01.11.2022 - Listopadzie zeszłego roku w życie weszły nowe przepisy, które nakazały większą kontrole podejrzanych transakcji o wysokim ryzyku w fintechach.
01.01.2023 - W Styczniu przypomniano fintechom, żeby wzmocniły kontrole jak nie to mogą ponieść tego konsekwencje. Więcej podmiotów, które handlują kryptowalutami lub umożliwiają transakcje nimi podlega kontroli teraz na Litwie ze względu na zmianę przepisów.
09.02.2023 - Sąd przychylił się do wniosku banku Litwy, który zwrócił się o przeprowadzenie kontroli w Payrnet UAB w ziwązku z wielokrotnym łamaniem dyrektywy AML.
Muchbetter informował swoich klientów o tymczasowej usterce w usłudze pomimo wiedzy o kontroli (nie wiem czy miał obowiązek powiadomić, bo nie znam angielskiego i kontekst wola powiadomienia mogła pozostać w rękach muchbetter).
Zawieszono wszystkie transakcje z nowymi klientami, transakcje kartami (MIR Lithuania jest odpowiedzialna za wydawanie kart muchbetter). Tak brzmiał komunikat muchbetter, nikt nie wiedział o zawieszeniu wypłat, ponieważ muchbetter informował klientów o tym, że są aktywne. Osoby, które zdążyły wypłacić pieniądze w pierwszych dniach otrzymały je.
20.02.2023 - muchbetter informuje w emailu klienta, że wszystkie transakcje dla mieszkańców EAA są wstrzymane do czasu zakończenia dochodzenia przez bank Litwy. Muchbetter wykonuje wyrok sądu (w sumie to Bank Litwy go wykonuje nie znam się na tym, ale muchbetter musi się dostosować to tak jak audyt co to audyt w google można wpisać), takim prawem trzyma pieniądze na koncie. Do czasu zakończenia śledztwa nie ma możliwości wykonywania jakichkolwiek operacji na koncie muchbetter.
Były już takie przypadki w poprzednich latach. W jednym przypadku trwało to około 3 miesięcy i skończyło się zwrotem środków na konta klientów. Nie wiem co za to grozi, bo to jeden wyrok a były 3 zawieszenia kont i w sumie kary na 1,5 miliona euro dla wszystkich również niezawieszonych podmiotów. Daty mogłem pomylić, chronologia zachowana, wszystko w temacie opisane jest.
edit: rok zły w pierwszej dacie