Ja to w ogóle jestem sceptyczny względem zwycięstwa Ukrainy. Nie widzę szans, by wygrali u jury.
Eurowizja potrafi zaskoczyć, a też nie wiem czemu Ukraińcy mieliby dostać zwycięstwo za darmo, chyba nie o to w tym chodzi.
Jeśli ten
konkurs chce odzyskać swoją reputację (ku czemu powoli zmierza), to w głosowaniu jury Ukraina powinna zająć odległe miejsce, co może nawet pozbawić ją zwycięstwa.
Tak, czy inaczej - jeśli już obstawiać zwycięzcę, to najbezpieczniej będzie to zrobić w głosowaniu jury. I tutaj nie rozumiem, dlaczego szanse Szwecji oceniane są tak nisko. Oglądam Eurowizję po raz 19 z rzędu i dla mnie
Szwecja to jest kawałek na zwycięstwo. Gdyby nie specyficzne okoliczności, to miałaby je w garści. I jakkolwiek nie przepadam za tym gatunkiem muzycznym, tak piosenka Hold me closer to jest ten sam poziom, co Heroes od Mansa Zelmerlowa.
Myślę, że jury będzie oceniać całokształt, a utwór ze Szwecji jest po prostu dopracowany perfekcyjnie. Jest idealnie skrojony pod ten
konkurs, wszystko tam gra.
Dlatego:
Szwecja wygra głosowanie jury @4.50 Fortuna
Ewentualnie można nawet próbować czyste zwycięstwo, bo kurs jest bardzo dobry, ale to już większa doza ryzyka.
Idąc dalej, widzę przynajmniej 2 świetne zakłady, które można wrzucić do AKO.
Norwegia Top10 @1.65 Fortuna
Kostiumy, pomysł, całkiem niezły poziom artystyczny i wspólny nordycki rynek muzyczny powinny wystarczyć, by
Norwegia zajęła miejsce w czołowej dziesiątce. Ja nie zdziwiłbym się, gdyby to było nawet Top 5.
Polska otrzyma przynajmniej jedną 12 od jury @1.42 STS
Jakkolwiek nie spodziewam się cudów, tak Ochman jest przez ekspertów uważany nawet za najlepszy wokal w całej stawce. No i nie zapominajmy o polsko-ukraińskich relacjach. Myślę, że jedna 12 od jury dla Polski, to po prostu pewniak.
I z takich bardziej luźnych typów z wyższymi kursami:
Hiszpania otrzyma 10 punktów od widzów z Polski @3.25 Fortuna
12 idzie na Ukrainę, bukmacherzy też to wiedzą, ale ja bym zaryzykował dyszkę dla Hiszpanii. Dlaczego? Polacy uwielbiają takie taneczne, południowe rytmy. Nie bez powodu Kurski na Sylwestra z Dwójką zawsze zaprasza Alvaro Solerów i jemu podobnych. Zresztą tacy artyści często bywają popularni w Polsce, choć niekoniecznie podbijają europejskie listy przebojów.
Armenia Top 10 @3.75 Fortuna
Jakaś niespodzianka w czołowej dziesiątce zdarza się zawsze. Dlaczego może być to Armenia? Ciekawy staging, niezła piosenka, która mocno zyskuje na tym, że wcześniej nagrane chórki są puszczane razem z podkładem. W tej piosence odgrywają one istotną rolę, dzięki czemu brzmi ona jak wersja studyjna. Myślę, że to taki niedoceniany handicap, który może okazać się znaczący.
Islandia Top 10 @12 Fortuna
Dobra, zupełnie inna, niż wszystkie piosenka. Po takim kursie warto, zwłaszcza, że może być wywindowana przez jury. Podobnie zresztą jak Armenia, której sędziowie raczej nie powinni zaszkodzić.