewej strony, bo dotychczas nie próbował zbyt mocno przekonywać do siebie tych wyborców, chociaż, kwestie światopoglądowe dotyczące LGBT, czy aborcji wyjaśnił naprawdę racjonalnie, a nie radykalnie, dlatego nie mieli powodu, a by mocniej go atakować.
Można się spodziewać, że z 90% elektoratu Biejat poprze Trzaskowskiego, 80/90% Hołowni też go poprze.

Jestem ciekaw jak to się rozłoży u Zandberga, bo on stanowczo krytykował duopol i gdzieś mi się rzuciło wczoraj w oczy, że nie poparł Trzaskowskiego.
Widziałem też gdzieś filmik na YT z wiecu Zandberga ( bodajże w Krakowie, ale pewien nie jestem) w którym pytano ludzi na kogo pójdą w II turze i o dziwo było tam kilka głosów, że pójdą na Nawrockiego, jeżeli Mentzen nie wejdzie do II tury.

Będzie na pewno bardzo ciekawie, a kursy są nie do gry, bo gdyby buk nam zrobił z któregoś z nich underdoga, to można by próbować rzucić jakiś szmal, ale przy równych kursach bez możliwości podwojenia wkładu nie ma to sensu

Otrzymane punkty reputacji: +535
tarki_16 390,8K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Sławomir Mentzen - Grzegorz Braun

Braun +10.5 hc @1.82 Betclic

Z każdym kolejnym dniem co raz bardziej przekonuje się do tego typu. Też jestem zdania, że Braun może przeskoczyć próg 5% w 1 turze i to w głównej mierze dzięki właśnie Mentzenowi, który zdecydowanie traci w sondażach. Oczywiście ktoś powie, że sondaże nie są miarodajne, jednak jeśli chodzi o wybory parlamentarne to nie odbiegały znacząco od rzeczywistych wyników. Był okres, kiedy Mentzen miał podobny wynik do Nawrockiego, ale obecnie ciężko mu będzie przekroczyć próg 15 % w moim odczuciu ( sam grałem Mentzen -14,5 i w pewnym momencie spisywałem kupon na straty, a obecnie to takie 50/50). Ludzie od Brauna zagłosowaliby na Mentzena, gdyby miał jakiekolwiek szanse na pokonanie Nawrockiego w 1 turze i wygranie z Trzaskowskim w 2 turze - obecnie jest to wręcz niemożliwe i przynajmniej w moim mieście widać trend, że część osób, które miały głosować na Mentzena, zamienią na Brauna. Mentzen z każdą kolejną debatą, wypowiedzią, tracił w sondażach, był grillowany przez lewicę, a Braun niczym szczególnym się nie wyróżniał, ma poglądy radykalne, ale ich nie zmienił, czym wzbudza sympatię wielu wyborców.

Wcześniejsze typy do rozliczeń:
Mentzen -14.5 %
Nawrocki -31%
Biejat - Stanowski 2 (raczej bez szans na powodzenie)
Też przypomnę moje typy, nie wszystkie trafione, ale najważniejsze, że na lekki plus. Dochodzi jeszcze zakład na -5.5 poparcia Stanowskiego.

Jeśli chodzi o elektorat Mentzena to ja to widzę trochę inaczej:
50% głosów Nawrocki
25% głosów Trzaskowski
25% nie pójdzie.

Trzeba pamiętać, że Mentzen miał największe poparcie w Polsce w grupie osób 18-29 i to pewnie głównie dzieciaki z tiktoka, które w 2 turze w większości oleją wybory , bo nie ma już ich kandydata i polityką kompletnie się nie interesują, a reszta posłucha rodziców i zagłosuje na jednego lub drugiego.
Zandberga blisko 1 mln głosów pewnie podzieli się 70% na 30% na korzyść Trzaskowskiego mimo wszystko.
Trzeba też pamiętać o mobilizacji betonu Pis i KO, bo pewnie nie wszyscy pojawili się przy urnach.
Moje obliczenia to minimalna różnica rzędu 250-500 tyś głosów na rzecz jednego lub drugiego kandydata, ale nie ośmielę się teraz wytypować wygranego. Wydaję mi się, że kursy są obecnie dobrze wystawione przez bukmacherów.

