Toronto Maple Leafs @ Washington Capitals
U6
1.83 Betfair
Ostatnie spotkanie (24 października 2023 r.) Waszyngton - Toronto 4:1 - ostatnie 10 spotkań H2H 4:6 & 5-3-2 O/U
Washington Capitals wygrali trzy spotkania z rzędu, co znacząco zwiększyło ich szanse w play-offach na 15 meczów do końca, ale kolejnych 12 dużym stopniu wpłynie na określenie ich losu.
W środowy wieczór Capitals podejmą Toronto Maple Leafs, aby rozpocząć serię sześciu meczów z rzędu z drużynami zajmującymi obecnie pozycje Play Offowe.
Waszyngton (33-25-9, 75 punktów) po poniedziałkowym zwycięstwie 5:2 z Calgary Flames po raz pierwszy od 2 stycznia zapewnił sobie miejsce w play-offach. Jednak 24 godziny później Capitals znowu poczuli na plecach przeciwników, kiedy Detroit Red Wings strzelili gola na 13 sekund przed regulaminowym końcem i we wtorek zremisowali z Columbus Blue Jackets, a następnie wygrali 4:3 po dogrywce.
Detroit zajmuje obecnie ostatnie miejsce w Konferencji Wschodniej z przewagą jednego punktu nad Capitals i trzema punktami nad New York Islanders.
Trzecie miejsce w dywizji Metropolitan jest również w zasięgu Waszyngtonu, ale Philadelphia Flyers pokonała we wtorek Maple Leafs 4:3 i powiększyła swoją przewagę nad Capitals do trzech punktów.
Po meczu Capitals z Maple Leafs będą gospodarzami przeciwko Carolina Hurricanes, Winnipeg Jets i Red Wings, a następnie udają się do Toronto, a 30 marca będą gospodarzami z Boston Bruins.
„Walczymy, gramy dalej i gramy mecz po meczu” – powiedział kapitan Capitals Alex Owieczkin. „Wszyscy rozumiemy, że nadal możemy tego dokonać. Nadal toczymy bitwę. Każdy punkt się liczy. Oczywiście wszyscy wiedzieliśmy, że będziemy grać przeciwko drużynom, które również walczą o miejsce w fazie play-off, i to będzie będzie tryb play-off, atmosfera play-off.”
Owieczkin jest jednym z powodów, dla których Capitals rosną w siłę.
W dwóch ostatnich meczach strzelił trzy gole, w tym dwa przeciwko Flames, co daje mu 21 goli w sezonie. Owieczkin został pierwszym zawodnikiem w historii
NHL, który w każdym z pierwszych 19 sezonów strzelał ponad 20 goli.
Po zdobyciu ośmiu bramek w pierwszych 43 meczach w tym sezonie, Owieczkin strzelił 13 w ostatnich 21 meczach, tym samym doganiając Wayne'a Gretzky'ego na 51 goli, który obecnie dzieży rekord wszech czasów
NHL.
Napastnik z Waszyngtonu Dylan Strome w dalszym ciągu cieszy się prawdopodobnie najlepszym sezonem w swojej ośmioletniej karierze w
NHL. Strzelił gola i asystował przeciwko Calgary, co zapewniło mu wysoką karierę w karierze z 23 bramkami.
„Po prostu spotykamy się jako zespół we właściwym czasie” – powiedział Strome.
Toronto (38-20-9, 85 punktów) przegrało dwie porażki z rzędu po raz pierwszy od połowy stycznia, ale nadal zajmuje wygodne trzecie miejsce w dywizji Atlantic, siedem punktów przewagi nad czwartą w tabeli Tampa Bay Lightning.
We wtorek Maple Leafs przegrywali 3:0 w trzeciej kwarcie z Flyers. Następnie zrobiło sie ciekawie, strzelając dwa pierwsze gole w tej kwarcie i kolejnego na 2:10 przed końcem meczu, ale na tym powrót został zatrzymany.
„Po prostu nie grałem wystarczająco dobrze na naszej połowie lodowiska, z krążkiem czy bez niego” – powiedział trener Toronto Sheldon Keefe. „Po prostu nie byłem bystry. Nie byłem bystry psychicznie. Nie mogłem podać krążka, nie mogłem sobie z nim poradzić, nie broniłem się, nie rywalizowałem, więc nie za bardzo mi się to podobało”.
Mitch Marner, który zajmuje trzecie miejsce w Maple Leafs z 76 punktami, opuści piąty mecz z rzędu z powodu kontuzji kostki.
Napastnik Toronto Ryan Reaves opuścił mecz przeciwko Flyers wkrótce po walce z Nicolasem Deslauriersem w pierwszej kwarcie i już nie wrócił.
Plus:
Arizona Coyotes at Dallas Stars
U6.5 1.87 Matchbook
Stars -1.5 1.92 Matchbook