KWALIFIKACJE #1
Lindvik vs
Kraft -> @2.11, Totolotek
Co ciekawe, bukmacher
eWinner oszacował zwycięstwo Austriaka w tej parze na @1.40 i moim zdaniem trafniej określił możliwy scenariusz jutrzejszych kwalifikacji. W czwartkowych i piątkowych treningach zdecydowanie lepiej spisał się Kraft.
Lindvik: 22, 13, 24, 23, 15
Kraft: 4, 4, 5, 2, DNS
Kraft przystępuje do IO po trudnym sezonie, w którym choć trzykrotnie stawał na podium PŚ, to dobre wyniki przeplatał kompletnie nieudanymi, czego najlepszym wyrazem może być przytoczenie lokat z 4 ostatnich konkursów PŚ: 22, 9, 25, 6. Nie ulega jednak wątpliwości, że Austriak to żywa legenda skoków, obok Stocha najlepszy skoczek ostatniej dekady. To co wyróżnia prawdziwych mistrzów, to umiejętność przygotowania się na najważniejsze zawody. Kraft w poprzednim sezonie zmagał się z jeszcze większymi problemami - ze względu na koronawirusa oraz kontuzję pleców - opuścił wiele konkursów PŚ. Spokojnymi treningami zdołał przygotować się na MŚ, gdzie wywalczył złoty medal na dużej skoczni (co ciekawe, jedyna wygrana w sezonie 2020/21).
Teraz historia zatacza koło, Kraft po
TCS postawił na treningi na średniej skoczni w Seefeld, a na rzecz spokojnych przygotowań do IO
odpuścił także starty w Zakopanem. Patrząc na osiągane rezultaty na treningach, z pewnością będzie jednym z głównych faworytów do zdobycia medalu/medali. W jego niesamowitym dorobku brakuje tylko z tej imprezy.
Lindvik, pomimo świetnej formy (w Willingen miejsca: 3 i 1), na treningach wypadł dość blado, w żadnej z prób nie wskoczył do TOP10. Czy Norweg może skakać "na pół gwizdka"? Może, ale 5 dość przeciętnych prób wskazuje jednak na pewne problemy Lindvika. Warto zwrócić uwagę na jego występy na skoczniach normalnych. Jeszcze nigdy nie stanął na podium, choć oczywiście zbyt wiele konkursów na tego typu skoczniach nie widzimy w kalendarzu PŚ. Mimo to daje do myślenia fakt, że w ubiegłym sezonie, tuż po 3. i 4. miejscu w Zakopanem, w Rasnovie uplasował się na 13. miejscu. Na MŚ w Oberstdorfie również nie wskoczył do czołowej 10. - zajął 13. miejsce. Tam znacznie lepiej wypadł na dużej skoczni - 6. miejsce. Tutaj w Pekinie osobiście również daje mu większe szanse na odegranie znaczącej roli na dużym obiekcie.
Jeśli chodzi o obiekty normalne, Kraft jest na drugim biegunie - rzadko schodzi z podium. Ubiegły sezon to brak startu w Rasnovie, ale w sezonie 2019/20 - miejsca: 2, 2, 3, 1 (Predazzo i Rasnov). Plus 3 indywidualne medale na MŚ. Duży handicap z pewnością daje mu świetny styl, który w przypadku mniejszych obiektów jest bardzo istotny.
Nie spoglądałem na wcześniejsze posty i dopiero po napisaniu analizy zauważyłem, że kol.
typerskoki wrzucił tę propozycję, ale z racji, że kurs już poleciał na
Betclic, to może ktoś jeszcze złapie w Totolotku, chyba że już wszyscy pozamykali konta =).
---
Geiger vs
P. Prevc -> @2.05,
Betclic
Geiger: 20, 21, 22, 28, 42
P. Prevc: 10, 11, 3, 9, 1
Typ przede wszystkim na podstawie wyników serii treningowych, bo jeszcze wczoraj takie zestawienie u bukmacherów wydawało się rzeczą niemożliwą.
P. Prevc sygnalizuje zwyżkę formy już od jakiegoś czasu. Wykluczając wyniki loteryjnych konkursów w Willingen, Słoweniec od Zakopanego plasował się na miejscach: 13, 12, 8 (+ wygrana w konkursie drużynowym).
Nie można przekreślać szans Geigera na walkę o medal po nieudanych seriach treningowych. W przypadku Niemca może to być pewnego rodzaju "zasłona dymna". W ubiegłorocznych MŚ, na treningach czy w kwalifikacjach również nie plasował się w czołowej 10., a sięgnął po medal. Z racji na jego predyspozycje do występów na skoczniach normalnych (m.in. mocne odbicie), nadal jest faworytem do podium. Patrząc jednak na wspomniane odpuszczanie serii treningowych, a także brak przekonującej próby, myślę, że warto spróbować pójść w kwalifikacjach w stronę Słoweńca.
---
Sadreev vs Schmid -> @1.50,
Fuksiarz
Sadreev: 13, 8, 8, 2, 3
Schmid: 8, 27, 25, 14, 16
Propozycja oczywiście po raz kolejny oparta na seriach treningowych, ale też nie do końca. Wszystkie uzyskiwane wyniki Rosjanina wskazują na to, że po prostu bardzo dobrze czuje się na skoczniach normalnych. Pamiętam, że już na MŚ w Oberstdorfie pokazał się z dobrej strony - w kwalifikacjach zajął 10. miejsce. W konkursie indywidualnym było już trochę gorzej, ale nadal nieźle - 25. miejsce. Z kolei w mikście miał 12. notę wśród mężczyzn. W Pekinie prezentuje się jeszcze lepiej. Tylko raz wypadł z TOP10. Jutro w kwalifikacjach, jeszcze bez presji, jest szansa na kolejny dobry skok reprezentanta Rosji.
O Schmidzie
tutaj napisałem kilka zdań w ubiegłą sobotę. Nic nowego nie mam do dodania. Na treningach miejsca w 2. i 3. dziesiątce. W 1. serii treningowej wskoczył do TOP10, ale wiele zasługi w tym mocno sprzyjających warunków. Niemiec jeszcze nie przekroczył w Pekinie 100 m, co Sadreev'owi udało się już trzykrotnie (+ 1x 99.5 m).
---
Co wynika z tabeli, którą wrzucił wyżej kol.
typerskoki - Sadreev, Kraft i Prevc z uśrednionych not, miejsca:
3, 4 i 5 w rozegranych seriach treningowych.
Miałem jeszcze kilka luźnych zdań napisać nt. skoków na IO, ale i tak się mocno rozpisałem, to chyba sobie daruję. Przepraszam za parę suchych faktów m.in. nt. Krafta, ale może ktoś tu zerknie spoza świata skoków. A przy takiej imprezie aż chce się pisać =). Czekam z niecierpliwością na jutrzejsze kwalifikacje i
konkurs pań.
Prognoza pogody: 05.02.2022 r.
ZIO w Pekinie: Stoch, P. Prevc i Kos najlepsi na treningu
ZIO w Pekinie: Treningi dla Fettnera, Graneruda i Klimowa