Przypominam o ankiecie na 2 turę wyborów. Już podpięta na samej górze

Ostatnia edycja:
Cabron 106,9K

Cabron

Użytkownik
Krzysztof Bosak był wczoraj gościem Bogdana Rymanowskiego w telewizji Polsat.
Dopiero teraz przeczytałem co powiedział.

Ja zagłosuję zgodnie ze swoim sumieniem. (...) Przez całą tę kampanię mówiłem, że nie chcę, żeby wygrał Rafał Trzaskowski i zdania nie zmieniłem.
- deklarował Bosak.

"Natomiast Sławomir Mentzen w trakcie wieczoru wyborczego zapowiedział, że w najbliższych dniach przedstawi swoje stanowisko, swoje propozycje związane z ewentualnym uzyskaniem jego poparcia w drugiej turze wyborów prezydenckich. Proszę sztaby tych kandydatów, którzy weszli do drugiej tury, żeby uważnie obserwowali, co ogłosi w najbliższych dniach Sławomir Mentzen"
Wydaje mi się, że po deklaracji Mentzena jakakolwiek ona by nie była to delikatnie rozjadą nam się kursy.
Można się domyślać jakie stanowisko przedstawi Mentzen, bo ten jego dzisiejszy wpis o przerażonej lewicy to być może pewien znak.

Nie chce nic sugerować, ani łączyć kropek po swojemu, ale mam wrażenie, że konfederacja czeka na ruch PiSu i tego co oni im zaproponują.
W grze są wybory do parlamentu za dwa lata i być może pełna władza PiSu z konfederacją. Żadna z tych partii bez wsparcia drugiej nie będzie rządzić, więc nie wykluczam iż gra o obsadzenie najwyższych stołków zaczyna się właśnie teraz.
Stołek prezydenta obsadzony przez kandydata PiSu będzie dla nich początkiem tego co może się wydarzyć za dwa lata.

Jestem ciekaw jak to się dalej potoczy.

Natomiast chciałby jeszcze zwrócić uwagę na Holownie, który mam wrażenie powoli zaczyna wchodzić w etap samo destrukcji swojej kariery politycznej.

3 dni przed wyborami dał do zrozumienia, że bez wyjaśnienia ostatniej afery nie poprze Trzaskowskiego.

Cala jego przygoda jako polityka polega na słowach " KONIEC DUOPOLU, JA WAM TO ZAGWARANTUJE, MENTZEN NAS ODDA ROSJI"

Wczoraj tuż po ogłoszeniu wyników Szymon bez żadnych zahamowań zaczął głośno namawiać do oddania głosów na Trzaskowskiego.

To jest totalna kompromitacja z jego strony, ale niczego innego spodziewać się po nim nie mogliśmy.

Uważam, że zdecydowana większość głosów jakie uzyskał 5 lat temu była właśnie od ludzi, który uwierzyli w ten koniec duopolu, ale jak się Hołownia sprzedał, to stracił 70% tego co miał dotychczas.

Ciekawe, czy te dwa tygodnie to będzie czas bardzo brutalnej i brudnej kampanii z obu stron, czy jednak żebranie o głosy elektoratów, które już odpadły z wyścigu.

Swoją drogą jakby ktoś gdzieś dostrzegł kursy na to jaka będzie różnica głosów ( nie %) pomiędzy Nawrockim a Trzaskowskim to niech da tutaj znać, bo chętnie bym pograł taki zakład.
Tak jak wspomniałem powyżej, że rozstrzygnie się to na żyletki, więc według mnie różnica może wynieść nawet raptem kilkadziesiąt tysięcy.

