Heta v Humphries
Humphries @ 1,50 16-13
Humphries handicap -2,5 lega @ 1,90 16-13
Humphries handicap -3,5 lega @ 2,25 15-9 na 15-13
Humphries handicap -4,5 lega @ 2,70 15-9 na 15-13
wszystkie kursy etoto
Nie ma pewniaków, ale dla mnie wygrana Humphriesa to pewniak.
Po odpadnięciu wielkiej czwórki (Smith, Wright, Van Gerwen, Price) Humphries był i jest wymieniany jako faworyt do końcowego zwycięstwa. Nie będę się tutaj rozwodził czy zgadzam się z tą opinią czy nie, dla Luke'a i dla mnie najważniejszy jest awans do kolejnej rundy. A mam wrażenie, że Heta nie stworzy realnego zagrożenia i oporu dla Humphriesa.
Luke ma bardzo dobre ostatnie 2 lata. W poprzednim sezonie wygrał 4 turnieje European Tour, a pod koniec roku zrobił półfinały w Grand Slamie i finałach Players
Championship. W tym roku wygrał raz w European Tour, a dodatkowo przegrał 4 finały w tym cyklu. Jego gra wygląda bardzo solidnie, regularność mi imponuje. Cały mecz z Dirkiem przegrywał i gonił, aż dogonił. Na tym polega ta gra - grać cały czas swoje i nie patrzeć na przeciwnika. Luke jest bardzo skoncentrowany przez cały mecz, nie robi niepotrzebnej szopki. Dla niektórych osób może to oznaczać, że jest bucem, ale ja widzę w nim ogromne skupienie i głód sukcesów. Być może teraz jest ten czas, aby Humphries wreszcie zapisał na swoim koncie triumf w turnieju rangi premier. W półfinale i finale łatwo na pewno nie będzie, ale myślę, że dziś wygrana tego zawodnika to obowiązek.
Anglik zmierzy się z Damonem Hetą. Nie na darmo mówią o nim "król podłogówek", który to tytuł przejął po Ianie White. Damon na dużych scenach często miewa słabe mecze, a już na pewno bardzo nierówne. Szczerze i tak jestem zdziwiony, że dotarł tutaj aż do ćwierćfinału. W pierwszej rundzie liczyłem na Josha Rocka, ale młody reprezentant Irlandii Północnej grał bardzo nierówno, świetne legi przeplatał ze średnimi i słabymi. A Heta znajdował średnio jedną potrójną w kolejce i wygrał wysoko 10-5. O Brendanie Dolanie nie trzeba nic pisać, wynik 11-1 i średnia 89 punktów mówią same za siebie. Po prostu "The History Maker" nie stworzył żadnego oporu, więc Heta łatwo wygrał.
Dziś Luke będzie bardzo cisnął, wydaje mi się, że Heta nie wytrzyma. To nie jest ten poziom rywalizacji. Bardzo mocno czuję wygraną Humphriesa, ale nie szalejmy ze stawkami.
9. lotka @ 30,00 sts
Tak jak wyżej napisałem, spodziewam się, że Luke się rozluźni w pewnym momencie, złapie flow i skończy lega w 9 rzutach. Nie wykluczam też Hety, który umie rzucać maksy w punkt. Ale gram to za drobne dlatego, że widzę w tym kursie value. Ja wiem, że w grze zostali zawodnicy nie do końca topowi, ale w meczach do 16 wygranych legów nie pamiętam takiego kursu na 9 lotkę. Raczej to było gdzieś w granicach 15-20, a nie 30.