Bouzkova 3,75 Fortuna
Gdybym obejrzał tylko jeden mecz Czeszki w tym turnieju, to pewnie grałbym bezpieczniejszą opcje, czyli jakieś dodatnie handi gemowe. Jednak obejrzałem jej mecz z Collins, Riske, a co najważniejsze z Garcia. Bouzkova bez wątpienia gra turniej życia. Jej gra w defensywie jest absolutnie na kosmicznym poziomie. Carolina Garcia momentami nie mogła uwierzyć w to co gra Czeszka, bo sama grała dobry
tenis i wiedziała, że chyba lepiej zagrać nie może. Jutro zagra z Jabeur, czyli Tunezyjską tenisistką, która gra w roli zdecydowanej faworytki, ale co ważne jej styl gry mocno przypomina styl Collins, czy Garcii. Żaba gra mocno ofensywnie, a właśnie takie przeciwniczki Bouzkova lubi, co dobitnie pokazuje ten turniej. Gra naprawdę solidnie i co najważniejsze nie pęka w wymianach. Statystyka niewymuszonych błędów Czeszki, jak na kobiecy
tenis, to naprawdę inna galaktyka. Poniżej przytoczę statystyki.
- Collins ( mocno ofensywny tenis ) 6 niewymuszonych błędów Bouzkovej
-
LI A. ( Mniej ofensywny tenis ) 10 niewymuszonych błędów Czeszki
- Riske ( również mniej ofensywny tenis ) 11 niewymuszonych błędów Czeszki
- Garcia ( mocno ofensywny tenis ) 4 ! Niewymuszone błędy Czeszki.
Jak widać najlepiej się czuje kiedy gra w defensywie, podobnie jak Simona Halep. Tylko nawet Halep w tym turnieju popełniła o wiele więcej błędów.
Czeszka prócz tego dobrze trafia 1 serwisem, co daje jej całkiem niezła skuteczność wygranych piłek po pierwszym podaniu, jak na kobiecy
tenis (zwłaszcza kiedy serwis nie jest Twoim głównym atutem).
Zagrała w tym turnieju również sporo rewelacyjnych winnerow z głębokiej defenswny, a największe wrażenie na mnie zrobiły dwa winnery w stylu Rogera, czyli kiedy zagrywała mocno wyrzucona z kortu mijając siatkę bokiem.
Jabeur też radzi sobie tutaj dobrze, ale widać, że długie wymiany jej nie służą, bo fizycznie nie jest jakoś rewelacyjnie przygotowana, a Bouzkova wręcz przeciwnie. Dlatego też Tunezyjka będzie chciała skracać wymiany, co będzie pewnie skutkować sporą ilością błędów, zwlaszcza jak Czeszka od początku będzie się świetnie prezentować w defensywie.
Ogólnie uważam, że Marie może powtórzyć wyczyn swojej rodaczki Krejcikovej z zeszłego sezonu i sensacyjnie wygrać turniej Wielkiego Szlema.
Jak dla mnie to naprawdę warto jutro zagrać ten typ po tak rewelacyjnym kursie.