Fajnie gdyby jakiś buk odważył się wystawić takie widełki
30-100tys
101 - 300 tys... Itd

Otrzymane punkty reputacji: +56
M 408

mmtk

Użytkownik
Będzie na pewno bardzo ciekawie, a kursy są nie do gry, bo gdyby buk nam zrobił z któregoś z nich underdoga, to można by próbować rzucić jakiś szmal, ale przy równych kursach bez możliwości podwojenia wkładu nie ma to sensu
Ależ rzucił :) Na polymarket masz Nawrockiego obecnie po kursie 2,54 (dają mu jednie 39% szans).
Zrzut ekranu z 2025-05-19 16-21-53.png

johnny_o 33,8K

johnny_o

Użytkownik
Frekwencja +62,50% @1.85 (STS)
Szymon Hołownia +5,00% @1.85 (STS)
Trudno na pięć tygodni przed wyborami wróżyć z fusów, bo jeszcze sporo się wydarzy, i linie wydają się dobrze wystawione. Z wyjątkiem dwóch, co do których przewiduję że będą wzrastały.
Moda na chodzenie na wybory, dalsze kształtowanie się społeczeństwa obywatelskiego, intensywność kampanii i emocji, szeroka gama startujących kandydatów na zasadzie dla każdego coś miłego – wszystko to sprzyja wysokiej frekwencji.
Szymon Hołownia oczywiście nie odtworzy wyniku sprzed pięciu lat, ale poparcie dla niego wydaje się póki co niedoszacowane. Jego kampania dopiero się rozkręca wraz z kolejnymi spotkaniami wyborczymi na których widowiskowo pojedynkuje się ze zwolennikami Konfederacji; przewiduję zresztą że jego linia będzie wzrastała proporcjonalnie do obniżania się u Mentzena. Ta już się obniża, i o ile -19.5 można by było brać w ciemno, tak procent czy dwa mniej to już na tę chwilę zbytnie ryzyko.
Bardzo dobre - Hołownia ma +5% w kieszeni, a u Trzaskowskiego +34% jest dalekie od pewnego. 7-8% Hołowni bardzo prawdopodobne, a 36-37% u Trzaskowskiego raczej nierealne.

Moje ostatnie dwa wpisy w temacie zostały usunięte, więc teraz coś bardziej merytorycznego żeby pogodzić obie strony...
Grzegorz Braun +4,00% @1.85 (STS)
Nie cierpię Brauna i życzę mu jak najgorzej, ale uważam że w sondażach jest niedoszacowany i wykręci wynik w okolicach 5%. Zawsze dziwiła mnie ta ogromna różnica w poparciu między nim a Mentzenem wśród wyborców Konfederacji - plastikowy Sławciu plotący co popadnie i zacinający się na każdym kroku kontra operujący piękną polszczyzną i konsekwencją w działaniu Braun. Jeśli ktoś uważa że flaga Unii to szmata, że za całe zło tego świata odpowiadają Żydzi, nienawidzi Ukrainców, jest antyszczepionkowcem i jest zdania że aborcja powinna być bezwzględnie nielegalna (wystarczy odhaczyć jedno z tych poglądów, choć często występują w komplecie) to ma swojego kandydata idealnego. Paradoks polega na tym że Braun jest ucieleśnieniem Piątki Mentzena, a takie poglądy w polskim społeczeństwie od zawsze były o wiele bardziej powszechne niż wskazywałyby sondaże, czy nawet wyniki wyborów.
Różnice w poparciu ostatniej trójki będą liczone w setkach głosów, dlatego widzę value w graniu najmniejszej liczby głosów u Bartoszewicza po 5.50 (STS).
Frekwencja trafiona ze sporym zapasem, linia doszła do +64,50% by cofnąć się do +63,50%.
Hołownia nietrafiony najmniejszą możliwą różnicą, choć w szczytowym momencie było +6,5.
Mimo słabego wyniku Hołowni +29 z Trzaskowskim trafione (+26,37).
Każdy over na Brauna trafiony, wiadomo.

Różnice ciut większe i jednak Woch z kursem 2.75, a nie Maciak 1.80.

T 4,7K

tiempo

Użytkownik
Karol Nawrocki vs. Sławomir Mentzen - zwycięży Karol Nawrocki
Karol Nawrocki wejdzie do drugiej tury
Sławomir Mentzen -18,5%
Szymon Hołownia +6,0%
Rafał Trzaskowski -35,5%
Z moich typów postawionych na długo przed wyborami (tzn. tych, które opublikowałem tutaj, bo grałem też inne, które weszły w 100%) nie wszedł tylko Hołownia, którego wynik jest największą sensacją I tury wyborów. Reszta wyników, wbrew obiegowej opinii, można obiektywnym okiem określić co najwyżej "lekkim zaskoczeniem".

