No to zaczynamy ostatni turniej wielkoszlemowy w tym roku
Shelton - Borges
TYP: Shelton 1,45
Można śmiało powiedzieć,że młodziutki Amerykanin to wielkie objawienie w tym sezonie jeśli chodzi o grę na kortach twardych. Od początku czerwca rozegrał dużą ilość spotkań na hardzie w hali. Większość tych turniejów w jego wykonaniu była bardzo dobra ale chyba największą uwagę przykuwa tutaj występ dzięki dzikiej karcie w turnieju w Cincinatti gdzie pokonał Sonego i Ruuda i poległ dopiero z Norrie. Jego przeciwnikiem jest Portugalczyk Nuno Borges który jeszcze kilka lat temu zapowiadał się na duży talent a póki co jest zawodnikiem przeciętnym. Jest to zawodnik który podczas meczu potrafi odwalać takie numery, że głowa boli potrafi mieć cały mecz pod kontrolą i pewnie prowadzić by za chwilę tracić kontrolę nad meczem uderzając kilka piłek pod rząd w auty lub siatkę. Borges będąc w rankingu 105 musiał tutaj przechodzić kwalifikacje i można powiedzieć, że miał bardzo dużo szczęścia, że w rundzie finałowej trafił na Włocha Maestrelliego z którym strasznie się męczył a gdyby w pewnym momencie spotkania nie przerwali ze względu na opady deszczu to myślę,że moglibyśmy tutaj Portugalczyka już wogóle nie oglądać. Myślę, że młody 19-latek ze Stanów wykorzysta tutaj swoją ogromną szansę jaką otrzymał od organizatorów i pokona Portugalczyka. W ostatnim czasie forma i ogranie na twardych kortach w
USA zdecydowanie po stronie Sheltona.
Wu - Basilashvili
TYP: Wu 1,30
Kolejny typ na zawodnika młodego pokolenia. Młody Chińczyk można powiedzieć, że to kolejne objawienie obecnego sezonu jeśli chodzi o grę na kortach twardych. Wu już tego szczęścia nie miał co wyżej opisany Shelton i musiał tutaj przebrnąć przez kwale żeby zagrać w turnieju głównym i udało się chociaż nie było łatwo głównie chodzi mi tutaj o mecz z Travaglią oraz Moutet. Ale właśnie w meczu z Włochem młody Chińczyk pokazał, że jest naprawdę w wysokiej formie w ostatnim czasie i w tym spotkaniu potrafił odrobić duże straty i zwyciężyć. Wiadomo Gruzin jest graczem dużo bardziej doświadczonym ale ten sezon dla niego jest kompletnie nie udany. Do tej pory w całym sezonie Nikoloz wygrał tylko 13 spotkań na prawie 40 rozegranych spotkań. Co prawda przez jakiś czas leczył kontuzję ale widać, że to nie jest zupełnie jego sezon. U Gruzina również sporo się dzieje w życiu prywatnym w tym roku jakiś czas temu wypłynęła informacja, że są podejrzenia wobec niego i Karatseva o ustawianie meczy ze swoim udziałem a całkiem niedawno okazała się, że jego była żona oskarżyła go o pobicie. Myślę, że znając Gruzina i podejścia do niektórych swoich spotkań myślę, że przy tych problemach prywatnych które ma może czasami być myślami zupełnie gdzie indziej a to jest ogromna szansa dla młodego Chińczyka.
Wawrinka - Moutet
TYP: Wawrinka 2,10 < zwrot >
TYP: Over 3,5 seta 1,55 < zwrot >
Stan to jeden z moich ulubionych grajków w tourze. Przed US Open zagrał w
USA tylko dwa spotkania i oba przegrał ale myślę, że momentami zostawił po sobie całkiem dobre wrażenie. Porażka z Finem Ruusuvuorim i Murrayem po 2:1 także walka była. Może to jest dla niego dobry prognostyk. W 1 rundzie trafia tutaj na szczęśliwego przegranego kwali Francuza Moutet. Corentin ma spotkania gdzie naprawdę potrafi powalczyć z tym lepszymi zawodnikami a ma takie spotkania, że woli przez większość meczu prowadzić dyskusje z sędziami. Moutet to zawodnik który zdecydowanie woli grać na clayu niż na hardzie. Myślę, że jeśli Stan będzie trzymał swój serwis to powinien tutaj zwyciężyć bo szans na przełamanie niskiego Francuza powinien mieć w tym spotkaniu całkiem sporo.
Zhang - Van Rijthoven
TYP: Zhang 1,65
TYP: Over 3,5 seta 1,50
Kolejny zawodnik z Chin w tym turnieju który w ostatnim czasie jest w wysokiej formie. Zhang kwalifikacje tutaj przebrnął bez straty seta. Bardzo pewny przy swoim serwisie. Holender od czasu gry na trawie zgubił gdzieś swoją dobrą dyspozycję, w ostatnim czasie mało grał. Myślę,że w tym spotkaniu możemy zobaczyć jakiś tiebreak oboje mocni przy swoim serwisie. W tym spotkaniu idę również w over gemowy bo nie wydaje mi się żeby któryś z nich miał zwycieżyć 3:0
Kyrgios - Kokkinakis
TYP: Kokkinakis wygra min. jednego seta 1,65
Obok tego typu nie mogę przejść obojętnie. Los tak chciał, że dwóch wielkich przyjaciół z kortu jak i poza nim spotyka się ze sobą już w 1 rundzie US Open. Zdecydowanym faworytem tego spotkania oczywiście jest tutaj Nick odpoczął trochę po swoich ostatnich świetnych występach więc myśle, że tutaj Nick będzie groźny dla tych najlepszych. Nie sądzę, że już w pierwszym spotkaniu Kyrgios zagra na 100 % serio i to jeszcze w spotkaniu ze swoim przyjacielem. Głupio było by z jego strony jakby tutaj miał z Kokkim wygrać 3:0. Dlatego po takim kursie na min. seta dla Kokkinakisa ciężko mi przejść obojętnie. A jak wiemy Kokkinakis na kortach twardych potrafi grać. Oboje oczywiście jeszcze razem wystąpią tutaj w parze deblowej.
Z innych rzeczy gram jeszcze
Nishioka wygra min. jednego seta 1,25
Medvedev 3:0 1,25
De Minaur 1,25
Carreno Busta 1,25
Draper - Ruusuvuori over 3,5 seta 1,50 Draper 1,85
Garin - Lehecka over 3,5 seta 1,50
Molcan - Monteiro over 3,5 seta 1,50
Bonzi - Humbert over 3,5 seta 1,50