1. Aż do wczoraj największą niewiadomą była odpowiedź na pytanie "Co zrobi elektorat PiS widząc jak słabego i umoczonego w wiele spraw kandydata wystawiła do wyborów partia?" - stąd też moje zalecenie by w ogóle nie obstawiać wyniku Nawrockiego, bo to zbyt duża loteria. I mamy werdykt - elektorat nie przeszedł na rzecz Mentzena a pozostał twardy jak beton przy Karolu, windując jego wynik do 29,54%, czego nie spodziewali się nawet sami działacze PiS. Dla kwestii demokracji w Polsce jest to oczywiście zła informacja ("głosujemy na partię bez względu na wszystko"), ale dla samego Nawrockiego to okazja do świętowania.

2. Znając fakt z punktu 1, można łatwo wywnioskować, że teza, że 70% wyborców Mentzena z pierwszej tury odda w drugiej turze głos na Nawrockiego jest fałszywa. Sondaż exit poll wskazuje, że aż 36,1% wyborców w wieku 18-29 lat oddało głos na Mentzena, co w połączeniu z fatalnym wynikiem Hołowni, kiepskim wynikiem Biejat oraz wynikiem lekko poniżej oczekiwań Zandberga oznacza, że to Mentzen przyciągnął młodych. Jaki to dokładnie stanowiło udział w tych zdobytych przez niego 14,81% oczywiście nie wiemy, ale jedno jest pewne - w drugiej turze poprą Trzaskowskiego, a jeśli nie to prędzej nie pójdą w ogóle niż zagłosują tak jak dziadkowie, tj. za Nawrockim, który w tym przedziale wiekowym stanowił zaledwie 10,5% ich głosów. Oprócz młodych elektorat Mentzena stanowią również przedsiębiorcy, których przyciągnęły jego wolnościowe postulaty. Jednym słowem - faktyczne przekazanie choćby 50% głosów Mentzena na Nawrockiego będzie bardzo dużym sukcesem.

3. Wszyscy wskazują na rekordową frekwencję - tylko czy 67,31% to jest naprawdę powód do aż takiej radości? Przy 74,38% z ostatnich parlamentarnych jest to wartość co najwyżej przeciętna, a jeśli zagłębimy się w województwa to sprawy przybierają jeszcze ciekawszy wymiar - kto nie zagłosował wczoraj? Z pewnością lubuskie (spadek o 9,48 p.proc. względem 2023!), opolskie (spadek o 8,91 p.proc.), wielkopolskie (spadek o 8,91 p.proc., Poznań, gdzie 5 lat temu Trzaskowski zdobył 71,94% w drugiej turze spadek o 8,06 p.proc.) oraz zagranica mniej o 18,62 p.proc. - bastiony Trzaskowskiego. A w drugą stronę - czy były miejsca, które mimo ogólnokrajowej frekwencji słabszej o aż 7,07 p.proc. zbliżyły się do swoich wyników sprzed 1,5 roku? A i owszem - podkarpackie wynik słabszy tylko o 4,36 p.proc., lubelskie mniej o 4,93 p.proc., małopolskie gorzej o 5,67 p.proc., w sporej ilości powiatów zabrakło dosłownie 1-3 p.proc. do pobicia rekordu - największe bastiony PiS. Łatwo obliczyć, że to Trzaskowski ma spory bufor i przy odpowiednim przekazie pozyska największą ilość nowych głosów (dodatkowe 5 p.proc. przy lekko pesymistycznym dla Rafała podziale głosów 66/34 = +470 tysięcy głosów netto).

4. Sporo znawców całkiem zapomina o "ogonie", a ostatnia szóstka to ponad 750 tysięcy głosów, która jest zagadką, ale jednak ze skłonnościami ku Trzaskowskiemu (tu też byłbym daleki od stwierdzeń typu 70% od Stanowskiego zagłosuje na Nawrockiego, bo w końcu Kanał Zero wspiera PiS).

5. Bukmacherzy ustalają linie na zakłady (tym bardziej polityczne) na podstawie przewidywań i stawianych przez ludzi kuponów na dany moment stąd próba stawiania tezy, że teraz u bukmacherów kursy są równe na obu kandydatów, więc wynik będzie w okolicy remisu a kursy sprzed wyborów typu 1.45 na Trzaskowskiego to ich wielka porażka jest absurdalna - buk zawsze wyjdzie na swoje. Owszem, zawsze jest czynnik ludzki, więc i buk odwali numer wystawiając abstrakcyjny kurs (np. STS dając 1.20 na zwycięstwo w Rumunii Simiona na kilka dni przed wyborami, bo ktoś nie dopilnował i nie sprawdził kursów u buków rumuńskich lub wczoraj po wynikach stawiając 1.95 na fakt, że wynik Trzaskowskiego rzeczywisty będzie wyższy od tego z exit polla Ipsosa, bo ktoś nie sprawdził, że exit poll OGB, który w ostatnim czasie ma lepsze przewidywania, daje Rafałowi o wiele lepszy wynik a tak w ogóle to żaden z exit polli nie uwzględnia zagranicy, gdzie Trzaskowski ma olbrzymią przewagę), ale to są przypadki incydentalne.

Podsumowując - to będzie ciężki czas dla obu kandydatów, ale nadal nie zmieniam swojego stanowiska, że to Trzaskowski zwycięży - kwestia wytłumaczenia elektoratowi z 2023, że te wybory mają podobną rangę jak tamte i muszą iść zagłosować. Niestety będziemy też świadkami brudnej kampanii, ale taki urok tego typu pojedynków. Trzeba cieszyć się z wysokich kursów póki są, bo wystarczy kilka sondaży/postawienie przez kogoś większych kwot i kurs szybko poleci.

Otrzymane punkty reputacji: +1183
Cabron 106,9K

Cabron

Użytkownik
Jaki to dokładnie stanowiło udział w tych zdobytych przez niego 14,81% oczywiście nie wiemy, ale jedno jest pewne - w drugiej turze poprą Trzaskowskiego, a jeśli nie to prędzej nie pójdą w ogóle niż zagłosują tak jak dziadkowie, tj. za Nawrockim, który w tym przedziale wiekowym stanowił zaledwie 10,5% ich głosów. Oprócz młodych
Nie mogę się z Tobą zgodzić.
Zasugerowałeś, że na Nawrockiego zagłosowali dziadkowie i podałeś liczby, ale tylko w jedną stronę.
Tymczasem wiek 60+ głosował tak :
44% Nawrocki
42% Trzaskowski
Czy to jest kolosalna różnica ?
Nie.
Przedział wiekowy 18-29
Nawrocki 10%
Trzaskowski 12%

To również jest marginalna różnica.

Dlaczego więc młodzi wyborcy konfy mieliby poprzeć Trzaskowskiego, zamiast Nawrockiego, skoro elektorat obu Panów jest praktycznie identyczny z marginalna przewaga Trzaskowskiego u młodych.

RBR1one 681,8K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Wszyscy robia tutaj jakies analizy, dodawania i odejmowanie komu ile od ktorego kandydata urosnie a ja powiem krotko. Wiekszosc ludzi w Polsce ma poglady centroprawicowe a nie centrolewicowe dlatego teczowy, lewicowy Rafalek te wybory przegra. Tyle w temacie. Trudniej byloby oszacowac kto wygra jakby Sikorski zostal ich kandydatem a tak wzieli sobie Trzaskowskiego i dlatego mimo calego aparatu panstwa i mediow za soba on te wygrane wybory przegra. Odpalili najwieksza bombe przed wyborami o kawalerce ale to nie zatopilo Nawrockiego choc cos tam przed 1 tura mu zabralo. Do 2 tury kazdy o tym zapomni i jesli oboz rzadzacy nie ma jakiegos duzego oczerniajacego paszkwila w rekawie przed 2 tura a wg mnie nie ma to Nawrocki ma te wygrana na wyciagniecie reki.

Otrzymane punkty reputacji: +451
M 11,9K

mcz

Użytkownik
Taki buc jak Sikorski nie nadaje się na prezydenta a pozatym ma więcej za uszami niż Trzaskowski o którym prawica może wyłącznie powiedzieć że jest tęczowy i ma dużą dupę. Trzaskowski zgarnął 10 mln głosów w 2020 grając na totalnie nierównych zasadach dyktowanych przez ówczesny rząd. Tylko debil by go dzisiaj nie wystawił

Cabron 106,9K

Cabron

Użytkownik
Taki buc jak Sikorski nie nadaje się na prezydenta a pozatym ma więcej za uszami niż Trzaskowski o którym prawica może wyłącznie powiedzieć że jest tęczowy i ma dużą dupę. Trzaskowski zgarnął 10 mln głosów w 2020 grając na totalnie nierównych zasadach dyktowanych przez ówczesny rząd. Tylko debil by go dzisiaj nie wystawił
Tylko, że od 2020 r Trzaskowski zmieniał zdanie jak chorągiewka i na każdym kroku mu tu wypominają.
Nie można głosować na kogoś, kto na pogląd na dane sprawy taki jaki człowiek, który go o to zapyta.

Dla Donalda Tuska nie ma znaczenia kto będzie rządził, byle by był z jego partii.
Tutaj gra idzie o elektorat Mentzena, a ten byłoby 20x prościej przyciągnąć Sikorskiemu, niż Trzaskowskiemu.

Konfederacja za chwilę publicznie da znać żeby nie głosować na Trzaskowskiego.

Gra tutaj idzie być może o rozpad koalicji i przedwczesne rozpisanie wyborów dzięki którym Konfederacja może być utworzyć rząd z PiSem, ale na swoich warunkach, bo w tym momencie oni rozdają karty.
Jak Bosakowi obiecają posadę premiera, to bez problemu na to pójdą, tylko jeszcze muszą się w kwestii innych stołków dogadać.
Dla konfederacji stołek premiera i ministra finansów będzie kluczowy.
Ministerstwo obrony, edukacji, czy stołek marszałka to już będzie kwestia tego jak się dogadają.

Nie wierzę, że konfederacja nie poprze pisu i będzie czekać kolejne 10 lat aż wymrze pokolenie PRL -u żeby mogli być główną siłą w kraju. Większość chce tu i teraz, bo za 10 lat może być dużo trudniej to wszystko odratować

M 11,9K

mcz

Użytkownik
faktyczne przekazanie choćby 50% głosów Mentzena na Nawrockiego będzie bardzo dużym sukcesem.
Trzaskowski od elektoratu Mentzena dostanie maks 15% - tego zmobilizowanego elektoratu żeby była jasność, można robić screeny

Mentzen i Konfederacja skutecznie wtłoczyli do głów swoich zwolenników, że aktualny rząd jest gorszy od pisowskiego. PiS i Konfederacja to jest ten sam zbiór, ten elektorat buntu który zgarnął Mentzen stanowi jedynie małą część i on drugą turę oleje. Trzaskowski nie ma z czego brać w drugiej turze, może jedynie liczyć na wyjątkową mobilizacje tych którzy nie poszli na 1 turę.

Ostatnia edycja:
S 39,5K

sobolekk

Użytkownik
O 12 już jutro w sejmie konferencja prasowa Mentzena. Napisał że powie kogo poprze w drugiej turze. Śledząc media społecznościowe ludzi z konfederacji można się już domyślać że nastąpi poparcie Nawrockiego. Dziwię się że jeszcze nie ma mocnych ruchów kursów bo uważam że jeżeli powie wprost ze popiera Nawrockiego to staje się on dość mocnym faworytem. Co zrobi Braun? Śledził ktoś jego ruchy ?

T 4,7K

tiempo

Użytkownik
Być może rzeczywiście napisałem trochę bardziej teoretycznie i skrótowo w niektórych miejscach - jeśli zatem chodzi o konkretne liczby to spróbujmy zatem zasymulować wariant dość pesymistyczny dla obozu rządzącego:
  • Trzaskowski 100% obecnych głosów + 18% głosów Mentzena + 90% Hołowni i Biejat + 85% Zandberga + 45% z ostatniej 6-tki + dodatkowe 6 p.proc. nowych wyborców stosunkiem 62/38 + drugą turę zbojkotuje 12% wyborców Mentzena, po 8% Hołowni, Zandberga, Brauna, Biejat, i ostatniej 6-ki - z pomocą Excela wychodzi wynik Trzaskowskiego 50,87% przy frekwencji 70,82% (przewaga 359 tys. głosów).
Nawet przy tak dość niekorzystnym zestawieniu liczb (m.in. pozyskanie tylko 18% wyborców Mentzena + zagłosowanie aż 70% wyborców Mentzena za Nawrockim - dla mnie taki rozkład jest abstrakcyjny) nadal przewaga jest po stronie Trzaskowskiego i to z niemałym buforem na inne, mniej korzystne czynniki. Oczywiście jest to tylko mój matematyczny pogląd na tę sprawę, aczkolwiek w tego typu analizach nie widzę nic złego, bo właśnie w tym momencie, gdy gra jest dość zacięta i mamy sporo danych, są one wskazane. Co do jutrzejszej konferencji Mentzena - nie ma wątpliwości, że poprze Nawrockiego, ale na pewno nie zrobi tego w sposób euforyczny (pewnie pojawi się zmianka, że ostateczna decyzja i tak należy do jego wyborców), bo wie, że w swoim elektoracie ma niemałą grupę antypisowską i bardzo otwarte okazanie sympatii Nawrockiemu zaowocowałoby spadkiem mobilizacji przy kolejnych wyborach parlamentarnych. Sam elektorat Mentzena jest mocno (o ile nie najbardziej) zróżnicowanym i mało stabilnym elektoratem ze wszystkich kandydatów - określenie, które się pojawiło powyżej, że "PiS i Konfederacja to jest ten sam zbiór" nie ma obecnie żadnej racji bytu.

Z innych rzeczy - nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że obecna władza do tej pory mocno wykorzystała media i inne narzędzia do propagandy nagonki w kierunku Nawrockiego (wszak sam temat z mieszkaniem wypłynął przecież od niego samego podczas potyczki w debacie z Biejat, stając się zapalnikiem do zweryfikowania tej tezy). Nie robili tego, bo nie chcieli powtórzyć historii PiS-u z 2023, gdzie w mediach zrobili taki ściek na opozycję, że ludzie nie wytrzymali i wykręcili prawie 75% "antypisowskiej frekwencji". Teraz, gdy okazało się, że różnica wcale nie jest tak bezpieczna, możemy się spodziewać wyciągania prawdziwych "haków" na Nawrockiego i, niestety, tej brudnej strony kampanii. Jeśli chodzi o Polymarket - nie jest to wyrocznia, ale i nie można tego narzędzia ignorować (kluczowe będą zwłaszcza ostatnie dni przed ciszą wyborczą), bo już nieraz pokazało swoją siłą (chociażby przy ostatnich wyborach w Rumunii).

Więcej analiz już nie będę zamieszczał, bo wiem, że konkretne liczby wzbudzają sporo niepotrzebnych, negatywnych emocji, zwłaszcza w tak spolaryzowanej społeczności, ale generalnie jeśli macie zamiar postawić jakikolwiek zakład na wybory w najbliższym czasie to bardzo uważajcie na ogromny szum informacyjny jaki się teraz pojawi - strach i chciwość to dwa żywioły, które ciężko okiełznać, a teraz każda ze stron wyciągnie ciężkie działa (a media wszystko podkręcą x10), więc ciężko będzie się w tym wszystkim odnaleźć. Śledźcie sondaże (ale patrzcie kto je robi, bo niektóre sondażownie zaliczają w ostatnich tygodniach duże wpadki!), obserwujcie nastroje i czekajcie na rezultat :)

Otrzymane punkty reputacji: +56
Do góry Bottom